Τι ισχυει για τα πνευματικα δικαιωματα των εργων των συγγραφεων του easywriter;

Τι ισχυει για τα πνευματικα δικαιωματα των εργων των συγγραφεων του easywriter;

Τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται στην ελληνική νομοθεσία από τον ν. 2121/1993 «Περί Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων». Διακρίνονται στο ηθικό δικαίωμα επί του έργου (πρόκειται, με άλλα λόγια, για την πατρότητα του δημιουργού), το οποίο είναι αμεταβίβαστο και κατοχυρώνεται από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας, και στο περιουσιακό δικαίωμα (το δικαίωμα εμπορικής εκμετάλλευσης, δηλαδή), το οποίο είθισται να μεταβιβάζει ο συγγραφέας στην εκδοτική εταιρία με την οποία συμβάλλεται.

Στο easywriter.gr εσείς οι συγγραφείς διατηρείτε αμφότερα αυτά τα δικαιώματα και δεν παραχωρείτε τίποτα με την απλή δημοσίευση του έργου σας στο site. Απλώς χρησιμοποιείτε την πλατφόρμα μας για τη διάδοση και διανομή του έργου σας. Εξάλλου, μην ξεχνάτε: η δημοσίευση του έργου σας στο easywriter.gr μπορεί να δράσει ευεργετικά για τα πνευματικά σας δικαιώματα. Ύστερα από την πρώτη δημοσίευσή του, όποιος θελήσει να αμφισβητήσει ή να διεκδικήσει την πατρότητα του έργου σας, θα έχει δύσκολο έργο!

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, υπάρχουν ασφαλείς και επίσημοι τρόποι κατοχύρωσης των πνευματικών σας δικαιωμάτων. Ο πλέον ενδεδειγμένος είναι η συμβολαιογραφική πράξη. Εάν θέλετε να ακολουθήσετε αυτή τη διαδικασία, πριν τη δημοσίευση του έργου σας, θα πρέπει να την ολοκληρώσετε αυτοπροσώπως. Καταρχήν, θα πρέπει να εκτυπώσετε το έργο σας και να το δέσετε πρόχειρα (απλή συρραφή, σπιράλ, θερμοκόλληση κλπ.), όπως θα το δίνατε σε κάποιον παραδοσιακό εκδοτικό οίκο. Καλό είναι, επίσης, να έχετε αριθμήσει τις σελίδες του έργου. Ακολούθως, πρέπει να μεταβείτε, με την ταυτότητά σας, σε κάποιον οικείο σας συμβολαιογράφο, στον οποίο θα πρέπει να αναφέρετε και το ΑΦΜ σας. Εκείνος θα ετοιμάσει τα συμβολαιογραφικά έγγραφα, στα οποία θα περιγράψει με κάποια λεπτομέρεια το έργο (πχ. τη δομή του). Το έργο σας θα προσαρτηθεί αυτούσιο στη συμβολαιογραφική πράξη. Συνήθως όλη η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε 1 ώρα και το κόστος της συμβολαιογραφικής πράξης ανέρχεται περίπου στα 50-60 ευρώ, ανεξάρτητα από το μέγεθος του έργου.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *