Τα οφελη των παραμυθιων στα παιδια (της Μαρης Ταλλα)

Τα οφελη των παραμυθιων στα παιδια (της Μαρης Ταλλα)

Παραμύθι μία λέξη που από μόνη της μας δημιουργεί όμορφα συναισθήματα, μία λέξη που μας ξυπνάει μνήμες και μας ταξιδεύει στην παιδική μας ηλικία.

Το παραμύθι είναι ένα από τα δυσκολότερα είδη της λογοτεχνίας κατά την γνώμη μου, εξαιτίας του αναγνωστικού του κοινού, πρώτα απευθύνεται στα παιδιά και μετά στους μεγάλους. Θέλει να είναι γραμμένο ανάλογα με την ηλικία που θα απευθύνεται και με τέτοιο τρόπο που κρατάει το ενδιαφέρον των παιδιών αλλά να έχει να τους διδάξει και κάτι, να τους περνάει ένα καλό μήνυμα.

Η ανάγνωση παραμυθιώνπροσφέρει πολλά οφέλη στην ψυχική υγεία και στην ανάπτυξη των παιδιών. Τα κυριότερα οφέλη που προσφέρειείναι τα παρακάτω:

- Φαντασία: τα παραμύθια αναπτύσσουν την μυθοπλαστική ικανότητα των παιδιών.

- Διασκέδαση: το παιδί μαθαίνει από μικρό πως μπορεί να διασκεδάζει και να περνάει ευχάριστα τον χρόνο μέσα από την ανάγνωση ενός παραμυθιού.

- Κριτική σκέψη: ενισχύουν στο παιδί την ικανότητα κρίσης και αντίληψης.

- Αποτελούν ερέθισμα για να συζητήσει και να αντιμετωπίσει το κάθε παιδί τα δικά του ερωτηματικά, αγωνίες και φόβους.

- Το παιδί μαθαίνει να διαχωρίζει το πραγματικό από το φανταστικό.

Τέλος, τα παραμύθια είναι ένας πολύ καλός τρόπος να περάσουν οι γονείς τα μηνύματα που θέλουν στα παιδιά τους μέσω παραδειγμάτων. Πρέπει να θυμόμαστε ότι όσο περισσότερο απασχολημένοι είμαστε στη διάρκεια της μέρας με δουλειά και υποχρεώσεις, τόσο πιο σημαντικό είναι να αφιερώνουμε χρόνο, έστω και για ένα παραμύθι, για να κάνουμε τα παιδιά να νιώσουν ότι υπάρχει χρόνος και γι’ αυτά.

«Ανθέλετε τα παιδιά σας να είναι έξυπνα, διαβάστε τους παραμύθια. Αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι περισσότερο έξυπνα, διαβάστε τους περισσότερα παραμύθια.»
(Άλμπερτ Αϊνστάιν)

 

Κατεβαστε τα βιβλια της Μαρης Ταλλα: εδω

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *