Συνεντευξη της συγγραφεως Μαρης Ταλλα

Συνεντευξη της συγγραφεως Μαρης Ταλλα

“Η συγγραφικη διαδρομη δεν ειναι ευκολη, πρεπει να την αγαπας και να την κανεις με ευχαριστηση”

Η Μάρη Ταλλά σπούδασε Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας και εργάστηκε στις Δημόσιες Σχέσεις Νοσοκομείων σε Ελλάδα και Κύπρο. Επίσης είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος και ασχολείται και με την κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων. Είναι παντρεμένη και μαμά δύο αγοριών. Με τα έργα της προσπαθεί να φέρει πάλι την μαγεία των παραμυθιών στην ζωή μας! ! Αυτήν την περίοδο, είναι συνεργάτης και fashion editor σε διαδικτυακό περιοδικό και ετοιμάζει το νέο της βιβλίο!

 

Πρόσφατα δημοσιεύσατε ένα πραγματικά υπέροχο εικονογραφημένο παραμύθι: «Το ψαράκι που ήθελε να πετάξει». Ποιο είναι το αντικείμενο αυτού του βιβλίου και σε ποιους απευθύνεται κυρίως;

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού και μιλάει για το πείσμα και για την επιμονή.

Τι είναι αυτό που σας έκανε να ξεκινήσετε τη συγγραφή του βιβλίου σας; Τι σας ενέπνευσε περισσότερο;

Από μικρή μου άρεσαν πολύ τα παραμύθια, διάβαζα συνέχεια παραμύθια και ακόμη μου αρέσουν και διαβάζω.Την συγγραφή την ξεκίνησα τυχαία συμμετέχοντας σε έναν διαγωνισμό παραμυθιού, μου άρεσε το γράψιμο και στην συνέχεια έγινα αρθρογράφος σε ένα περιοδικό για μαμάδες. Στο περιοδικό αυτό είδα παρουσιάσεις παιδικών παραμυθιών και έτσι μου ήρθε η ιδέα να γράψω ένα δικό μου παραμύθι αλλά να είναι ολοκληρωμένο με εικονογράφηση για τα παιδιά μου, ήθελα να έχουν ένα παραμύθι δικό τους! Επειδή είμαι από νησί και μου είναι οικεία η θάλασσα επέλεξα ένα ψαράκι για ήρωα του βιβλίου μου. Όσον αφορά το πείσμα του και τον χαρακτήρα του ήρωα με ενέπνευσε ο μεγάλος μου γιος, αλλά στην μορφή και την εικόνα έμπνευση μου ήταν ο μικρός μου γιος!

Θα θέλατε να τονίσετε κάποια ιδιαίτερα μηνύματα μέσα από το βιβλίο σας;

Το βασικό μήνυμα είναι ότι το πείσμα είναι καλό μέχρι ένα σημείο, από εκεί και πέρα μετράει η προσπάθεια και αν δεν μας βγει το αποτέλεσμα, δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, όταν όμως η επιμονή γίνεται εμμονή τότε τα πράγματα χειροτερεύουν! Επίσης οι φίλοι μας αγαπάνε όπως και να είμαστε είτε πετύχουμε τα σχέδιά μας είτε όχι!

Στο τέλος του βιβλίου σας, έχετε ενσωματώσει κάποια παιχνίδια, δημιουργώντας μια διαδραστική εμπειρία για τους μικρούς σας αναγνώστες. Θα θέλατε να μας μιλήσετε γι΄αυτό;

Τα παιχνίδια που συνοδεύουν το βιβλίο ήταν ιδέα και συμβουλή του μεγάλου μου γιου, του αρέσει στο τέλος να υπάρχει κάτι διασκεδαστικό! Δεν μπορούσα να βάλω κάποιο δώρο γιατί το παραμύθι ήταν σε μορφή ebook, έτσι σκέφτηκα κάποια παιχνιδάκια που να το θεωρήσουν τα παιδιά σαν δώρο.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της συγγραφής και της εικονογράφησης του βιβλίου σας;

Όσον αφορά την συγγραφή, δεν έμεινα στο αρχικό κείμενο, μου πήρε πολύ χρόνο για να έρθει στην τελική του μορφή. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να κρατήσω το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών και να είναι το παραμύθι ζωντανό για να μην το βαρεθούν και για να γίνει αυτό ήθελε πολύ επεξεργασία στην διατύπωση του πρώτου κειμένου. Για να το πετύχω αυτό παρακολούθησα κάποια σεμινάρια δημιουργικής γραφής, τα οποία με βοήθησαν πολύ και είδα το κείμενο από μια άλλη πλευρά, την παιδική πλευρά! Επίσης έπρεπε να προσέξω το λεξιλόγιο να είναι οικείο με την ηλικία που ήθελα για να μπορούν οι αναγνώστες, να ταυτιστούν με τον ήρωα του βιβλίου. Στην αρχή το κείμενο παρουσίαζε ενδιαφέρον σαν ιστορία αλλά θα το έλεγα ανιαρό, φαινόταν ότι κάποιος ενήλικας έγραψε μία ιστορία. Είναι πολύ διαφορετικό και δύσκολο να επεξεργαστείς ένα κείμενο και να το φέρεις στα μέτρα ενός παιδιού, ώστε να το κάνεις να θέλει να ακούσει την συνέχεια και να σκέφτεται τον ήρωα και μετά το τέλος της ανάγνωσης του βιβλίου. Αυτό ήταν πραγματική πρόκληση για εμένα! Στην εικονογράφηση η πρόκληση ήταν να καταφέρω να αποτυπώσω στο χαρτί αυτό που πραγματικά είχα στο μυαλό μου. Ένας συγγραφέας φτιάχνει έναν χαρακτήρα μέσα από μία ιστορία, με την εικονογράφηση του δίνει μορφή. Πρέπει όμως η εικόνα με τον ήρωα να είναι ίδια σε κάθε σελίδα και να αλλάζει ο μορφασμός που κάνει το πρόσωπο του ήρωα, καθώς και οι κινήσεις, τα βασικά χαρακτηριστικά πρέπει να είναι ίδια! Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας ζωγράφος και με δυσκόλεψε λίγο αυτό, αλλά στο τέλος μπόρεσα και το έφερα στο αποτέλεσμα που με ικανοποιούσε.

Πόσο δύσκολα και απαιτητικά θεωρείτε ότι είναι τα μικρά παιδιά,ως αναγνώστες ή ακροατές παραμυθιών;

Τα μικρά παιδιά είναι από τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες διότι είναι ειλικρινείς και όταν δεν τους αρέσει κάτι ή δεν είναι ενδιαφέρον θα στο πουν και θα σηκωθούν και θα φύγουν έτσι απλά. Το παραμύθι θεωρώ ότι είναι ένα από τα δυσκολότερα λογοτεχνικά κείμενα. Για να γράψει κάποιος απευθυνόμενος σε παιδιά, πρέπει να τα γνωρίζει καλά, να μιλάει την γλώσσα τους, να ξέρει τι τα ενδιαφέρει και να τα κρατά σε αγωνία. Ευτυχώς από την δική μου εμπειρία της παρουσίασης του βιβλίου μου, τα παιδιά ενδιαφέρθηκαν για τον ήρωα και παρόλο που ήμασταν σε παιδότοπο και υπήρχαν εξωτερικά ερεθίσματα τα παιδιά άκουσαν όλο το παραμύθι, αλλά σε αυτό έπαιξε και ρόλο ο τρόπος ανάγνωσης γιατί χρειάζεται και θεατρικότητα η αφήγηση ενός παραμυθιού!

Ποια ήταν η μεγαλύτερη ευχάριστη έκπληξη που αντιμετωπίσατε έως σήμερα στη συγγραφική σας διαδρομή;

Καταρχήν να πω ότι έμαθα πάρα πολλά πράγματα όσον αφορά την συγγραφή παραμυθιού, γιατί όπως είπα πριν δεν είναι καθόλου απλό. Όταν αποφάσισα να το εκδώσω, ανέβασα τον πήχη και έκανα μελέτη, κάτι που δεν είχα προγραμματίσει όταν το έγραφα. Με εξέπληξαν ευχάριστα όλα όσα έμαθα και θεωρώ την γνώση πολύτιμη. Από την στιγμή που εκδόθηκε το παραμύθι αντιμετώπισα πολλές εκπλήξεις, καταρχήν είχε μεγάλη απήχηση στον κόσμο, κάτι που δεν το περίμενα και φυσικά η αντιμετώπιση του κόσμου προς το πρόσωπό μου ήταν διαφορετική! Επίσης επέλεξαν το παραμύθι μου και το αφηγήθηκαν σε μια ραδιοφωνική εκπομπή για παιδιά, κάτι που εγώ δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα γινόταν όταν μπήκα στην διαδικασία να το γράψω! Η συγγραφική διαδρομή δεν είναι εύκολη, πρέπει να την αγαπάς και να την κάνεις με ευχαρίστηση, όταν την κάνεις σαν χόμπι πραγματικά είναι γεμάτη εκπλήξεις.

Έχετε διαθέσει το βιβλίο σας στο αναγνωστικό κοινό εντελώς δωρεάν. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Ο λόγος που το διέθεσα δωρεάν ήταν διότι εξαρχής δεν είχα σκοπό το κέρδος! Ήταν κάτι που το ξεκίνησα με σκοπό να κάνω ένα δώρο στα παιδιά μου. Κουράστηκα πραγματικά πολύ για να φτάσει το βιβλίο σε αυτή την μορφή, είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτό το δημιούργημα! Έτσι ήθελα να το μοιραστώ με όλους ακόμη και με όσους δεν μπαίνουν στην διαδικασία αγορών διαδικτυακά.

Έχετε κάνει σημαντικές προσπάθειες για να προωθήσετε η ίδια το βιβλίο σας, με πολύ καλά αποτελέσματα. Θα θέλατε, βάσει της εμπειρίας σας, να μας μιλήσετε για τη σημασία της προώθησης ενός βιβλίου και το ρόλο του ίδιου του συγγραφέα σε αυτό τον τομέα;

Η προώθηση ενός βιβλίου είναι ενδιαφέρουσα αλλά και δύσκολη! Είναι όμως απαραίτητη κυρίως για κάποιον συγγραφέα που προσπαθεί να έχει κέρδος από το βιβλίο του, θεωρώ όμως ότι σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται την βοήθεια ενός επαγγελματία. Το δικό μου βιβλίο ήταν δωρεάν έτσι όποια ενέργεια και αν έκανα, έγινε με πολύ χαλαρή διάθεση και δεν είχα απαιτήσεις, ίσως γι’ αυτό είχε και καλά αποτελέσματα. Ο συγγραφέας στην προώθηση ενός βιβλίου σίγουρα έχει σημαντικό ρόλο είτε το κάνει μόνος είτε σε συνεργασία με έναν επαγγελματία! Εμένα με βοήθησαν οι σπουδές μου και η εργασιακή μου εμπειρία στις Δημόσιες Σχέσεις- Marketing, καθώς επίσης και το περιοδικό στο οποίο είμαι συντάκτρια και συνεργάτης, για την προβολή που μου έκανε!

Θα μας αναφέρετε 2-3 πολύ αγαπημένα σας παραμύθια και τους λόγους που σας έκαναν να τα αγαπήσετε;

Γενικά μου αρέσουν όλα τα παραμύθια και κυρίως τα κλασσικά, σαν κοριτσάκι το αγαπημένο μου ήταν η Σταχτοπούτα γιατί έκρυβε μαγεία και στο τέλος νικούσε το καλό. Επίσης μου αρέσουν πολύ όσα έχουν χιούμορ όπως το «Τ…όπως τυφλοπόντικας» και «Ι…όπως ιππόκαμπος» από το Αλφαβητάρι της φύσης. Το τελευταίο που διαβάσαμε με τον γιο μου και μου άρεσε πολύ ήταν το «Ημερολόγιο ενός Κακομαθημένου» το οποίο έχει πολύ χιούμορ και είναι σαν να το έχει γράψει πιτσιρίκι!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Ετοιμάζετε κάποιο καινούριο βιβλίο αυτή την εποχή;

Όσον αφορά την συγγραφή, έχω συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό παραμυθιού και περιμένω αποτελέσματα τον Δεκέμβρη. Επίσης έχω γράψει ένα νέο παραμύθι που θεωρώ ότι είναι αρκετά καλό γιατί έχει πάρα πολύ χιούμορ. Σαν κείμενα έχω και τα δύο, χρειάζεται όμως επεξεργασία για να έρθουν στην τελική τους μορφή, από εκεί και μετά θα αποφασίσω αν θα προχωρήσω σε εικονογράφηση για να γίνουν δύο διαφορετικά βιβλία ή αν θα τα εκδώσω σαν ένα βιβλίο με δύο παραμύθια μέσα. Το δεύτερο παραμύθι το αγαπάω περισσότερο και έχει σχετικά εύκολη εικονογράφηση γιατί αναφέρεται σε δύο αυγά, το πρώτο αφορά μια νεράιδα, είναι αρκετά κοριτσίστικο και είναι δύσκολη και χρονοβόρα η εικονογράφηση. Από την εμπειρία μου ως τώρα γνωρίζω ότι χρειάζεται χρόνο και πολύ χαλαρή και καλή διάθεση. Αν πιεστώ ή έχω χρονικό περιθώριο όσον αφορά την ζωγραφική, δεν μου βγαίνει με τίποτα, κόβεται ο οίστρος και δεν έχω καθόλου έμπνευση. Έχω λοιπόν τα κείμενα και αναλόγως την διάθεση θα προχωρήσω κάποια στιγμή και θα βγει κάποιο βιβλίο μελλοντικά, αλλά πότε ακριβώς δεν το γνωρίζω!

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμειδιαίτερα γι’ αυτή τη συνέντευξη και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία και παραγωγική συνέχεια στο συγγραφικό σας έργο. Κλείνοντας θα θέλαμε ο τελευταίος λόγος να είναι δικός σας…

Εγώ ευχαριστώ πολύ την easywriter.gr γιατί πραγματικά δίνετε στους νέους συγγραφείς μια ευκαιρία να γίνουν γνωστά τα βιβλία τους και να κάνουν μία νέα αρχή όσοι θέλουν επαγγελματικά να ασχοληθούν με αυτό. Αυτό που μου αρέσει πολύ και διαφέρει με άλλες παρόμοιες ιστοσελίδες είναι ότι μας δίνετε την δυνατότητα να βλέπουμε πόσο απήχηση έχει το βιβλίο, μαθαίνοντας από τον λογαριασμό μας, τον αριθμό downloads και προβολών. Επιπλέον θεωρώ ότι είμαι και λίγο «προστατευμένη» όταν πρέπει κάποιος να κάνει εγγραφή για να κατεβάσει ένα βιβλίο. Θα περιμένετε μελλοντικά και τα νέα μου παραμύθια και σας εύχομαι κι εγώ με την σειρά μου, ό,τι καλύτερο!

 

Κατεβαστε δωρεαν το βιβλιο “Το ψαρακι που ηθελε να πεταξει″: εδω

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *