Συνεντευξη της συγγραφεως Βαλινας Ιωσηφιδου

Συνεντευξη της συγγραφεως Βαλίνας Ιωσηφίδου

“Θα ηθελα να πω στους αναγνωστες μου να ζουν. Να ζουν αληθινα την καθε μερα, την καθε στιγμη [...] Δευτερη ζωη δεν εχει και εμεις καταφεραμε να ζουμε μονο στα διαλλειματα.”

Η Βαλίνα Ιωσηφίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα. Λίγο μετά τα 17 μετακόμισε στην Αθήνα όπου και σπούδασε Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις. Είναι παντρεμένη και εργάζεται στον τομέα πωλήσεων και marketing ενώ παράλληλα είναι blogger και web content writer σε διάφορα γνωστά site. “Τα λόγια που δεν μπόρεσα να πω” είναι το πρώτο της βιβλίο θέλοντας να επικοινωνήσει και να μοιραστεί με τον κόσμο σκέψεις, ιστορίες και συναισθήματα.

 

Πρόσφατα δημοσιεύσατε το πρώτο σας βιβλίο «Τα λόγια που δεν μπόρεσα να πω», το οποίο παρουσιάζει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον: περιλαμβάνει μια συλλογή από 21 επιστολές, οι οποίες ποτέ δεν έφτασαν στους παραλήπτες τους! Θα μας δώσετε μια πρώτη εικόνα σχετικά με το περιεχόμενο αυτών των επιστολών; Πόσο κοντά βρίσκονται στην πραγματικότητα;

Στην ουσία είναι 21 διαφορετικές ανθρώπινες ιστορίες. 21 επιστολές από διαφορετικό αποστολέα και παραλήπτη η κάθε μία. Οι ιστορίες είναι δημιουργημένες και γραμμένες από εμένα, ωστόσο όμως θεωρώ πως δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα και την καθημερινότητά μας. Η έκφραση ενός έρωτα, ο χωρισμός, μια αρρώστια, η γέννηση ενός παιδιού. Όλα αυτά δεν είναι μέσα στην ζωή μας; Αυτά και άλλα τόσα δεν είναι η ζωή;

Ποιο είναι το αναγνωστικό κοινό, στο οποίο απευθύνονται πλέον αυτές οι επιστολές;

Απευθύνονται σε όλο τον ενήλικο κόσμο, σε άντρες και σε γυναίκες. Απευθύνονται σε όσους θέλουν να ανοίξουν τις πόρτες τις ψυχής τους, να διαβάσουν, να συγκινηθούν, να ονειροπολήσουν, να βιώσουν μια θέση που θα ήθελαν ή που δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να βρίσκονται, αλλά και να ταυτιστούν. Και από όσα μηνύματα έχω πάρει ως τώρα από αναγνώστες ο κόσμος έχει ταυτιστεί πολύ με αυτές τις ιστορίες.

Τι είναι αυτό που σας έκανε να ξεκινήσετε τη συγγραφή του βιβλίου σας; Πώς συλλάβατε την ιδέα και τι σας ενέπνευσε περισσότερο;

Πάντα έγγραφα. Η συγγραφή για μένα είναι κάτι παραπάνω από έκφραση σκέψεων, συναισθημάτων, ιδεών. Είναι ανάγκη. Ανάγκη να επικοινωνήσω με τον εαυτό μου και πλέον με τον κόσμο. Ο σημαντικότερος λόγος είναι γιατί όταν γράφω μπορώ να είμαι ο εαυτός μου. Μέσα από τους ήρωες μου βέβαια μπορώ να είμαι και όλα αυτά που θα ήθελα να γίνω και δεν κατάφερα ή και κάτι που θα απεχθανόμουν να είμαι αλλά έγινα.

Έμπνευσή μου είναι τα βιώματά μου, τα συναισθήματά μου, πως βλέπω και αντιλαμβάνομαι εγώ τους γύρω μου, την ίδια τη ζωή. Έμπνευσή μου είναι οι ζωές, οι συμπεριφορές και οι χαρακτήρες των γύρω μου. Τα βιβλία που διαβάζω, μια ταινία που θα δω, ένα τραγούδι που μπορεί να ακούσω. Έμπνευση για εμένα είναι μια κοπέλα που πέρασε τυχαία δίπλα μου στο δρόμο ενώ μιλούσε στο κινητό της και την άκουσα να λέει «μου λείπεις» ή ένα ζευγάρι που αγκαλιάζεται στην άκρη ενός δρόμου. Άλλωστε κανέναν από τους “ήρωες” μου δεν τον “έπλασα” από το μηδέν.

Θα θέλατε να τονίσετε κάποια ιδιαίτερα μηνύματα μέσα από το βιβλίο σας;

Για εμένα κάθε ιστορία είναι και ένα μήνυμα. Θα ήθελα να πω στους αναγνώστες μου να ζουν. Να ζουν αληθινά την κάθε μέρα, την κάθε στιγμή. Να μην εγκλωβίζονται σε μια καθημερινότητα που δεν τους επιτρέπει να είναι αυτό που πραγματικά θέλουν να είναι, που δεν τους αφήνει να είναι ο εαυτός τους. Να πετάξουν τις ταμπέλες, τα πρέπει και τις ανασφάλειες και να ζήσουν τη ζωή τους. Να την ορίσουν εκείνοι. Και ότι νιώθουν, να το νιώθουν με όλο τους το είναι. Να θρηνούν για το χωρισμό τους, να πολεμούν για την αγάπη τους, να πονάνε μέχρι τέλους, να εκφράζουν χωρίς να ντρέπονται τον έρωτά τους, να γελάνε με όλη τους την ψυχή, να είναι δυνατοί και αισιόδοξοι σε ένα πρόβλημα υγείας και να αγαπάνε. Να αγαπάνε πολύ και αληθινά. Χωρίς να ζητάνε, χωρίς να περιμένουν να πάρουν κάτι. Εδώ και αρκετό καιρό ανησυχώ. Βλέπω γύρω που τόση χειραγώγηση ανθρώπων και ψυχών, τόσο εγωισμό, τόση αλαζονεία. Δεύτερη ζωή δεν έχει και εμείς καταφέραμε να ζούμε μόνο στα διαλλείματα.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου σας;

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν όταν έγραφα ιστορίες που δεν τις έχω βιώσει ή όταν έπρεπε να πάρω το ρόλο ενός άντρα αποστολέα και να γράψω γι’ αυτόν. Μην ξεχνάτε, έπρεπε κάθε φορά να είμαι άλλος αποστολέας, είτε άντρας, είτε γυναίκα και να απευθύνομαι σε άλλο παραλήπτη. Πρόκληση επίσης ήταν να προσπαθήσω να αλλάζω τον τρόπο γραφής για κάθε επιστολή. Έχω βιώσει πολλά συναισθήματα όμοια με των “ηρώων” μου αλλά για να είμαι ειλικρινής και όσα δεν είχα βιώσει, τα ένιωσα μέχρι το πιο βαθύ σημείο της ψυχής μου.

Έχετε ήδη δημιουργήσει μια σελίδα στο facebook, ειδικά αφιερωμένη στο βιβλίο σας. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη σημασία των social media στην προώθηση των βιβλίων, και το ρόλο του ίδιου του συγγραφέα σε αυτό τον τομέα;

Η αλήθεια είναι ότι ο σημαντικότερος λόγος που δημοσιοποίησα αυτό το βιβλίο ήταν για να μοιραστώ και να επικοινωνήσω με τον κόσμο. Εάν καταφέρω να “αγγίξω” ή να “ταρακουνήσω” ή να εμψυχώσω έστω ένα άτομο, αυτό είναι για εμένα ότι πραγματικά ονειρευόμουν από αυτή την έκδοση.
Όσον αφορά τα social media πρέπει να πω ότι ως τώρα δεν ήμουν πιστή ακόλουθος. Εξάλλου δεν υπήρχε κάποιος σοβαρός λόγος. Σκεφτείτε στην προσωπική μου σελίδα στο facebook οι φίλοι μου είναι γύρω στους 70. Σκέφτηκα όμως να δημιουργήσω σελίδα για το βιβλίο μου γιατί εκτός από το easywriter.gr δεν είχα άλλο τρόπο να επικοινωνήσω με τον κόσμο. Το αποτέλεσμα με κάνει να νιώθω τυχερή γιατί ο κόσμος έχει δείξει τόση αγάπη και στήριξη…

Πως ήταν η μέχρι τώρα ανταπόκριση του κόσμου στην έκδοση του βιβλίου σας;

Μπορώ να πω πως η ανταπόκριση του κόσμου με ξάφνιασε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο φυσικά. Δεν θα σταθώ σε αριθμούς δηλαδή στο πόσοι έχουν κάνει “Like” στη σελίδα του βιβλίου στο facebook ή πόσοι το έχουν κάνει “download” στο easywriter.gr. Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ στα τόσα λόγια και αισθήματα αγάπης που δέχομαι καθημερινά με μηνύματα. Επικοινωνούν μαζί μου μέσω Facebook ή και e-mail και μου εκφράζουν πόσο πολύ τους αρέσει το βιβλίο και πόσο ταυτίζονται με τις ιστορίες, ο καθένας με τα δικά του βιώματα. Μου δίνει απλόχερα τόση αγάπη ο κόσμος που πραγματικά είμαι πολύ συγκινημένη και ενθουσιασμένη.

Έχετε διαθέσει το βιβλίο σας στο αναγνωστικό κοινό εντελώς δωρεάν. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Αυτό για εμένα ήταν ξεκάθαρο από την αρχή. Δεν το σκέφτηκα ούτε στιγμή. Με την έκδοση αυτού του βιβλίου ήθελα να έρθω σε επαφή με τον κόσμο χωρίς να τον επιβαρύνω καθόλου οικονομικά. Το μεγαλύτερο κέρδος για εμένα είναι να το απολαμβάνουν οι αναγνώστες μου, να ταυτίζονται, να αναπολούν, να ελπίζουν, να προβληματίζονται, να ονειρεύονται…

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Ετοιμάζετε κάποιο καινούριο βιβλίο αυτή την εποχή;

Δεν μου αρέσει να κάνω σχέδια. Πάντα βγαίνω εκτός. Μου αρέσει να φέρομαι αυθόρμητα και το λατρεύω όταν οι συνθήκες μου επιτρέπουν να είμαι αυθόρμητη. Με κουράζουν τα στημένα. Άλλωστε για εμένα τουλάχιστον δεν είναι κάτι που το παραγγέλνεις και έρχεται. Δεν έχω σπουδάσει κάτι τέτοιο, δεν ξέρω την οποιαδήποτε τεχνική, δεν ξέρω πως θα μπορούσα να βάλω σε τάξη τις χιλιάδες σκέψεις που βολτάρουν μέσα στο κεφάλι μου.

Ακόμη και αν ακουστεί παράξενα, δεν είμαι συγγραφέας με την πιστή έννοια της λέξης. Δεν νιώθω έτσι. Γράφω με την καρδιά μου και όχι με την οποιαδήποτε συγγραφική γλώσσα. Δεν είναι και σωστό να λέγομαι εγώ συγγραφέας όταν τον ίδιο τίτλο έχουν άνθρωποι που και τα ονόματά τους ντρέπομαι να ξεστομίσω.

Στο συρτάρι μου υπάρχουν πολλά μισογεμάτα χαρτιά. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι αυτή τη στιγμή θέλω να ζήσω, να γευτώ και να απολαύσω με τον κόσμο το «Τα λόγια που δεν μπόρεσα να πω». Είναι λίγες οι μέρες από την έκδοσή του, εγώ τουλάχιστον δεν το έχω χαρεί ακόμα, δεν το έχω χορτάσει.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα γι’ αυτή τη συνέντευξη και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία και παραγωγική συνέχεια στο συγγραφικό σας έργο. Κλείνοντας θα θέλαμε ο τελευταίος λόγος να είναι δικός σας…

Εγώ σας ευχαριστώ τόσο για τα καλά σας λόγια και τις ευχές σας όσο και για όλη τη στήριξη και την καταπληκτική συνεργασία μας. Πραγματικά σας συγχαίρω!

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στους αναγνώστες μου όσο και σε όλους τους ανθρώπους που ήταν η αφορμή και η αιτία να γράψω αυτό το βιβλίο.

 

Κατεβαστε δωρεαν το βιβλιο “Τα λογια που δεν μπορεσα να πω”: εδω

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *