Συνεντευξη του συγγραφεα κωστα ταπεινου (φωτοστεφανο της σιωπης)

20106569_10209679222397671_4447706091830589160_n
Καλοκαίρι τοῦ ᾽74 γεννήθηκα στην Ἀθήνα, μὲ τὴν ὁποία συμφιλιώνομαι καθημερινά.
Ὅ,τι σκέφτομαι, ὅ,τι κάνω, ὅπως κι ἃν διαβιώνω, σκοπός εἶναι ἡ ἀγάπη μὲ τὴν ποίηση.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Πρόσφατα δημοσιεύσατε στο easywriter.gr την συλλογή ποιήματων «Φωτοστέφανο της σιωπής». Ποιο είναι το αντικείμενο του βιβλίου σας και σε ποιους απευθύνεται κυρίως;
Το Φωτοστέφανο της Σιωπής αποτελεί για μένα το «κλείσιμο» ενός κύκλου ποιημάτων με κύριο χαρακτηριστικό τα ερωτήματα μιας εφηβικής αναζήτησης. Ο κύκλος αυτός ξεκινά με τη συλλογή Η Δράση του Φεγγαριού, συνεχίζεται με το Άδυτο του Σέλαος και ολοκληρώνεται με Το Φωτοστέφανο. Ερωτήματα και απορίες μιας νεανικής ψυχής που αντιδρά πολύ απλά σε ό,τι της αρέσει ή δεν τής αρέσει και βρίσκει την ολοκλήρωσή της στη γραφή. Με την έννοια αυτή, το βιβλίο απευθύνεται σε νέους ανεξαρτήτως ηλικίας.

Τι είναι αυτό που σας έκανε να ξεκινήσετε τη συγγραφή του βιβλίου σας; Πώς συλλάβατε την ιδέα και τι σας ενέπνευσε περισσότερο;
H συγγραφή έχει πολλές και διαφορετικές αιτίες και αφορμές. Δεν υπάρχει ποτέ μία συγκεκριμένη. Μερικές φορές η γραφή σε σπρώχνει σε αναζητήσεις χωρίς να ξέρεις τί ψάχνεις. Μια αιτία λοιπόν είναι και η παρόρμηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα διάλεγα να πω ότι το ίδιο το ένστικτο της ζωής με οδήγησε να ομολογήσω πως σιωπώντας μαθαίνεις περισσότερα.

Θα θέλατε να τονίσετε κάποια ιδιαίτερα μηνύματα μέσα από τα ποιήματα σας;
Την αξία του στοχασμού, της βραδύτητας ακόμα και της μοναξιάς που χρειάζεται ο άνθρωπος προκειμένου να μπορέσει να ακούσει και τον πιο μικρό συριγμό μιας ψυχής, της δικής του και των συνανθρώπων του.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της συγγραφής των ποιήματων σας;
Η επιλογή της φόρμας. Έχω πάντα την αγωνία της έκφρασης. Του τρόπου με τον οποίο οφείλω να γράψω και να τιμήσω τον αναγνώστη με μία ισορροπημένη τελική μορφή η οποία δεν θα υποτιμά το περιεχόμενο του έργου. Στους αναγνώστες συγκαταλέγω και τον εαυτό μου.

Τι σας ενέπνευσε ώστε να αρχίσει αυτή η συλλογή;
Αυτό που με εμπνέει σε κάθε συγγραφή: τα ελληνικά.

Θα μας αναφέρετε 2-3 πολύ αγαπημένα σας βιβλία, ελληνικά ή ξένα, και τους λόγους που σας έκαναν να τα αγαπήσετε;
Πάντα μέσα στην ψυχή μου κρατώ τις Ωδές στον Πρίγκηπα του Νίκου Αλέξη Ασλάνογλου. Επανέρχομαι συχνά στο έργο του και νιώθω ότι αναβαπτίζεται η καρδιά μου μέσα στην απλότητα και ακρίβεια της ποιητικής του.
Ένας άλλος ποιητής που βρίσκεται στις πρώτες επιλογές μου είναι ο Μηνάς Δημάκης. Δεν διακρίνεται για την απλότητά του, ο λόγος του είναι πολλές φορές κρυπτικός και θεωρείται απαισιόδοξος. Όμως προχωρά πολύ βαθιά στον ψυχισμό και προσφέρει σε κάθε ανάγνωση πολλούς νέους καρπούς όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Ποια πιστεύετε ειναι η θέση των ποιημάτων στην ζώη μας τα τελευταία χρόνια;
Η ποίηση υπάρχει και διαχέεται παντού, σε όλες τις μορφές τέχνης. Ένας παρατηρητικός αναγνώστης θα εντοπίσει τα βήματά της και τη διαφορά που κάνει όταν αναφύεται γόνιμα μέσα από ένα πεζό, ένα δημοσιογραφικό κείμενο, μια μελέτη…πάντοτε δίνει την ώθηση που λείπει σε όλα τα πράγματα.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας, ετοιμάζετε τη συγγραφή κάποιου νέου βιβλίου αυτήν την εποχή.
Ετοιμάζω ένα νέο ποιητικό βιβλίο το οποίο θεωρώ ότι θα μπορεί να διαβαστεί ως ένα ποίημα. Εργάζομαι πάνω σ’ αυτό ακόμα κι όταν δεν γράφω. Η σκέψη μου βρίσκεται στα πολλά διαφορετικά μέλη του και η αγωνία μου εξακολουθεί να είναι το ένα αρτιμελές σώμα.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα γι’ αυτή τη συνέντευξη και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία και παραγωγική συνέχεια στο συγγραφικό σας έργο. Κλείνοντας θα θέλαμε ο τελευταίος λόγος να είναι δικός σας…
Ελπίζω κάποτε να καταφέρω να απαντήσω στο ερώτημα: “Τί είναι Ποίηση;”

 

Κατεβαστε το βιβλιο: εδω

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *