Συνεντευξη του συγγραφεα Φυτου Σωκρατους

Συνεντευξη του συγγραφεα Φυτου Σωκρατους

“Ανεξαρτητως προβληματων και δυσκολιων ο καθε λαος μπορει να επιβιωσει ευρισκομενος σε πνευματικη εγρηγορση και σε διαδικασια πολιτιστικης δημιουργιας.”

Ο Φύτος Σωκράτους γεννήθηκε στα Κονιά της Πάφου το 1956. Φοίτησε στη Γυμναστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και στο London School of Journalism. Με τη δημοσιογραφία ασχολείται επαγγελματικά από το 1982. Σε διάφορα ΜΜΕ υπηρέτησε από ανώτερες ή διευθυντικές θέσεις. Έχει να επιδείξει πλούσιο συγγραφικό έργο με 2 βιβλία που αναφέρονται σε θέματα υγείας και 4 που αφορούν τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Κύπρου με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η Προδομένη Ελπίδα είναι η πρώτη απόπειρά του για συγγραφή μυθιστορήματος.

 

Πρόσφατα δημοσιεύσατε στο easywriter.gr το βιβλίο «Προδομένη ελπίδα». Ποιο είναι το αντικείμενο του βιβλίου σας και σε ποιους απευθύνεται κυρίως;

Το βιβλίο με καθαρά κοινωνικό περιεχόμενο επιχειρεί να προσεγγίσει, να ανιχνεύσει και να αναλύσει την κατάσταση πραγμάτων αρχής γενομένης από τη δεκαετία του 1970 και με επέκταση στα τεράστια κοινωνικά προβλήματα της κάθε εποχής που εξελίσσεται με επίκεντρο τους ανθρώπους. Ο ταξικός διαχωρισμός της κοινωνίας, ο τρόπος σκέψης αλλά και η στάση ζωής των ανθρώπων είναι στοιχεία εμφανή από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα του βιβλίου. Ως φυσικό επακόλουθο της ανισότητας, της αδικίας και, πολλές φορές, των παιγνιδιών της μοίρας πολλοί άνθρωποι οδηγούνται σε ακραίους συμβιβασμούς, σε καταπίεση και φυλάκιση συναισθημάτων.

Η διαπίστωση αυτή αποτυπώνεται και βρίσκει την έκφραση της στην ηρωίδα η οποία δρώντας εγωιστικά, ίσως και από αντίδραση, παίρνει αποφάσεις που καθορίζουν αρνητικά, σε ψυχολογικό κυρίως επίπεδο, όχι μόνο την ίδια αλλά και τους ανθρώπους γύρω της. Σε ώριμη πλέον ηλικία απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος αναζητεί ελπίδα φωτός ψάχνοντας να αναπληρώσει το χαμένο χρόνο. Νομίζει ότι η…τύχη της χαμογέλασε και ένα τυχαίο γεγονός της δημιούργησε ελπίδες και προσδοκίες. Δυστυχώς, το πάθος δεν της επέτρεψε να δει το λανθασμένο των επιλογών της διαπιστώνοντας ταυτόχρονα ότι η δική της ελπίδα ήταν προδομένη.

Τι είναι αυτό που σας έκανε να ξεκινήσετε τη συγγραφή του βιβλίου; Τι σας ενέπνευσε περισσότερο;

Η πατρίδα μου, η Κύπρος, πριν από περίπου δύο χρόνια περνούσε το κατώφλι μιας βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και αντιμετώπιζε το φάσμα της πλήρους κατάρρευσης. Η εμφάνιση της τρόικα η οποία λειτουργούσε ως …από μηχανής θεός στην ουσία δεν ήταν τίποτε λιγότερο από ένα υπαρκτό σύγχρονο δικτάτορα ο οποίος ελέγχει, παρακολουθεί και επιβάλλει την κάθε απόφαση και το κάθε μέτρο, ακόμη και τις λεπτομέρειες του.

Πέραν της προσπάθειας επιβίωσης υπήρξε έντονος προβληματισμός και βαθιά ενδοσκόπηση επιχειρώντας να απαντηθεί το ερώτημα: πού πάμε συλλογικά, αλλά και πού πάει ο κάθε ένας από εμάς. Το συμπέρασμα είναι απλό. Οι τροικανοί δανειστές μας μπορούν να ελέγξουν τα πάντα. Μπορούν να επιβάλουν τις όποιες αποφάσεις. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να φυλακίσουν το μυαλό, τα αισθήματα, την ψυχή και τα συναισθήματα. Δεν μπορούν σε τελική ανάλυση να θέσουν φραγμούς στην πνευματική ανάπτυξη και δημιουργία. Ανεξαρτήτως λοιπόν προβλημάτων και δυσκολιών ο κάθε λαός μπορεί να επιβιώσει ευρισκόμενος σε πνευματική εγρήγορση και σε διαδικασία πολιτιστικής δημιουργίας. Θέλοντας λοιπόν να συμβάλω με τις όποιες δυνάμεις μου στη συλλογική αυτή προσπάθεια ξεκίνησα τη συγγραφή του πρώτου μου μυθιστορήματος.

Το βιβλίο σας αναφέρεται αποκλειστικά σε μυθιστορηματικά γεγονότα ή εμπεριέχει και στοιχεία μιας αληθινής ιστορίας;

Το βιβλίο βασίζεται σε πολλές πραγματικές ιστορίες τις οποίες άλλες βίωσα και άλλες γνώρισα μέσα από την επαγγελματική μου ενασχόληση ή την ευρύτερη κοινωνική και πολιτική μου δράση. Σε συνδυασμό και ενίσχυση από μυθιστορηματικά στοιχεία επιχειρήθηκε το πάντρεμα των διαφόρων ιστοριών σε βαθμό που να φαίνεται ότι πρόκειται για μια ολοκληρωμένη ιστορία με παράλληλα δρώμενα. Αν αυτό επετεύχθη είναι κάτι που θα το κρίνουν οι αναγνώστες. Πάντως, προς αυτή την κατεύθυνση τα πρώτα δείγματα είναι θετικά.

Θα θέλατε να τονίσετε κάποια ιδιαίτερα μηνύματα μέσα από το βιβλίο σας;

Ως στάση ζωής, αλλά και από φιλοσοφική θεώρηση των πραγμάτων σε καμία περίπτωση δεν θέλω από καθ έδρας να στέλλω μηνύματα παριστάνοντας το σοφό ή τον πολυπράγμονα…δάσκαλο. Από το βιβλίο σίγουρα βγαίνουν μηνύματα αλλά έχουν την έννοια της καταγραφής και ο καθένας μπορεί να τα επεξεργαστεί και ως στοιχεία προβληματισμού να τα πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων ή να τα αξιοποιήσει στην προσπάθεια καθορισμού των επόμενων βημάτων κυρίως σε προσωπικά ζητήματα.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου σας;

Ξεκινώντας τη συγγραφή του βιβλίου οι όποιες προκλήσεις είχαν να κάνουν με τον ίδιο μου τον εαυτό. Πρώτον, η σχέση μου με το μυθιστόρημα ή το λογοτεχνικό κείμενο γενικώς είχε να κάνει με την ανάγνωση πολλών βιβλίων και τη μελέτη διαφόρων συγγραφέων. Δεύτερον, η πολύχρονη ενασχόληση μου με τη συγγραφή κειμένων πολιτικού ή ιστορικού περιεχομένου διαμόρφωσε έναν ιδιαίτερο τρόπο γραφής που ερχόταν σε σύγκρουση με το νέο εγχείρημα. Ήταν λοιπόν για μένα ένα στοίχημα. Αν το κέρδισα είναι κάτι που και πάλιν θα κρίνουν οι αναγνώστες.

Θα μας αναφέρετε 2-3 πολύ αγαπημένα σας βιβλία και τους λόγους που σας έκαναν να τα αγαπήσετε;

Έχω διαβάσει πάρα πολλά βιβλία και ειλικρινά δεν έχω απορρίψει κανένα. Ανεξαρτήτως λογοτεχνικής ή άλλης αξίας. Ανεξαρτήτως της πιθανής διαφωνίας σε απόψεις ή θέσεις που περιέχονται σε βιβλία, το καθένα έχει τη δική του αξία και χρησιμότητα στο επίπεδο του προβληματισμού. Εν πάση περιπτώσει θα κάνω αναφορά σε δύο βιβλία. Το πρώτο είναι το Βαμμένα Κόκκινα μαλλιά και το δεύτερο Το νησί. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η ανάγκη της ανάγνωσης δημιουργήθηκε ύστερα από τη μεταφορά και προβολή τους στην τηλεόραση. Και οι δύο τηλεοπτικές σειρές είχαν τεράστια επιτυχία. Πήρα το ερέθισμα και τα διάβασα. Ομολογώ ότι τα φώτα και η τηλεοπτική επιτυχία δεν έκλεψαν την παράσταση από το περιεχόμενο του βιβλίου. Το αντίθετο.

Τα μαθητικά και φοιτητικά σας χρόνια είχαν έντονη πολιτική χροιά, καθώς συνέπεσαν με γεγονότα ιδιαίτερα κρίσιμα για την Κύπρο. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τα κινήματα εκείνης της εποχής και την προσωπική σας δράση;

Τα κρίσιμα και τραγικά γεγονότα στην Κύπρο σημάδεψαν την εφηβεία μου και την πρώτη ώριμη νιότη. Το 1972, όταν ξεκίνησε η δράση παράνομων οργανώσεων, συνεπικουρούμενων από τη χούντα των Αθηνών, με βρήκε σε ηλικία 16 χρόνων. Από την πρώτη στιγμή οργανώθηκα στις μαθητικές ομάδες δράσης και αντίστασης στις φασιστικές μεθοδεύσεις. Το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή του 1974 δυστυχώς οδήγησαν την Κύπρο στην κατοχή και το διαμελισμό που σαν ανοικτή πληγή παραμένει ακόμη ανοικτή στο κορμί της μικρής πατρίδας. Η έντονη ανάμειξη μου στο κυπριακό φοιτητικό κίνημα της Θεσσαλονίκης και αργότερα στο νεολαιίστικο κίνημα της Κύπρου δεν ήταν μόνο μια φυσική εξέλιξη των δημοκρατικών μου πεποιθήσεων και των ιδεολογικών αντιλήψεων αλλά υπήρξε και ως αναγκαιότητα των δεδομένων που δημιούργησε το δίδυμο έγκλημα του 1974. Η εγρήγορση, η συμμετοχή και η αγωνιστική διάθεση του λαού ήταν στοιχείο απαραίτητο για την πορεία και τον αγώνα απελευθέρωσης και αποκατάστασης του δικαίου.

Η Προδομένη Ελπίδα είναι το πρώτο σας μυθιστόρημα, αλλά όχι και το πρώτο σας βιβλίο. Ποιο είναι το αντικείμενο των υπόλοιπων βιβλίων που έχετε ήδη εκδώσει και με ποιόν τρόπο θα μπορούσε κάποιος να τα προμηθευτεί;

Η συγγραφική μου δουλειά, πριν το μυθιστόρημα, κινείται σε δύο επίπεδa. Στο πρώτο, σε συνεργασία με ομάδα ιατρών προχωρήσαμε στη συγγραφή δύο βιβλίων που αναφέρονται σε θέματα υγείας και καλής ζωής. Στο δεύτερο επίπεδο έχουν εκδοθεί τρία βιβλία που αναφέρονται στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Κύπρου και καλύπτουν την περίοδο από το 1940 μέχρι και την τουρκική εισβολή του 1974, καθώς και στις ενέργειες της Τουρκίας για υλοποίηση των σχεδίων της για την Κύπρο. Πιθανώς να υπάρχουν μερικά αντίτυπα σε κάποια βιβλιοπωλεία της Κύπρου, αλλά ο πιο εύκολος τρόπος για να προμηθευτεί κάποιος τα βιβλία είναι να επικοινωνήσει μαζί μου.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Ετοιμάζετε κάποιο καινούριο βιβλίο αυτή την εποχή;

Η συγγραφή είναι μέρος της ζωής μου. Συνεχώς κάτι γράφω και κάτι σχεδιάζω. Σε καμιά περίπτωση λοιπόν δεν τα παρατάω. Έχω στο αρχείο μου πολλές ανθρώπινες ιστορίες, καταγεγραμμένες σκέψεις και προβληματισμούς. Την περίοδο αυτή έχω αρχίσει το σχεδιασμό ενός νέου μυθιστορήματος κοινωνικού περιεχομένου με έντονο το πολιτικό στοιχείο αφού η βάση της ιστορίας εκτυλίσσεται στα κρίσιμα χρόνια του 1974 στα οποία αναφερθήκαμε προηγουμένως.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα γι’ αυτή τη συνέντευξη και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία και παραγωγική συνέχεια στο συγγραφικό σας έργο. Κλείνοντας θα θέλαμε ο τελευταίος λόγος να είναι δικός σας…

Θέλω να επαναλάβω τη σημασία της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας σε συνθήκες κρίσης και πλήρους ελέγχου από τους διάφορους δανειστές. Στον τομέα του βιβλίου τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα όσον αφορά την έκδοση και κυκλοφορία σε έντυπη μορφή. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο θεωρώ σημαντική τη δουλειά που κάνει το easywriter.gr, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη συλλογική προσπάθεια στον τομέα του βιβλίου. Να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω την easywriter για τη δυνατότητα που μου έδωσε να δημοσιοποιήσω και να προωθήσω το βιβλίο μου.

 

Κατεβαστε τo βιβλιo Προδομενη ελπιδα: εδω

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *