Συνεντευξη του συγγραφεα Costantino Roselli

roselli-pic

“Καθως ο κοσμος προχωραει, το να μεινεις στασιμος σημαινει απλα πως πηγαινεις προς τα πισω. Το να γινεις ηγετης ειναι επιλογη σου και ο κοσμος περιμενει την αποφαση σου.”

Ο Costantino Roselli είναι σύμβουλος προσωπικής ταυτότητας και ηγεσίας (Leadership & Personal Branding Coach), συγγραφέας βιβλίων παρακίνησης, branding και ηγεσίας. Συνιδρυτής του DaVinci project νεανικής επιχειρηματικότητας, διεθνής ομιλητής σε θέματα ηγεσίας και branding. Σκοπός του είναι να βοηθήσει όσους θέλουν να βρουν την αυθεντική τους φωνή και να μοιράσουν την ιστορία τους με τέτοιο τρόπο ώστε να αφήσει το σημάδι της στο κόσμο.

 

Πρόσφατα δημοσιεύσατε στο easywriter.gr το βιβλίο «Το σεντούκι του ενός εκατομμυρίου δολλαρίων». Ποιο είναι το αντικείμενο αυτού του βιβλίου και σε ποιους απευθύνεται κυρίως;

Να ξεκινήσω λέγοντας πόσο υπέροχη δουλειά κάνετε στο website σας και αυτός ήταν και ο λόγος που επέλεξα εσάς για τη δημοσίευση του βιβλίου μου. Ειλικρινά συγχαρητήρια.

Το αντικείμενο του βιβλίου είναι η δυνατότητα της επιλογής. Θα επιλέξω αυτό το αυτοκίνητο, αυτή τη δουλειά, αυτή την άποψη, αυτό το βιβλίο, αυτόν τον άνθρωπο δίπλα μου, τη ζωή που θέλω. Οι επιλογές πρέπει να εκφράζουν τις αξίες μας που κι αυτές τις έχουμε επιλέξει. Το βιβλίο απευθύνεται σε όλους όσοι πραγματικά θα ήθελαν να κάνουν διαφορετικές επιλογές στη ζωή τους.

Τι είναι αυτό που σας έκανε να ξεκινήσετε τη συγγραφή του βιβλίου σας; Ποια ανάγκη σας ώθησε;

Η αλήθεια είναι ότι το κίνητρο να εκφραστώ μέσα από ένα βιβλίο ήταν πολλά χρόνια μέσα στο μυαλό μου. Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο γιατί σκεφτόμουν σύνθετα. Ήθελα να δείξω έναν διαφορετικό κόσμο ώστε οι αναγνώστες να δουν τα πράγματα διαφορετικά. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Όλοι μας βλέπουμε τον κόσμο διαφορετικά. Μέσα από το περιβάλλον που έχουμε μεγαλώσει, την οικογένεια μας, το σχολείο, τους φίλους μας. Μεταξύ του κόσμου και του εαυτού μας παρεμβάλλονται πολλοί φακοί όρασης (lens). Έτσι κατάλαβα πως χρειάζεται να δούμε πρώτα τον κόσμο όπως είναι κι όχι όπως πιστεύουμε. Γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουμε να δούμε πιο είναι το κομμάτι εκείνο που πρέπει να αλλάξουμε προς το καλύτερο.

Θα θέλατε να τονίσετε κάποια ιδιαίτερα μηνύματα μέσα από το βιβλίο σας; Τί θα θέλατε να μείνει περισσότερο στο μυαλό των αναγνωστών μετά την ανάγνωση;

Δεν θυμάμαι σχεδόν τίποτα από τα βιβλία που μου άλλαξαν τη ζωή. Που με άγγιξαν, με ώθησαν στο να κάνω τις πιο δύσκολες μα όμορφες επιλογές στη ζωή μου. Δεν θέλω να θυμούνται πράγματα από το βιβλίο μου αλλά να αλλάξουν πράγματα στη ζωή τους διαβάζοντας το βιβλίο μου. Θα ήθελα να λειτουργήσει ως μοχλός δράσης. Μια φράση, μια παράγραφος ή ένα νόημα που θα τους οδηγήσει σε μια πράξη. Τότε θα ξέρω πως τους άγγιξε συνολικά.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου σας;

Ο εαυτός μου. Έπρεπε να πειθαρχήσω τις σκέψεις μου που ερχόντουσαν χωρίς καμία δομή. Να πιστέψω πως αυτό που έγραψα χθες είναι το ίδιο καλό και σήμερα. Να μείνω σε μια ιδέα και να καταφέρω να την ολοκληρώσω πριν ακόμα έρθει η επόμενη να της πάρει τη θέση.

Έχετε διαθέσει το βιβλίο σας στο αναγνωστικό κοινό εντελώς δωρεάν. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Ήταν αρκετά δύσκολη απόφαση καθώς όταν το έκανα δεν είχα από πουθενά αλλού οικονομικούς πόρους. Όμως πιστεύω πως το κέρδος πρέπει να έρχεται σε κάποιον από την αναγνώριση πρώτα, την εμπιστοσύνη που χτίζει με το κόσμο. Το τέλος της βιομηχανικής οικονομίας παίρνει ευτυχώς μαζί του και την κουλτούρα της κερδοφορίας χωρίς αξία. Τώρα ζούμε στην οικονομία της συνδεσιμότητας (connection economy) όπου ο καθένας μπορεί να γράψει ένα βιβλίο και να το εκδώσει χωρίς να χρειάζεται ενδιάμεσους, δίνοντας τη δυνατότητα στον αναγνώστη πλέον να κρίνει απευθείας την αξία του έργου του.

Σήμερα κυκλοφορούν χιλιάδες τίτλοι βιβλίων αυτοβελτίωσης. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό το φαινόμενο της εποχής μας;

Πολύ καλή ερώτηση και συνδέεται με αυτό που απάντησα πριν. Το διαδίκτυο άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού. Δεν χρειάζεσαι πλέον την άδεια κανενός για να γράψεις ένα βιβλίο, να μιλήσεις στο μικρόφωνο, να φτιάξεις ένα δικό σου κανάλι, να μορφωθείς ή οτιδήποτε άλλο αποφασίσεις. Αυτό είναι πολύ καλό γιατί πιστεύω ότι όλοι έχουμε κάτι να πούμε, να εκφράσουμε, να διδάξουμε και να προσφέρουμε. Ο θεατής, και στη περίπτωσή μας, ο αναγνώστης είναι αυτός που στο τέλος κρίνει αν η δουλειά σου είναι καλή ή όχι. Κι αυτό θέλει πολύ δουλειά και χρόνο. Δεν γίνεται μέσα σε μια νύχτα, ούτε γράφοντας μόνο ένα βιβλίο. Δεν ξεγελάς τον αναγνώστη με απλές αντιγραφές.

Μπορεί τελικά ένα βιβλίο να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων, ή χρειάζεται και κάτι περισσότερο;

Ανάλογα σε ποιο στάδιο της ζωής σου βρίσκεσαι. Έχω γνωρίσει ανθρώπους που διάβασαν ένα βιβλίο και τους άλλαξε τη ζωή. Αλλά ήταν και το μοναδικό βιβλίο που είχαν διαβάσει. Υπάρχουν άλλοι που έχουν διαβάσει εκατοντάδες βιβλία κι όμως βρίσκονται στο ίδιο σημείο που στεκόντουσαν και πριν. Ο βιβλιοθηκάριος μου γνωρίζει τα πάντα για την Cappella Sixtina αλλά δεν έχει βρεθεί ποτέ εκεί. Η ζωή είναι γεμάτη οδηγούς για το πώς θα γίνεις πλούσιος, χαμογελαστός, ευτυχισμένος, εκατομμυριούχος, ή γιατρός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και όποιο άλλο επάγγελμα θέλεις. Υπάρχουν αυτοί που διαβάζουν και δεν κάνουν ποτέ πράξη αυτά που τα βιβλία λένε. Αυτοί που δεν τα διαβάζουν γιατί πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι μια απάτη. Και υπάρχουν κι αυτοί που διαβάζουν τα πάντα, προσπαθούν και αποτυγχάνουν αλλά μέσα απο αυτή την αποτυχία αποκτούν πείρα και πάνε πιο μπροστά. Μαντέψτε ποιος έχει περισσότερες πιθανότητες να αλλάξει τη ζωή του στο καλύτερο. Να τώρα θυμήθηκα ένα βιβλίο που άλλαξε τη δική μου ζωή «The Icarus Deception – Seth Godin»

Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο παιδί που ξεκινά τώρα να ψάχνει απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα της ζωής του;

Ειλικρινά χαίρομαι για τα ερωτήματα που μου κάνετε. Θα συμβούλευα να παρατήσουν το σχολείο αλλά ίσως να φανώ αιρετικός. Πιστεύω πως οι νέοι πρέπει να δουν το κόσμο όπως είναι κι όχι όπως τους παρουσιάζεται. Να μην περιμένουν απαντήσεις αλλά να τις δημιουργήσουν ακολουθώντας ένα διαφορετικό μονοπάτι από αυτό των διπλανών τους. Δεν χρειάζεται να πάρουν την άδεια για να κάνουν πράγματα. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν χρειάζεται να φοβούνται μην αποτύχουν. Πρέπει να αποτύχουν. Ο δρόμος της επιτυχίας περνάει από την αποτυχία. Η συμβουλή μου είναι πως όλα τα βιβλία του κόσμου θα σε βοηθήσουν μέχρι το σημείο που θα κάνεις το άλμα της πίστης σε αυτό που θέλεις. Σ’εκείνο το σημείο όμως είσαι μόνος και πιστέψτε με δεν είναι εύκολο αλλά ταυτόχρονα είναι ότι πιο όμορφο υπάρχει στη ζωή. Ο Philippe Petit δεν επέλεξε να περπατήσει σε ένα σχοινί χωρίς προστασία 400 μέτρα πάνω απο τη γή γνωρίζοντας πως 16 χρόνια αργότερα θα γινόταν η ζωή του ταινία. Το έκανε γιατί ήταν αυτό που ήθελε και αγαπούσε να κάνει. Δεν ζήτησε κανενός την άδεια. Την πήρε μόνος του. Η κοινωνία μας δεν θέλει ανθρώπους σαν τον Philippe Petit. Θέλει νέους που ταιριάζουν στο κουστούμι που τους ράβει. Και οι νέοι είναι παγιδευμένοι σε αυτό που τους έχουν μάθει και συνεχίζουν να μαθαίνουν. Σήμερα όμως δεν επιβραβεύεται αυτός που μαθαίνει τους κανόνες για να παίξει καλύτερα το παιχνίδι αλλά αυτός που μαθαίνει όσο καλύτερα γίνεται τους κανόνες του παιχνιδιού για να τους αλλάξει. Πάρτε την ευθύνη κι αλλάξτε πράγματα. Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν εσάς τους νέους να τους οδηγήσετε. Απλά κάντε το.

Δραστηριοποιείστε και σε επαγγελματικό επίπεδο στο χώρο της συμβουλευτικής. Θα θέλατε να μας μιλήσετε λίγο γι’ αυτή την πτυχή του εαυτού σας;

Η δουλειά μου είναι να βοηθάω ανθρώπους ή εταιρείες που θέλουν να ηγηθούν στον χώρο τους. Δύσκολο γιατί οι περισσότεροι απλά θέλουν μια θέση στο χώρο και όχι απαραίτητα την πρώτη. Δίνω διαλέξεις σε θέματα ηγεσίας (leadership) και εταιρικής ταυτότητας (branding) σε όλο το κόσμο. Τελευταία στάση ήταν πριν από 2 μήνες σε ένα συνέδριο στο Λονδίνο. Συνεργάζομαι με εταιρείες κάνοντας βιωματικά εργαστήρια (workshops). Μου αρέσει περισσότερο να δουλεύω με ομάδες ανθρώπων που θέλουν πραγματικά να δημιουργήσουν τη δική τους ταυτότητα και να αφήσουν το προσωπικό τους αποτύπωμα στο χώρο. Επίσης έχω ξεκινήσει μαζί με συνεργάτες μου ένα πρωτοποριακό project, ονομάζεται DaVinci project, κι έχει σαν σκοπό την νεανική επιχειρηματικότητα και το πώς οι νέοι θα γίνουν ηγέτες των επιλογών τους, πώς θα κερδίσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται, πώς θα βλέπουν τον κόσμο όπως είναι και πώς θα συνδεθούν με άλλους ανθρώπους με τα ίδια χαρακτηριστικά. Το DaVinci project είναι όνειρο ζωής.

Θα μας αναφέρετε 2-3 πολύ αγαπημένα σας βιβλία, και τους λόγους που σας έκαναν να τα αγαπήσετε; Σε ποιο βαθμό έχουν επηρεάσει το δικό σας τρόπο σκέψης;

Ένα από τα πολλά στοιχήματα που έχω βάλει με τον εαυτό μου (δεν κερδίζω πάντα) είναι να διαβάζω 100 βιβλία το χρόνο. Το πιο δύσκολο δεν είναι να διαβάσεις 100 βιβλία αλλά να βρεις 100 καλά βιβλία να διαβάσεις.

The Icarus Deception του Seth Godin. Ο Seth είναι μέντορας μου κι έχω διαβάσει όλα του τα βιβλία. Επιλέγω όμως αυτό σαν κορυφαίο του γιατί ήταν το πρώτο που με έκανε να καταλάβω πως ότι κι αν κάνεις στη ζωή σου το κάνεις για να προσφέρεις στους άλλους και δεν έχεις να αποδείξεις τίποτα σε κανέναν. Αρκεί να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις και να θέλεις να γίνεσαι κάθε μέρα καλύτερος.

The New Norm του Peter Hinssen. Ο Peter είναι ο άνθρωπος που του χρωστάω την αρχή της επανάστασης μου. Θεωρώ το βιβλίο του θεμέλιο λίθο της ψηφιακής εποχής.

Unthink του Erik Wahl. Το βιβλίο του Erik με βοήθησε πολύ σε μια εποχή που έπρεπε να πάρω δύσκολες αποφάσεις που θα επηρέαζαν την οικογένεια μου. Ταυτίστηκα με την ιστορία του καθώς ακολουθούσα αντίστοιχο μονοπάτι.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Ετοιμάζετε κάποιο καινούριο βιβλίο αυτή την εποχή;

Τα σχέδια μου είναι πολλά!

Ετοιμάζω ένα νέο βιβλίο διαφορετικό από το πρώτο. Αλλά δεν μπορώ να πω τίποτα με σιγουριά καθώς ο εαυτός μου πολλές φορές με βγάζει ψεύτη αφού στο τέλος ανατρέπει τα πάντα.

Θέλω να μείνω στην Ελλάδα και να προσφέρω μέσα από τη δουλειά μου στους νέους αλλά και σε αυτούς που θέλουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Η αποστολή μου είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους να βρουν την αυθεντική τους φωνή μέσα στον τεράστιο θόρυβο που ζουν και να μοιράσουν την ιστορία τους αφήνοντας το σημάδι τους στον κόσμο. Να γίνουν οι ηγέτες που θα ήθελαν να ακολουθήσουν.

Μοιράζομαι τις σκέψεις μου καθημερνά στο blog μου και αναζητώ συνεργασίες με στόχο τη δημιουργία πραγμάτων που θα μας εξελίξουν.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα γι’ αυτή τη συνέντευξη και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία και παραγωγική συνέχεια στο πολύπλευρο έργο σας. Κλείνοντας θα θέλαμε ο τελευταίος λόγος να είναι δικός σας…

Καθώς ο κόσμος προχωράει, το να μείνεις στάσιμος σημαίνει απλά πως πηγαίνεις προς τα πίσω. Το να γίνεις ηγέτης είναι επιλογή σου και ο κόσμος περιμένει την απόφαση σου. Πάρε την ηγεσία στα χέρια σου. Όλοι μας σε περιμένουμε να μας οδηγήσεις. Πάμε…
Σας ευχαριστώ πολύ για τις υπέροχες ερωτήσεις και τις ευχές σας…

Κατεβαστε δωρεαν το βιβλιο του Costantino Roselli: εδω

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *