Συνεντευξη του συγγραφεα Μπαμπη Ρακη (2)

Συνεντευξη του συγγραφεα Μπαμπη Ρακη

Ο Μπάμπης Ράκης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια. Μετανάστευσε στην Κύπρο όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και στο ραδιόφωνο.Έχει εκδώσει συλλογή διηγημάτων. Τα γεγονότα του 1974 τον αναγκάζουν να μεταναστεύσει στην Αυστραλία. Εκεί εργάστηκε σε ελληνικές εφημερίδες του Σίδνεϊ καθώς και στο τμήμα ειδήσεων του ελληνικού τμήματος του κρατικού πολυεθνικού σταθμού (S.B.S). Τώρα ζει και εργάζεται στην Κύπρο.

 

Πρόσφατα δημοσιεύσατε στο easywriter το τρίτο σας μυθιστόρημα «Η Σμυρνιά του καταυλισμού». Ποιο είναι το αντικείμενο του βιβλίου σας και σε ποιους απευθύνεται κυρίως;

Το τελευταίο μου μυθιστόρημα, « Η Σμυρνιά του καταυλισμού», είναι μια ερωτική ιστορία και βασικά απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Στην όλη πλοκή εμφανίζονται πολλά πρόσωπα, νέας αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, που το καθένα έχει το δικό του μυστικό. Την κρυφή δική του ερωτική ιστορία. Ο έρωτας είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής όλων μας, είτε τον έρωτα τον ζήσαμε κάποτε, είτε τον ζούμε τώρα.

Δεν είναι μόνο το ερωτικό στοιχείο που κυριαρχεί στο βιβλίο μου. Η όλη υπόθεση του έργου μου ξετυλίγεται σε μια από τις πιο τραγικές περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Αναφέρομαι στα χρόνια που ακολούθησαν την Μικρασιατική καταστροφή το 1922, και οι αντιδράσεις των ανθρώπων στην Ελλάδα με την κάθοδο των χιλιάδων προσφύγων. Μπορεί μια ξεκληρισμένη φτωχή Σμυρνιά προσφυγοπούλα να αγαπήσει έναν από τους πλουσιότερους νέους της Αθήνας εκείνης της εποχής;

Τι είναι αυτό που σας έκανε να ξεκινήσετε τη συγγραφή αυτού του βιβλίου; Τι σας ενέπνευσε περισσότερο;

Επιδιώκω πάντοτε να τοποθετώ τα πρόσωπα του βιβλίου μου σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο της νεότερης ιστορίας. Η δράση και η μοίρα τους ξετυλίγεται, βασικά στην Ελλάδα, αλλά ακολουθούν μια πορεία και σε διαφορετικούς γεωγραφικούς χώρους, όπου τους δίνεται η ευκαιρία να ζήσουν και άλλες εμπειρίες, όπως αυτές εξελίσσονται σε άλλες χώρες.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου σας;

Αυτό που στην πορεία μου προκάλεσε κάποια πρόκληση ήταν πως θα μπορούσε μια αθώα φτωχή προσφυγοπούλα του καταυλισμού, να αντιμετωπίσει την κοινωνία εκείνης της εποχής, όπου η δύναμη του χρήματος-όπως και σε κάθε εποχή-κυριαρχεί και καθορίζει την μοίρα των ανθρώπων, όπου «το χρήμα πρέπει να παντρεύεται το χρήμα».

Θα θέλατε να τονίσετε κάποια ιδιαίτερα μηνύματα μέσα από το βιβλίο σας;

Αυτό που φαίνεται καθαρά στην πορεία της ιστορίας είναι ότι το χρήμα, σαν νόμισμα έχει δύο όψεις. Μπορείς να το κινήσεις στο σκοτάδι και να καταστρέψεις αθώα άτομα και καταστάσεις, μπορείς όμως και να το χρησιμοποιήσεις στο φως και να σκορπίσεις γύρω σου ευφορία και σιγουριά σε πρόσωπα αγαπημένα. Εξαρτάται σε ποια χέρια βρίσκεται.

Η αγάπη μέσα σε δύσκολες εποχές αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα σε όλα τα βιβλία σας. Θα θέλατε να μας μιλήσετε γι′ αυτό;

Η αγάπη, η κάθε αγάπη, όσο χρονικά και αν αντέξει, πάντα θα ζήσει και σε δύσκολες εποχές. Είτε τις προκαλεί ο στενός κύκλος του ζευγαριού, είτε η κοινωνία στην οποία ζει. Δημιουργούνται συνθήκες τέτοιες που θα πρέπει το ζευγάρι, να παλέψει σκληρά για να τις αντιμετωπίσει. Τότε η αγάπη δοκιμάζεται και διαγράφει και την χρονική της πορεία.

Όμως πιστεύω πως ένα μυθιστόρημα, χωρίς να υπάρχει μέσα και το ερωτικό στοιχείο, όσο συναρπαστικό και αν είναι θα στερείται αυτής της ξεχωριστής αύρας που αποπνέει ο έρωτας.

Η Ελλάδα και η Κύπρος τα τελευταία χρόνια πέρασαν από έντονη οικονομική κρίση, ενώ αντιμετωπίζουν συνεχώς αυξανόμενες γεωστρατηγικές προκλήσεις. Με βάση την εμπειρία σας, πώς κρίνετε την υφιστάμενη κατάσταση και τί διαβλέπετε για το μέλλον;

Αναφορικά με την οικονομική κρίση, και τις γεωστρατηγικές προκλήσεις που πλήττουν τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο, δεν είναι φαινόμενα της σημερινής εποχής.

Ο ελληνισμός δέχεται από δύο αιώνες τώρα, (μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό), την «εξάρτηση-δανεισμό-και οικονομική υποδούλωση των Ευρωπαίων-μας το θυμίζει ο Τρικούπης», όσο και τις προκλήσεις από γειτονικές χώρες, Βαλκανικοί πόλεμοι, Μικρασιατική καταστροφή, καθώς και την κατοχή της μισής Κύπρου από την Τουρκία, η οποία δηλώνει τώρα ότι τα Ελληνικά νησιά της ανήκουν.

‘Όλα αυτά ματώνουν τον Ελληνισμό, αλλά δεν τον γονατίζουν. Θα αντέξει.

Για κάτι δεν μπορεί να μιλήσει κανείς αναφορικά με το μέλλον: Είναι ο απρόβλεπτος παράγοντας.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Έχετε στο μυαλό σας την υπόθεση κάποιου καινούριου βιβλίου;

Αναφορικά με τα επόμενα μου σχέδια: Όσο διατηρώ τις πνευματικές μου δυνάμεις θα συνεχίζω να γράφω.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα γι’ αυτή τη συνέντευξη και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία και παραγωγική συνέχεια στο συγγραφικό σας έργο. Κλείνοντας θα θέλαμε ο τελευταίος λόγος να είναι δικός σας…

Ευχαριστώ για την ευκαιρία που δώσατε να εκφράσω τις απόψεις μου, και εύχομαι στην easywriter, στην νέα της πορεία, κάθε επιτυχία. Τα θερμά μου συγχαρητήρια για την προσφορά σας στην τέχνη και τον πολιτισμό.

 

Κατεβαστε δωρεαν το βιβλιο “Η Σμυρνια του καταυλισμου”: εδω

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *