Συνεντευξη του συγγραφεα A.J. Nakos

Συνέντευξη του συγγραφέα A.J. Nakos

“Αντι να ζηταμε απο τον – οποιο – Θεο να μας λυπηθει, ας παλεψουμε μεσα μας και εξω ωστε να τον κανουμε να μας θαυμασει.”

Ο Αργυρής Jason Νάκος γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων και από τα εφηβικά του χρόνια, άρχισε τις περιπλανήσεις του ανα τον κόσμο. Κάπου τότε αρχίζει κα η σχέση του με την δημιουργική γραφή.

 

Πρόσφατα δημοσιεύσατε στο easywriter.gr το βιβλίο «Μέχρι την Λισσαβόνα», το οποίο έχει ήδη σημαντική απήχηση στους αναγνώστες. Ποιο είναι το αντικείμενο του βιβλίου σας και σε ποιους απευθύνεται κυρίως;

Το βιβλίο αυτό, κατά βάση, περιγράφει το πως κάποια απρόοπτα γεγονότα μπορούν να δώσουν ένα άδοξο τέλος, σε μια δυνατή και πολλά υποσχόμενη ερωτική σχέση δύο ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους, και το πως η δύναμη της ψυχής μπορεί να ανατρέψει κάποιες τετελεσμένες καταστάσεις και να επαναφέρει έναν έρωτα που είχε θαφτεί στον χρόνο. Μέσα από αυτή την ιστορία, προβάλλονται αντιθέσεις κοινωνιών, πολιτικές καταστάσεις, η έννοια της φιλίας, περιπλανήσεις στον χώρο και τον χρόνο… Όπως καταλαβαίνετε, δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με ένα αντικείμενο.

Το “Μέχρι την Λισσαβόνα” όπως και τα επόμενα συγγράμματα μου που με τον καιρό θα δημοσιεύσω, απευθύνεται σε όλους. Δεν μπορώ και δεν θέλω να ομαδοποιήσω τους αναγνώστες. Αν αυτό που παρουσιάζω είναι ενδιαφέρον, μπορούν να το αποδεχτούν από εκείνους που διαβάζουν κατά προτίμηση κλασσική λογοτεχνία μέχρι και εκείνους που διαβάζουν αθλητικές εφημερίδες.

Τι είναι αυτό που σας έκανε να ξεκινήσετε τη συγγραφή του βιβλίου; Τι σας ενέπνευσε περισσότερο;

Η αλήθεια είναι πως αναζητούσα μέσα μου ένα θέμα ώστε να γράψω κάτι που θα προβάλλει την Λισσαβόνα την οποία λατρεύω σαν πόλη. Σε ένα ταξίδι μου από το Τάραντο της Ιταλίας προς την Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. – ως ναυτικός – καθώς περνούσαμε σχετικά κοντά από τις ακτές του Καναδά, θυμήθηκα μια προσωπική μου ιστορία με μια Καναδή. Τότε άρχισα να γράφω τις πρώτες γραμμές αυτού του βιβλίου με αποτέλεσμα να βγει η μυθοπλασία που σήμερα έχετε στα χέρια σας.

Το βιβλίο σας αναφέρεται αποκλειστικά σε μυθιστορηματικά γεγονότα ή εμπεριέχει και στοιχεία μιας αληθινής ιστορίας;

Όπως σας είπα και στην προηγούμενη ερώτηση, το βιβλίο αναφέρεται σε μυθοπλασία, η οποία όμως βασίζεται σε προσωπικές εμπειρίες. Πράγματι. Υπάρχουν στοιχεία αληθινής ιστορίας, αλλά είναι αρκετά παραλλαγμένα.

Θα θέλατε να τονίσετε κάποια ιδιαίτερα μηνύματα μέσα από το βιβλίο σας;

Φυσικά! Λίγο πολύ, τα τελευταία χρόνια όλοι μας περάσαμε – και περνάμε – δύσκολα κυρίως λόγω τον κακών συγκυριών που έτυχαν(;) στην χώρα μας. Λένε πως όλα τα όμορφα, κάποια στιγμή τελειώνουν. Το ίδιο συμβαίνει όμως και με τα άσχημα. Και αυτά κάποια στιγμή τελειώνουν. Όσο δύσκολα και αν περνάμε, ας μην είμαστε εσωστρεφείς. Ας μοιραστούμε με τους καλούς φίλους το πικρό ποτήρι που μπορεί να πίνουμε, και ας πιούμε και εμείς από το δικό τους. Σίγουρα όλα είναι καλύτερα όταν είμαστε μαζί, παρά χώρια. Όταν υπάρχει ειλικρίνεια μέσα μας, όλα μπορούν να ανατραπούν. Αρκεί να μην “πετάξουμε πετσέτα”. Αντί να ζητάμε από τον – όποιο – θεό να μας λυπηθεί, ας παλέψουμε μέσα μας και έξω ώστε να τον κάνουμε να μας θαυμάσει. Έτσι θα έρθει και η καλή συγκυρία που τόσο επιθυμούμε.

Όπως σχολίασε μία αναγνώστρια στη σελίδα του βιβλίου σας στο easywriter.gr, η ανάγνωση «την ταξίδευσε». Αυτός ήταν εξ αρχής ο σκοπός του βιβλίου σας;

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους αναγνώστες που μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν το βιβλίο μου και πολύ περισσότερο εκείνους που το “αγκάλιασαν”. Έχει μεγάλη σημασία για μένα αυτό. Η περιπλάνηση, είναι ένα από τα βασικά συστατικά της δικής μου συγγραφικής συνταγής. Από ότι φαίνεται και από το σχόλιο της φίλης αναγνώστριας, μάλλον η συνταγή πέτυχε!

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου σας;

Δύο ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις. Η μία ήταν να “στήσω” έτσι την ιστορία ώστε να εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο – κινηματογραφικό όπως μου περίγραψε ένας φίλος – ώστε να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, αποφεύγοντας σχολαστικές περιγραφές και “κοιλιές” που ίσως να τον κούραζαν. Η άλλη πρόκληση ήταν η προσθήκη των κωμικών στοιχείων σε μία κατά βάση αισθηματική ιστορία, σε τέτοιο βαθμό, ώστε από την μία να μην αλλοιώνει τα συναισθήματα που δημιουργούνται στον αναγνώστη, και από την άλλη, να του δώσει κάποιες αφορμές να γελάσει. Ειδικότερα στην δεύτερη περίπτωση, ένοιωθα σαν καφετζής που έπρεπε να φτιάξω έναν ελληνικό καφέ, μέτριο με τρεις φουσκάλες στον πιο απαιτητικό πελάτη!

Έχετε διαθέσει το βιβλίο σας στο αναγνωστικό κοινό εντελώς δωρεάν. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Αν και ασχολούμαι με την δημιουργική γραφή εδώ και πολλά χρόνια, η απόφαση μου να δημοσιεύσω κάτι δικό μου για πρώτη φορά, πάρθηκε μόλις πριν λίγο καιρό. Σκοπός μου είναι να γνωριστώ με το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Ας πούμε πως ήθελα να κάνω κάτι σαν ένα συγγραφικό test drive. Αυτό που με ενδιαφέρει σε αυτό το στάδιο είναι οι κριτικές των αναγνωστών μου και όχι τα χρήματα τους. Το αν αξίζω τον οβολό τους, θα φανεί στην πορεία. Θα μου το πουν οι ίδιοι με τον τρόπο τους.

Θα μας αναφέρετε 2-3 πολύ αγαπημένα σας βιβλία και τους λόγους που σας έκαναν να τα αγαπήσετε;

Αυτή είναι πραγματικά πολύ δύσκολη ερώτηση! Ότι βρίσκεται στην βιβλιοθήκη μου, το αγαπώ για ξεχωριστούς λόγους το καθένα και σίγουρα δεν μιλάμε για 2-3 βιβλία! Αν μπορείτε να δεχτείτε αυτό σαν απάντηση, με προσελκύει ότι έχει να κάνει με περιπλάνηση, ιστορία και χιούμορ.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Ετοιμάζετε κάποιο καινούριο βιβλίο αυτή την εποχή;

Τα σχέδια μου είναι απλώς να συνεχίσω αυτό το όμορφο ταξίδι που άρχισα, και όπου φτάσω. Σταθερά και χωρίς βιασύνη. Όσο για το αν ετοιμάζω κάτι αυτή την εποχή… κάτι ψήνεται!

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα γι’ αυτή τη συνέντευξη και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία και παραγωγική συνέχεια στο συγγραφικό σας έργο. Κλείνοντας θα θέλαμε ο τελευταίος λόγος να είναι δικός σας…

Ας πούμε πως ο καθένας μας είναι πρωταγωνιστής σε μία κινηματογραφική ταινία που λέγεται ζωή. Μην πουλάτε και μην απογοητεύετε τους θεατές σας. Στα δύσκολα δώστε τους έναν καλό λόγο για να σας παραδεχτούν και στα εύκολα έναν καλό λόγο για να σας θαυμάσουν. Εμπνεύστε τους και εμπνευστείτε από τις δικές τους ιστορίες. Χωρίς ιδιοτέλειες και με ειλικρίνεια. Το φως είναι για τον άνθρωπο και όχι το σκοτάδι. Σας ευχαριστώ τόσο για τα καλά σας λόγια, όσο και για τον χρόνο σας.

 

Κατεβαστε δωρεαν το βιβλιο “Μεχρι την Λισσαβονα” του A.J. Nakos: εδω

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *