Συνεντευξη του ποιητη-συγγραφεα Γιωργου Καρανασταση

karanastasis

Ο Γιώργος Καραναστάσης κατάγεται από την Κω. Είναι 33 ετών και πρωτοασχολήθηκε με την συγγραφή ποιημάτων όταν ήταν σε ηλικία 14 ετών. Τον τελευταίο καιρό ασχολείται και με την συγγραφή μυθιστορημάτων. Όσον αφορά τις σπουδές του, είναι κάτοχος πτυχίου προγραμματισμού στην πληροφορική (αποφοίτησε σε ιδιωτική σχολή), καθώς επίσης διαθέτει και τα πρότυπα εκπαιδευτή του IBSTPI που αφορούν τους τρόπους διδασκαλίας σε όλους τους τομείς.

 
 
 
 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Έχετε ήδη δημοσιεύσει στο easywriter.gr το ποίημα “Με τα μάτια της ψυχής μου”. Ποιο είναι το αντικείμενό του και σε ποιους απευθύνεται κυρίως;
Αρχικά να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την ευκαιρία να εκδώσω την δουλειά μου μέσα από την ιστοσελίδα σας. Είναι πολύ σημαντικό οι νέοι συγγραφείς, όπως εγώ να έχουμε έναν τρόπο-μέσο ώστε ο κόσμος να μπορέσει να μάθει την δουλειά μας. Τώρα όσον αφορά την ερώτηση σας το ποίημα “Με τα μάτια της ψυχής μου” Είναι εμπνευσμένο από την φύση και τα στοιχεία που την απαρτίζουν. Πιστεύω είναι ένα ποίημα για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και αρέσκειας. Κυρίως αναφέρεται στον ψυχικό μου κόσμο και μέσα από τον ποιητικό διάλογο που αναπτύσσω με τα στοιχεία της φύσης τα πάντα παίρνουν ζωή και υπόσταση με ένα υπερρεαλιστικό τρόπο οδηγούν οι λέξεις το ποίημα και τα μηνύματα διαδέχονται το ένα το άλλο.

Ποια ανάγκη σας ώθησε να εκφραστείτε μέσα από την ποίηση και τι είναι αυτό που σας ενέπνευσε περισσότερο;
Θεωρώ πως η ποίηση για εμένα προσωπικά είναι το ωραιότερο μέσο έκφρασης. Μου αρέσει που μπορώ ελεύθερα να διαμορφώνω και να πλάθω τις λέξεις, τις σκέψεις μου, και τις ιδέες μου με όποιον τρόπο θεωρώ καλύτερο. Με γεμίζει που έχω το ελεύθερο να ταυτίζω αντικείμενα και να τους δίνω πνοή και ζωή. Είναι όμορφο και μαγευτικό να ντύνεις τα συναισθήματα σου με τρόπο που μόνον η ποίηση μπορεί να σου προσφέρει.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της συγγραφής των έργων σας;
Γενικά ομολογώ και θέλω να με πιστέψετε σε αυτό που θα πω, όταν η έμπνευση μου χτυπήσει την “πόρτα” όλα ρέουν σαν χείμαρρος στο μυαλό μου και γρήγορα αποτυπώνονται όπως τα θέλω και τα έχω φανταστεί στο χαρτί μου, μετά απλά μένουν οι διορθώσεις. Προσωπικά για εμένα η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ίδια η γραφή μου, εγώ δηλαδή!. Διότι είμαι δυσλεκτικός και αυτό με δυσκολεύει στο να μπορώ να βρω τι γράφω ορθογραφημένα και τι όχι. Πρόκληση λοιπόν για εμένα είναι όταν, όπως τώρα π.χ. Που γράφω το νέο μου μυθιστόρημα πρέπει να κάνω copy-paste σε προγράμματα ορθογράφους για να βρω τα λάθη μου και να τα διορθώσω. Φανταστείτε το, πόσο μεγάλο χάσιμο χρόνου είναι! Δεν φτάνει που έχεις να επιμεληθείς ένα ατελείωτο έργο. Να το δεις, και να το ξανά δεις εκατό φορές και βάλε για να το ολοκληρώσεις, έχω και την δυσλεξία μου που με καθυστερεί άσκοπα από μια πιο γρήγορη διόρθωση. Είμαι τραγικός στο τομέα αυτόν(γέλια). Παρόλα αυτά δεν το βάζω κάτω που λένε, είμαι χαρούμενος που μπορώ να εκφράζω την ψυχή μου. Όλα τα άλλα μπορούν να γίνουν, αυτό έχω καταλάβει. Είτε λίγο πιο γρήγορα, είτε λίγο πιο αργά.

Θα θέλατε να τονίσετε κάποια ιδιαίτερα μηνύματα μέσα από τα έργα σας;
Κάθε έργο μου έχει και κάποιο διαφορετικό μήνυμα και θέμα. Αυτό όμως που εγώ λατρεύω να μιλάω, αλλά και συνήθως προωθώ μέσα από τα έργα μου, με διάφορους τρόπους είναι πως η φύση είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Με αυτό εννοώ πως όσο απομακρυνόμαστε, τόσο περισσότερο θα χάνουμε την πραγματική ηρεμία, ευημερία και την πραγματική γαλήνη, που μόνον η φύση μπορεί να μας προσφέρει με τις πλούσιες εικόνες της και με τους υπέροχους ήχους της. Σκεφτείτε το.

Από την εποχή που γράψατε το πρώτο σας ποίημα μέχρι και σήμερα, αισθάνεστε ότι έχει αλλάξει το ύφος σας και ο τρόπος που βιώνετε το κάθε έργο σας ξεχωριστά;
Ναι! Σαφέστατα ναι! Θυμάμαι όταν έγραψα το πρώτο μου ποίημα έμοιαζε περισσότερο με μια προσωπική ανάπτυξη τύπου ημερολογίου, παρά σαν κάποιο ολοκληρωμένο ποίημα. Σαφέστατα όσο ασχολείσαι, διαβάζεις και προσπαθείς, κάποια στιγμή το ένα αποτέλεσμα φέρνει το άλλο. Και σύντομα αυτό που φαντάζεσαι πως δεν μπορείς να το φθάσεις ποτέ, απλά κάποια μέρα το βλέπεις να το έχει γραφτεί από εσένα τον ίδιο. Τα πάντα θέλουν σκληρή δουλειά και πίστη. Τίποτα δεν δημιουργήθηκε απλά γιατί το έχεις στο μυαλό σου. Τα καλά κόποις κτώνται. Που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Υπάρχει κάποιο ποίημά σας που αγαπάτε περισσότερο;
Ναι, ήταν θυμάμαι ένα ποίημα που είχα γράψει όταν ήμουν μαθητής Λυκείου. Πιο συγκεκριμένα στην Β’ Λυκείου. Ήταν ένα βράδυ πριν πάω να δώσω πανελλήνιες το επόμενο πρωί και ξαφνικά καθώς κοίταζα από το παράθυρο του ξενοδοχείου όπου διέμενα την θάλασσα για να χαλαρώσω από τις επανειλημμένες επαναλήψεις του μαθήματος που ήταν να δώσω, μου ήρθε η έμπνευση, έτσι ξαφνικά και απλά. Να συμπληρώσω πως επειδή είμαι δυσλεκτικός έδινα προφορικά στην Ρόδο τις πανελλήνιες. Που να άντεχαν να δουν τόσα ορθογραφικά μαζεμένα, τους καταλαβαίνω!(γέλια) Αυτός είναι και ο λόγος που όλοι εμείς οι δυσλεκτικοί διαμέναμε σε ξενοδοχείο. Στο θέμα μας τώρα. Τις επόμενες στιγμές έγραψα το ποίημα με τίτλο “Το πλοίο του μίζερου ποιητή” Αργότερα φιλοξενήθηκε και σε τοπική εφημερίδα στο νησί μου την ΚΩ. Ήταν από τα αγαπημένα μου έργα. Καθώς μιλούσε πιστεύω με όμορφο τρόπο για τα προβλήματα στην ουσία και τις δυσκολίες που βιώναμε εμείς τα δυσλεκτικά παιδιά στο σύστημα το εκπαιδευτικό, με λίγα λόγια το έργο μου αυτό πρόβαλε την δύναμη της ψυχής ενός τέτοιου ανθρώπου. Όλοι μπορούμε να κάνουμε αυτά που θέλουμε. Το θέμα απλά είναι να το πιστέψεις και να το τολμήσεις.

Θα μας αναφέρετε 2-3 έργα αγαπημένων σας ποιητών, και τους λόγους που σας έκαναν να τα αγαπήσετε;
Φυσικά, το Άξιον Εστί του μεγάλου Οδυσσέα Ελύτη. Ο λόγος είναι απλώς το συγκεκριμένο ποίημα αυτού του τεράστιου ποιητή είναι σαν ένα ονειρικό τραγούδι που μιλάει απευθείας στην ψυχή σου. Σαν δεύτερο από τους αγαπημένους μου ποιητές θα αναφέρω τον Άγγελο Σικελιανό. Το ποίημα του με τίτλο “Το πνευματικό εμβατήριο” Είναι ένα καταπληκτικό ποίημα με όμορφα μηνύματα. Είναι ένα από τα ποιήματα που μερικοί στίχοι του σου μένουν στο μυαλό σου για πάντα. Σαν τρίτο αγαπημένο μου θα αναφέρω τον Γιώργο Σεφέρη με το ποίημα του “Η φυγή”. Καταπληκτική έκφραση, γεμάτο με τα όλα του ποίημα. Γενικά μου είναι δύσκολο να αναφέρω συγκεκριμένα ονόματα ποιητών και έργα τους. Καθώς μου αρέσουν πάρα, μα πάρα πολλοί ποιητές. Έλληνες και ξένοι. Όπως μου αρέσουν και πάρα πολλά από τα έργα τους. Ενδεικτικά απλά ανέφερα τρεις από τους πολλούς αγαπημένους μου με κάποια από τα πάμπολλα έργα τους. Γενικά είναι δύσκολο να αναφερθείς σε κάποιον αγαπημένο ποιητή, καθώς ο κάθε ένας τους έχει τον δικό του τρόπο και την δική του λογική στην ποίηση. Οπότε απλά λατρεύεις τον κάθε ένας τους ξεχωριστά, ξεχωριστά αγαπάς και εκτιμάς και το κάθε έργο τους. Ο κάθε ένας τους σίγουρα κάτι διαφορετικό έχει να σου μεταδώσει.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Ετοιμάζετε κάποια καινούρια ποιητική συλλογή αυτή την εποχή;
Ναι η αλήθεια είναι πως πρόσφατα ολοκλήρωσα άλλο ένα ποιητικό έργο “Δεν είμαι μόνο ένα όνομα” είναι ο τίτλος του. Φυσικά μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να το βρουν από την ιστοσελίδα σας. Είναι ένα έργο που μιλάει για την πατρίδα μας. Για τους νέους ανθρώπους όπως είμαι και εγώ. Για τα όνειρα και τις φιλοδοξίες που έχουμε. Είναι ομοιοκατάληκτο ποιητικό έργο, πιστεύω πως αξίζει να διαβαστεί από κάποιον.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα γι’ αυτή τη συνέντευξη και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία και παραγωγική συνέχεια στο συγγραφικό σας έργο. Κλείνοντας θα θέλαμε ο τελευταίος λόγος να είναι δικός σας.
Εγώ σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να μπορέσω να μιλήσω για εμένα και τα έργα μου. Το είπα και στην αρχή και θα το τονίσω και τώρα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το έργο που παράγετε εσείς. Διότι χωρίς την δική σας βοήθεια και προώθηση, δυστυχώς όλοι εμείς οι νέοι συγγραφείς/ποιητές θα ήμασταν αναγκασμένοι να υποστούμε τις απορρίψεις από τους εκδοτικούς οίκους. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα στο σήμερα. Το χειρότερο για εμένα δεν είναι ότι δεν ικανοποιεί κάποιος αυτά που θέλει, το χειρότερο είναι πως πολλοί ταλαντούχοι νέοι/νέες θα έμεναν για πάντα στην αφάνεια, πόσο μάλλον τα λόγια που έχουν να πουν οι δικές τους καρδιές και ψυχές. Δύσκολα έως αδύνατον όσο καλός και αν είναι ένας νέος συγγραφέας να εκδώσει τα έργα του. Μεγάλη κουβέντα, δεν είναι τις παρούσας φάσης. Απλά ήθελα να το αναφέρω. Πόσο μάλλον αν είναι νέος ποιητής. Σε αυτόν το τομέα τα πράγματα στην έκδοση περιπλέκονται ακόμη περισσότερο. Δεν θέλω να μακρηγορήσω άλλο απλά σας είμαι ευγνώμων που μπορώ εύκολα να παρουσιάζω τα έργα μου, πιστεύω και πολλοί άλλοι θα έχουν ακριβώς την ίδια άποψη με την δική μου. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ καλή χρονιά σε όλους, αγάπη, υγεία και όλα τα άλλα θα πάρουν το δρόμο τους αργά ή γρήγορα. Τέλος να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, και την γυναίκα μου που με στηρίζει σε όλο αυτό, και φυσικά που μου χάρισε πρόσφατα μια πανέμορφη κορούλα. Είναι η έμπνευση μου, και σίγουρα ότι καλύτερο μου έχει συμβεί στην ζωή μου. Είναι το καλύτερο και το πιο όμορφο ποίημα μου! Να ‘στε καλά, εύχομαι καλή και παραγωγική συνέχεια σε όλους μας.
 

Κατεβαστε τα εργα του Γιωργου Καρανασταση εδω: εδω

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *