Συνεντευξη της συγγραφεως Σονιας Σοφιας Σαουλιδου

Όπου με βγάλει η καρδιά

“Ολα μπορουν να συμβουν κι αυτη ειναι η μαγεια της ζωης. Αρκει να μην εγκαταλειψεις ποτε.”

Η Σόνια Σοφία Σαουλίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ασχολήθηκε για χρόνια με τα Μ.Μ.Ε Η πιο δημοφιλής εκπομπή που παρουσίασε ήταν το ‘ΚΑΤΣΕ ΚΑΛΑ’ στον ΑΝΤ1. Συνεργάσθηκε επίσης με την ΕΤ3, τον ALPHA, το ALTER και ραδιοφωνικά με ΑΝΤ1, ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και KISS 92.9 Αυτό είναι το πρώτο της μυθιστόρημα και το ξεκίνησε αμέσως μετά από τη γέννηση του γιου της, ως νέα μαμά που επέλεξε να καθίσει για λίγο καιρό στο σπίτι.

 

Πρόσφατα δημοσιεύσατε στο easywriter.gr το μυθιστόρημα «Όπου με βγάλει η καρδιά». Ποιο είναι το αντικείμενο του βιβλίου σας και σε ποιους απευθύνεται κυρίως;

Ο κεντρικός άξονας της ιστορίας ασχολείται με τις ζωές δύο αδελφών, της Μένης και της Ισμήνης. Η πρώτη είναι ονειροπόλα και παρορμητική και νομίζει ότι συνάντησε τον πρίγκιπα μέσα από το Ίντερνετ ενώ η δεύτερη αν και πειθαρχημένη και ώριμη έχει να αντιμετωπίσει εξελίξεις που δεν προέβλεψε όπως την απιστία του συντρόφου της και τις δυσάρεστες συνέπειες του διαζυγίου σε μία κρίσιμη μάλιστα ηλικία που οι πιθανότητες για τεκνοποίηση περιορίζονται. Οι δυσάρεστες εκπλήξεις θα φέρουν την απογοήτευση και στις δύο -που κάνουν ένα κοινό ξεκίνημα αρχικά αποφασίζοντας να συγκατοικήσουν- αλλά ο χρόνος και η ζωή θα ανατρέψουν πολλά. Πως κάτι που σε πλήγωσε τελικά σου φέρνει αυτό που αναζητούσες; Πως ο εχθρός τελικά θα γίνει ο ευεργέτης σου; Όλα μπορούν να συμβούν κι αυτή είναι η μαγεία της ζωής. Αρκεί να μην εγκαταλείψεις ποτέ. Η ιστορία απευθύνεται πιο πολύ σε γυναίκες γιατί αναφέρεται στον γυναικείο ψυχισμό.

Τι είναι αυτό που σας έκανε να ξεκινήσετε τη συγγραφή του βιβλίου; Τι σας ενέπνευσε περισσότερο;

Με ενέπνευσε η αναζήτηση μου να βρω τον ιδανικό σύντροφο. Όλοι ψάχνουμε κάπου να ακουμπήσουμε, όλοι κάνουμε λαθη, όλοι έχουμε αγαπηθει, αγαπήσει, πληγωθει, ελπισει. Όλοι έχουμε αναπροσδιορίσει. Αυτό το υπέροχο ταξίδι που κάνει την ζωή μας απρόβλεπτη, άλλες φορές προβλέψιμη, ευχάριστη ή δύσκολη , είναι και το ζωτικό κομμάτι της ζωής. Είναι ένα παιχνίδι του μυαλού χρωματισμένο με συναισθήματα. Όταν γράφεις δημιουργείς έναν απόλυτα δικό σου κόσμο και περνάς τα μηνύματα που θέλεις. Αυτό είναι η μαγεία που έχει το μυθιστόρημα για τον συγγραφέα.

Το βιβλίο σας αναφέρεται αποκλειστικά σε μυθιστορηματικά γεγονότα ή εμπεριέχει και βιωματικά στοιχεία;

Είναι μια φανταστική ιστορία αλλά εμπνεύστηκα από πραγματικούς χαρακτήρες και γεγονότα μόνο ως αφετηρίες. Σα να πήρα ένα μπλε και να του έβαλα πολύ λευκό ή πράσινο.

Θα θέλατε να τονίσετε κάποια ιδιαίτερα μηνύματα μέσα από το βιβλίο σας;

Κάποιοι προσπαθούν και αποτυγχάνουν. Όμως η αποτυχία δεν είναι κάτι το οριστικό. Όλα όσα μας συμβαίνουν είναι αλληλενδετα που σημαίνει πως μία αποτυχία δεν είναι ποτέ πραγματικά μία αποτυχία. Οδηγεί σε κάτι πολύ θετικό. Η μητρότητα δεν προσδιορίζεται απλά και μόνο από την τεκνοποίηση. Η απιστία στον έρωτα μπορεί να δικαιούται και δεύτερη ευκαιρία. Η επιπολαιότητα είναι κι αυτή ένας τρόπος για να μαθαίνει κανείς αν έχει τη διάθεση φυσικά να μάθει. Η αγάπη είναι μία μεγάλη δύναμη και η συγχώρεση είναι απελευθέρωση.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου σας;

Για κάποιον που γράφει το πρώτο του βιβλίο – εκτός κι αν είναι απόλυτα χαρισματικός- όλα είναι πρόκληση. Έσβησα περίπου διακόσιες σελίδες. Εντόπισα πολυλογίες. Βρήκα διαλόγους χωρίς ενδιαφέρον. Άλλαξα την πλοκή αρκετές φορές. Βρήκα υπερβολικό δράμα που προσπαθούσε να κατευθύνει το συναίσθημα ερασιτεχνικά. Ότι εντόπισα το διόρθωσα. Όλος αυτός ο προβληματισμός ήταν υπέροχος. Έγραψα αυτό που απόλυτα με εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο; Όχι. Γι αυτό νομίζω ότι η συγγραφή θέλει παίδεμα. Κάθε επόμενη φορά όμως είναι πιο έμπειρη. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα όμως να ευχαριστήσω την Βάσω Σωτηρίου για την επαγγελματική και πολύτιμη καθοδήγηση της καθώς και τους φίλους μου Δημήτρη Λούλη, Δημήτρη Τσέλιο, Ελπίδα Συμεωνίδου, τις ξαδέλφες μου Μαρία και Σίσσυ Πρωίου και την μητέρα μου Εύα που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι, που με εμψύχωσαν, που με παρότρυναν να προχωρήσω. Επειδή ένα μυθιστόρημα είναι κατάθεση ψυχής, ντρεπόμουν να προχωρήσω.

Θα μας αναφέρετε 2-3 πολύ αγαπημένα σας βιβλία, ελληνικά ή ξένα, και τους λόγους που σας έκαναν να τα αγαπήσετε;

Ο Καλόγερος του Matthew Lewis είναι πραγματικά ένα αριστούργημα. Και τα έξι βιβλία της Liane Moriarty είναι εξαιρετικά ως προς την πλοκή και τον τρόπο που γράφει. Η Jodi Picoult επιλέγει πολύ δύσκολα θέματα και έχει κάνει τόση έρευνα που διαβάζοντας τη ‘ανοίγει′ το μυαλό σου. Πρόσφατα είδα την ταινία του Παντελή Βούλγαρη ‘Μικρά Αγγλία’ βασισμένη στο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιανής. Ελληνίδα συγγραφέας που έσπασε το φράγμα των ελληνικών συνόρων. Διαβάζω το βιβλίο της τώρα. Μεθυστικά τα συναισθήματα. Αν κάθε λαός έχει και κάτι χαρακτηριστικό στον ψυχισμό του, οι Έλληνες πρέπει να είναι πολύ ικανοί στις ποιητικές εικόνες. Το πορφυρό και το γαλάζιο είναι τα χρώματα της ελληνικής ψυχής νομίζω.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Ετοιμάζετε κάποιο καινούριο βιβλίο αυτή την εποχή;

Γράφω ένα ψυχολογικό θρίλερ. Θα κρατήσω αυτή την κατεύθυνση. Για το θρίλερ μπορώ να σας πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι η έλξη μου είναι γονιδιακή. Εδώ κάποιοι που με ξέρουν θα έχουν το χαμόγελο της επιβεβαίωσης. Το πρώτο μυθιστόρημα δεν είναι θρίλερ γιατί είχα το μωρό δίπλα στην κούνια. Τώρα δεν θα έχω τύψεις να διανύω πιο σκοτεινά μονοπάτια. Αυτός ο λαβύρινθος του ψυχολογικού θρίλερ με εξιτάρει. Η επόμενη ιστορία μου είναι ολοκληρωμένη ως πλοκή. Δύο γυναίκες που δεν γνωρίζονται κλωνίζονται συναισθηματικά μέσα απλό τον γάμο τους. Η μία συγκλονίζεται από την εξομολόγηση του άντρα της που την αφήνει για τρίτο πρόσωπο. Η άλλη ανακαλύπτει μια κρυφή ζωή του άντρα της που καμιά σχέση δεν έχει με άλλη γυναίκα. Μια μάνα ψάχνει τον γιο της που την εγκατέλειψε πριν από χρόνια χωρίς να αφήσει ίχνη. Και όλες οι ιστορίες θα συναντηθούν με έναν τρόπο που λύνει το μυστήριο μέσα από μια απάτη.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα γι’ αυτή τη συνέντευξη και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία και παραγωγική συνέχεια στο συγγραφικό σας έργο. Κλείνοντας θα θέλαμε ο τελευταίος λόγος να είναι δικός σας…

θα ήθελα κι εγώ να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε μέσα από το easywriter.gr Έκανα μεγάλη έρευνα πριν καταλήξω σε εσάς και πραγματικά ο επαγγελματισμός σας καθώς και τα χαμηλά κόστη μας δίνουν την δυνατότητα να προχωράμε. Σας ευχαριστώ για την συνεργασία.

 

Κατεβαστε το βιβλιο της Σονιας Σοφιας Σαουλιδου: εδω

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *