Συνεντευξη της συγγραφεως Νεκταρια Τηλεμαχου (Αποκαλυψη: το νοημα της ζωης)

foto-2016-1

Είναι ένα ψυχοερευνητικό βιβλίο που γράφτηκε για να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν την ανθρώπινη κοινωνία. Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα φέρνει στο φως ανθρώπινες αδυναμίες και πάθη, αλλά και τη βεβαιότητα πως ο άνθρωπος μπορεί να σταθεί πάνω από αυτά και να καταφέρει με τη δύναμη της θέλησής του να υπερνικήσει όλα τα εμπόδια που θα συναντήσει στο δρόμο του

Νεκταρία Τηλεμάχου. Σπούδασε αρχιτεκτονικό σχέδιο, διακοσμητική και ξένες γλώσσες. Ασχολείται με τη ζωγραφική, τη συγγραφή και τη στιχουργική από μικρή ηλικία. Έργα της υπάρχουν σε Διεθνή Έκθεση στο Λονδίνο.Της απονεμήθηκε το βραβείο Χρυσού δίσκου στο Λονδίνο, ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι απο της ΗΠΑ και το βραβείο ασημένιας πλακέτας με χρυσό απο την μητέρα πατρίδα της την Κύπρο.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Πρόσφατα δημοσιεύσατε στο easywriter.gr το διήγημα «Αποκάλυψη: Το νόημα της ζωής». Ποιο είναι το αντικείμενο του βιβλίου σας και σε ποιους απευθύνεται κυρίως;

Απευθύνεται σε όλους εμάς. Όλοι έχουμε νιώσει κάποια στιγμή την ανάγκη να πούμε τον πόνο μας κάπου. Έτσι και η ηρωίδα αυτού του βιβλίου άνοιξε την καρδιά της και αφηγήθηκε αυτή την ιστορία που είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, θέλοντας να δώσει έναυσμα στους ανθρώπους να κατανοήσουν μερικές καταστάσεις, αλλά και να βοηθήσει πολλούς να αντλήσουν δύναμη μέσα από τις εμπειρίες τους, να μην εγκαταλείπουν τις προσπάθειες τους και να μην καταβάλλονται από τις κακοτυχίες που συναντούν στο δρόμο τους, είτε αυτές είναι δοκιμασίες από τον Θεό είτε είναι αποτέλεσμα πράξεων κακόβουλων ανθρώπων.
Η ηρωίδα μας πιστεύει ότι όλοι κρύβουμε μέσα μας έναν αγωνιστή και δεν πρέπει να τα παρατάμε ποτέ, ούτε όταν νιώσουμε τα πόδια μας να λυγίζουν. Η σκέψη τα παρατάω είναι η πιο εύκολη λύση για τον καθένα μας, αλλά ταυτόχρονα είναι και η πιο λανθασμένη. Ο Θεός μας χάρισε απεριόριστη δύναμη, αλλά δεν μπορούν όλοι να συνειδητοποιήσουν την ύπαρξη της και τα χαρακτηριστικά της, ώστε να τη χρησιμοποιήσουν σωστά. Αυτή τη δύναμη θα την συναντήσουμε εκεί που θα δούμε να φωλιάζει η ελπίδα, η αγάπη, η διάθεση για δημιουργία.
Η δύναμη που κρύβεται στην ψυχή του κάθε ανθρώπου τον απαλλάσσει από το φόβο, τη δειλία και την έλλειψη σεβασμού για το συνάνθρωπό του. Θα σου άρεσε να ζεις σ’ ένα κόσμο που να τον διακατέχει η δειλία; Που θα είναι επιρρεπής σε όλα τα κακά όπως οι πόλεμοι, η πονηριά και η ψευτιά των κακόβουλων ανθρώπων; Διότι, έτσι θα γίνει η κοινωνία μας αν χάσουμε την πίστη μας και την θέληση μας και εγκαταλείψουμε τον αγώνα που κάνουμε για ένα καλύτερο αύριο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε αυτό στον εαυτό μας. Αλίμονο αν αφήνουμε τους διάφορους επιτήδειους να εισβάλουν στις ζωές μας και να τις καταστρέφουν για το δικό τους συμφέρον. Βλάπτοντας τον εαυτό μας βλάπτουμε και τους άλλους γύρω μας, καθώς στέλνουμε αρνητικά σήματα στο σύμπαν κι αυτό με τη σειρά του θα μας στείλει ακόμα χειρότερα πράγματα. Τι να κάνεις σ’ αυτή την περίπτωση; Ψάξε μέσα σου, πάρε βαθιές ανάσες, στείλε σε όλες τις κατευθύνσεις με θετικές σκέψεις την αγάπη σου, και ονειρέψου έναν καινούριο κόσμο, αλλιώτικο, παραδεισένιο, χωρίς μίσος, κακία και φθόνο. Έναν κόσμο χωρίς πλούσιους και φτωχούς, χωρίς δυστυχισμένα πλάσματα σε κάθε γωνιά της Γης. Θα μου πεις, «τι φταίω εγώ για τη δυστυχία τους;». Κι όμως, αν κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας και κάνουμε την αυτοκριτική μας θα βρούμε ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Γιατί, αν ο καθένας από εμάς μοιραζόταν έστω και στο ελάχιστο με τους συνανθρώπους του κάποια από τα αγαθά που διαθέτει για τον εαυτό του, με την πράξη του αυτή θα έλκυε επάνω του πολλαπλάσια,
σύμφωνα με το Νόμο της προσφοράς και της ανταπόδοσης, αλλά κυρίως βαδίζοντας σε αυτό το πνευματικό μονοπάτι θα έφτανε κατευθείαν στη Λεωφόρο της Αγάπης. Το όνειρο κάθε λογικού ανθρώπου είναι να ζει σ’ έναν παραδεισένιο κόσμο. Ποιος δεν τον έχει ονειρευτεί; Αυτός ο κόσμος θα ήταν υπαρκτός αν ο κάθε ένας από εμάς είχε σαν πυξίδα της ζωής του την Αγάπη και την Προσφορά. Τότε δεν θα υπήρχε τόση φτώχια, τόσος πόνος και δυστυχία. Δοκίμασε το και θ’ ανακαλύψεις πόσο όμορφο είναι όταν προσφέρεις. Δίνοντας, παίρνεις κι εσύ αισθήματα ικανοποίησης, αισθήματα που όχι μόνο σε κάνουν να νιώθεις όμορφα, αλλά φέρνουν σ’ εσένα δεκαπλάσια καλά. Όμως θυμήσου ότι ποτέ δεν δίνουμε περιμένοντας να πάρουμε. Ο Ιησούς είπε: «Ο έχων δύο χιτώνας μεταδότω τω μη έχοντι και ο έχων βρώματα ομοίως ποιείτω». Όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοούσε. Γι’ αυτό δώσε απλόχερα όπου μπορείς και όσα μπορείς. Δώσε χωρίς ενδοιασμούς από το περίσσευμα και από το υστέρημα σου. Φτιάξε πράγματα μόνος σου και με μεράκι, πρόσφερε τα σε όσους τα έχουν ανάγκη μαζί με την Αγάπη σου και δες τη ζωή σου ν’ αλλάζει όπως άλλαξε η ζωή της ηρωίδας αυτού του βιβλίου. Πρόσφερε ότι έχεις, ακόμα και σε άγνωστους ανθρώπους και φέρε στη ζωή τους και στη δική σου ζωή την χαρά.

Τι είναι αυτό που σας έκανε να ξεκινήσετε τη συγγραφή του βιβλίου σας; Πώς συλλάβατε την ιδέα και τι σας ενέπνευσε περισσότερο;

Η αληθινή ιστορία μιας κοπέλας,που πέρασε δια πυρός και σιδήρου,μέχρι να φθάσει στην δικαίωση . Τα πολλά χτυπήματα όχι απο την μοίρα αλλά απο κακόβουλους ανθρώπους που χρησιμοποίησαν μέχρι και την μαύρη μαγεία εναντίον της, για να γίνει το δικό τους.
Ο αόρατος και συνεχής πόλεμος ,την έκανε να πεισμώσει και να βρεί την άκρη του νήματος, αποκαλύπτοντας τα πάντα για τον κάθε ένα και το κάθε τι.Και ταυτόχρονα μαθαίνοντας τους την σημμασια της συγχώρεσης ,βοηθώντας τους δηλ. την κατάλληλη ώρα που την είχαν ανάγκη.

Θα θέλατε να τονίσετε κάποια ιδιαίτερα μηνύματα μέσα από το βιβλίο σας;

Μέσα απο αυτό ,αισθάνθηκα την ανάγκη να σας αφηγηθώ αυτή την ιστορία γιατί πιστεύω πως το να μοιράζονται οι ιστορίες ζωής και τα συναισθήματα που ενώνουν ή χωρίζουν τους ανθρώπους, τους δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουν τον πόνο που υποφέρει η κάθε αντιμαχόμενη πλευρά όταν υπάρχει αδικία και τους βοηθάει, με κινητήριο μοχλό την πίστη τους, να εστιάσουν στην αποφυγή των αλαζονικών συγκρούσεων που φέρνουν στη ζωή τους τραγωδίες. Αυτό το βιβλίο δεν είναι ένα απλό μυθιστόρημα είναι ψυχοερευνητικό και γράφτηκε για να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν την ανθρώπινη κοινωνία. Είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και φέρνει στο φως ανθρώπινες αδυναμίες και πάθη, αλλά και τη βεβαιότητα πως ο άνθρωπος μπορεί να σταθεί πάνω από αυτά και να καταφέρει με τη δύναμη της θέλησής του να υπερνικήσει όλα τα εμπόδια που θα συναντήσει στο δρόμο του. Ένας οδηγός που θα σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για το πώς μπορείτε να ζείτε καλύτερα.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου σας;

Η μεγαλύτερη πρόκληση που είχα κατά τη διάρκεια της συγγραφής μου ήταν να καταφέρω να ευαισθητοποιήσω όχι μόνο τους ανθρώπους γύρω μου, αλλά όλους μας ώστε να κάνουμε την αυτοκριτική μας για ένα καλύτερο αύριο.

Πιστεύετε ότι στην σημερινή επόχη μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τις συμπεριφορές των άλλων απέναντι στην δίκη μας;

Σε αυτή σας την ερώτηση έχω να πω,ότι δεν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τις συμπεριφορές των άλλων απέναντι στην δική μας.Είναι θέμα χαρακτήρα, όλοι μπορούμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας να σκεφτούμε τα λάθη μας.Και να προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε.Μόνο τότε θα βρούμε την πραγματική ευτυχία!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Ετοιμάζετε κάποιο καινούριο βιβλίο αυτή την εποχή;

Δεν έχω κάνει κάποιο σχέδιο ακόμα, είναι πολύ νωρίς, μάλλον θα ξεκουραστώ λίγο και έπειτα θα επιστρέψω δριμύτερη!

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα γι’ αυτή τη συνέντευξη και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία και παραγωγική συνέχεια στο συγγραφικό σας έργο. Κλείνοντας θα θέλαμε ο τελευταίος λόγος να είναι δικός σας…

Σας ευχαριστώ πολύ ,αισθάνομαι περήφανη που είμαι μαζί σας και εύχομαι απο καρδιάς τα καλύτερα σε όλους εσάς που εκτελείτε θεάρεστο κοινωνικό έργο.Και δίνετε την ευκαιρία σε όλους γνωστούς και άγνωστους ανθρωπους να εκφράσουν το καλλιτεχνικό τους ταλέντο ,εκφράζοντας αυτό το υπέροχο χαρισμα με αγάπη και γλυκιά καλοσύνη.
Σας ευχομαι τα καλύτερα ,
με βαθυά εκτίμηση
Νεκταρία Τηλεμάχου.

 

Κατεβαστε το βιβλιο: εδω

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *