Συνεντευξη της συγγραφεως Μαρης Ταλλα (Νο.2)

Συνεντευξη της συγγραφεως Μαρης Ταλλα (Νο.2)

“Δεν μπορουμε να ειμαστε καλοι σε ολα, καπου θα ειμαστε καλοι και καπου οχι, δεν χρειαζεται να καλλιεργουμε τον ανταγωνισμο και να υποτιμαμε καποιον που δεν εχει τις ιδιες ικανοτητες με εμας”

Η Μάρη Ταλλά σπούδασε Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας και εργάστηκε στις Δημόσιες Σχέσεις Νοσοκομείων σε Ελλάδα και Κύπρο. Επίσης είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος και ασχολείται και με την κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων και με το modelling σε συνεργασία με συγκεκριμένο Πρακτορείο Μοντέλων. Είναι παντρεμένη και μαμά δύο αγοριών. Με τα έργα της προσπαθεί να φέρει πάλι την μαγεία των παραμυθιών στην ζωή μας!! Αυτήν την περίοδο, είναι συνεργάτης και Lifestyle & Fashion Editor στο διαδικτυακό περιοδικό Sugarmama.gr. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο προσωπικό της blog (marhtalla.blogspot.gr/).

 

Πρόσφατα δημοσιεύσατε το δεύτερο βιβλίο σας “Το αβγό που θαύμαζε τον εαυτό του”. Ποιο είναι το αντικείμενο αυτού του βιβλίου;

Το παραμύθι περιγράφει την συμπεριφορά του Τσακ. Ο Τσακ είναι ένα όμορφο, λαμπερό αβγό που έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και θέλει όλοι να τον θαυμάζουν. Μέσα από την μικρή του περιπέτεια βλέπει τα λάθη του και μαθαίνει τι πραγματικά προκαλεί θαυμασμό. Είναι ένα βιβλίο για τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, που μιλάει για την έπαρση και την αλαζονεία.Δύο λέξεις αρκετά δύσκολες για να μπορέσουν να τις καταλάβουν τα μικρά παιδιά!

Θα θέλατε να τονίσετε κάποια ιδιαίτερα μηνύματα μέσα από το βιβλίο σας;

Το παραμύθι αυτό προσεγγίζει με πολύ χιούμορ και διασκεδαστικό τρόπο, την συμπεριφορά του υπερόπτη, που θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο από τους άλλους και τους υποτιμά.

έπαρση: υπερβολική υπερηφάνεια, μεγάλη ιδέα κάποιου για τον εαυτό του με αποτέλεσμα να φέρεται περιφρονητικά ή υποτιμητικά στους άλλους.

αλαζονεία: η υπεροψία.

Μέσα από την ιστορία του Τσακ, τα παιδιά μαθαίνουν την σημασία των δύο αυτών λέξεων και φυσικά τα αποτελέσματα αυτής της συμπεριφοράς.

Όπως και το πρώτο βιβλίο σας, έτσι και το δεύτερο απευθύνεται κυρίως σε παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Πιστεύετε ότι θα μπορούσαν και οι μεγαλύτεροι να διδαχθούν κάτι από αυτό;

Τα παραμύθια είναι για όλους, μικρούς και μεγάλους αλλά κυρίως για τα παιδιά, γιατί μέσα από τα παραμύθια περνάμε τα μηνύματα που θέλουμε με παραδείγματα. Αυτό που θα μπορούσαν να διδαχθούν οι μεγάλοι από το παραμύθι, είναι αυτό που πρέπει να περάσουν και στα μικρά παιδιά. Να έχουν αυτοπεποίθηση αλλά να μην είναι αλαζόνες και ανταγωνιστικοί με τους άλλους. Δεν μπορούμε να είμαστε καλοί σε όλα, κάπου θα είμαστε καλοί και κάπου όχι, δεν χρειάζεται να καλλιεργούμε τον ανταγωνισμό και να υποτιμάμε κάποιον που δεν έχει τις ίδιες ικανότητες με εμάς.

Τι σας ενέπνευσε περισσότερο για τη συγγραφή του δεύτερου βιβλίου σας;

Η αλήθεια είναι ότι με ενέπνευσε ένα περιστατικό που συνέβη στο σχολείο του γιου μου. Υπάρχουν μαμάδες που πιέζουν τα παιδιά τους από πολύ μικρή ηλικία να είναι πάντα πρώτα, να παίρνουν καλούς βαθμούς και γενικά να τα κάνουν όλα καλύτερα από τα άλλα παιδάκια. Καλλιεργούν έτσι τον ανταγωνισμό και φυσικά το παιδί κάποια στιγμή που δεν θα τα καταφέρει, απογοητεύεται.

Πόσο απαιτητική ήταν η εικονογράφηση του δεύτερου βιβλίου σας; Θέλετε να μας μιλήσετε και για το “παιχνίδι″ που σκεφτήκατε αυτή τη φορά σχετικά με τις εικόνες του βιβλίου;

Στο δεύτερο βιβλίο μου, η εικονογράφηση δεν με δυσκόλεψε ιδιαίτερα, ήθελα να μοιάζει λίγο με κόμικ, τα οποία λατρεύω. Όπως και στο πρώτο βιβλίο, ήθελα στο τέλος να υπάρχει κάποιο είδος δώρου για τα παιδάκια που θα το διαβάσουν. Έτσι σκέφτηκα να συμμετέχουν και τα παιδιά στο βιβλίο μέσω της ζωγραφικής. Άφησα λοιπόν τις εικόνες χωρίς χρώμα για να μπορούν τα παιδιά να τις χρωματίσουν όπως θέλουν. Ήθελα η κάθε εκτύπωση του βιβλίου, να είναι μοναδική, να έχει λίγο από την φαντασία του κάθε παιδιού που αποτυπώνεται στις ζωγραφιές του.

Ο Τσακ το αυγό εμφανίστηκε μετά τον Λίο το ψαράκι, από το πρώτο σας βιβλίο. Ποια είναι η σχέση των δύο χαρακτήρων; Πόσο μοιάζουν ή πόσο διαφέρουν μεταξύ τους;

Ο Λίο σαν χαρακτήρας είναι πιο αθώος και πιο μικρός ηλικιακά από τον Τσακ. Ο Τσακ είναι πιο μοναχικός λόγω της έπαρσης που έχει, αφού θεωρεί τον εαυτό του καλύτερο, ενώ ο Λίο είναι περισσότερο της παρέας αλλά είναι πεισματάρης. Οι δύο αυτοί ήρωες μπορεί να διαφέρουν αρκετά έχουν όμως κάτι κοινό, το πείσμα. Ο Λίο ήθελε να κυνηγήσει το όνειρό του και ήταν επίμονος, ο Τσακ είχε τρομερή αυτοπεποίθηση πράγμα που τον έκανε πεισματάρη και δεν δεχόταν την διαφορετική άποψη, αλλά μόνο την δική του. Και οι δύο ήρωες όμως ανήκουν στα «θετικά» παραμύθια, που είναι αυτά που έχουν αίσιο τέλος. Μπορεί η συμπεριφορά τους να τους οδηγεί σε μια περιπέτεια, αλλά μαθαίνουν από τα λάθη τους και τα διορθώνουν.

Το πρώτο σας βιβλίο “Το ψαράκι που ήθελε να πετάξει″ βρίσκεται σταθερά, για αρκετούς μήνες, στην πρώτη θέση των δημοφιλέστερων βιβλίων του easywriter.gr. Ποιό πιστεύετε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας του;

Με κάνει πολύ χαρούμενη αυτό, πιστεύω ότι υπάρχει ένας συνδυασμός μυστικών επιτυχίας. Το πρώτο είναι το εξώφυλλο που έχει έντονο χρώμα και τραβάει τον αναγνώστη, καθώς και ο τίτλος που δηλώνει κάτι αδύνατο, ένα ψάρι που θέλει να πετάξει. Σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξε η διαφήμιση και η προώθηση του βιβλίου διαδικτυακά. Έγιναν πολλές προωθητικές ενέργειες από μέρους μου, καθώς ήταν το πρώτο μου βιβλίο, αλλά ήταν και οι συγκυρίες τέτοιες, που βοήθησαν να γίνει πολύ γρήγορα γνωστό. Τέλος πιστεύω ότι άρεσε η περιπέτεια του Λίο και οι αναγνώστες από ένα σημείο και μετά, άρχισαν να συστήνουν το βιβλίο σε νέο κοινό.

Τί θα θέλατε να συμβουλέψετε κάποιον που ξεκινά τώρα να γράφει και να εικονογραφεί παραμύθια;

Όπως έχω γράψει σε άρθρα μου, δεν είναι καθόλου εύκολο να γράψει κάποιος ένα παιδικό παραμύθι! Θεωρώ ότι το παραμύθι είναι ένα από τα δυσκολότερα είδη της λογοτεχνίας γιατί πρώτα απευθύνεται στα παιδιά και μετά στους μεγάλους. Θέλει να είναι γραμμένο ανάλογα με την ηλικία, σε γλώσσα που να συμβαδίζει με την ηλικία που θα απευθύνεται και να κρατάει το ενδιαφέρον των παιδιών, αλλά να έχει να τους διδάξει στο τέλος ένα καλό μήνυμα. Για να φτάσω λοιπόν σε αυτό το αποτέλεσμα χρειάστηκε πολύ μελέτη και πολύ διάβασμα και φυσικά κάποια εκπαίδευση. Εγώ σαν συγγραφέας παρακολούθησα μία σειρά σεμιναρίων Δημιουργικής Γραφής που με βοήθησαν πολύ. Η πρώτη μου συμβουλή λοιπόν για κάποιον που θέλει να γράψει ένα παραμύθι είναι διάβασμα και μελέτη πολλών παραμυθιών και μελέτη του αναγνωστικού κοινού που θα απευθυνθεί. Επίσης όσον αφορά την συγγραφή, χρειάζονται συγκεκριμένες τεχνικές επιμέλειας και φυσικά μια δυνατή εικονογράφηση. Οι εικόνες κρατάν το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών, το μυστικό είναι να είναι αστείες ή με πολύ έντονα χρώματα.

Πρόσφατα δημιουργήσατε ένα νέο προσωπικό blog (marhtalla.blogspot.gr/). Θέλετε να μας μιλήσετε γι′ αυτό;

Το νέο μου blog το δημιούργησα για να είναι κάπου συγκεντρωμένο το συγγραφικό μου έργο. Συνεργάζομαι ως αρθρογράφος με διάφορα διαδικτυακά περιοδικά, εκ των οποίων σε ένα από αυτά έχω την δική μου στήλη αρθρογραφίας ως συντάκτρια μόδας. Ήθελα λοιπόν έναν χώρο στο διαδίκτυο που να είναι συγκεντρωμένα τα άρθρα που έχω δημοσιεύσει, οι συνεργασίες μου και φυσικά τα βιβλία που έχω εκδώσει καθώς επίσης και οι παρουσιάσεις που έχω κάνει. Στο Blog μου μπορούν οι αναγνώστες να διαβάσουν το βιογραφικό μου, τα άρθρα μου στα περιοδικά, τα διερευνητικά συγγράμματα, τις έρευνες και τις εργασίες που έχω δημοσιεύσει. Επίσης υπάρχουν βίντεο παρουσιάσεων των βιβλίων μου, οι συνεντεύξεις που έδωσα, καθώς επίσης και οι διαδικτυακές παρουσιάσεις και κριτικές που έχουν γίνει για τα βιβλία. Το blog αυτό έχει περισσότερο πληροφοριακό χαρακτήρα και περιλαμβάνει όλη την συγγραφική μου διαδρομή και την καλλιτεχνική μου ενασχόληση με τα εικαστικά και το θέαμα.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Να περιμένουμε και το τρίτο εικονογραφημένο παραμύθι σας σύντομα;

Η αλήθεια είναι ότι έχω ένα έτοιμο παραμύθι που δεν έχω ακόμη εικονογραφήσει, πρόκειται για ένα κοριτσίστικο παραμύθι με νεράιδες. Θέλει βέβαια πολύ δουλειά, για να εκδοθεί αλλά σαν ιστορία υπάρχει. Γράφω μόνο όταν έχω έμπνευση και όταν συμβαίνει αυτό γίνεται κάτι μαγικό. Χρειάζομαι απλά ένα χαρτί και ένα στυλό. Γράφω οπουδήποτε και μετά όταν τελειώσει η ιστορία, μαζεύω τα χαρτιά με την σειρά και τα αποθηκεύω. Όταν αποφασίσω ότι θέλω να το εκδώσω, αρχίζω την επιμέλεια που παίρνει πολύ χρόνο και φυσικά την εικονογράφηση. Είναι σαν να γράφω από την αρχή το παραμύθι διότι η πρώτη γραφή είναι πολύ πρόχειρη (για να μην χάσω τον ειρμό της σκέψης) και με πολύ χάλια γράμματα που μόνο εγώ τα καταλαβαίνω. Υπάρχει λοιπόν ένα παραμύθι που σίγουρα θα δημοσιευτεί κάποια στιγμή και θα είναι και εικονογραφημένο. Αυτό όμως που θα ήθελα πολύ να εκδώσω στο βιβλιοπωλείο των συγγραφέων είναι ένα κόμικ για παιδιά που το έχω στα επόμενα σχέδιά μου.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα γι’ αυτή τη συνέντευξη και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία και παραγωγική συνέχεια στο συγγραφικό σας έργο. Κλείνοντας θα θέλαμε ο τελευταίος λόγος να είναι δικός σας…

Εγώ σας ευχαριστώ για την τόσο ωραία συνέντευξη και για την άψογη συνεργασία μας όλο αυτό το διάστημα. Η easywriter.gr μου έδωσε την ευκαιρία να γίνουν γνωστά τα βιβλία μου και να κάνω τα πρώτα μου βήματα σαν συγγραφέας. Όλη η ομάδα του Βιβλιοπωλείου των Συγγραφέων είναι άψογοι επαγγελματίες και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που συνεργάζομαι αποκλειστικά με την easywriter.gr όσον αφορά τις εκδόσεις. Θεωρώ πολύ σημαντικό το έργο σας γιατί στηρίζετε την δημιουργία και όλους τους νέους συγγραφείς που θέλουν να διαθέσουν το έργο τους στο αναγνωστικό κοινό.

Τέλος να ευχαριστήσω τους αναγνώστες μου που αγκάλιασαν τα δύο παραμύθια που έγραψα και να ενημερώσω ότι έχω εκδώσει ακόμη ένα βιβλίο. Πρόκειται για ένα δωρεάν διήγημα μυστηρίου με τίτλο «Παράφρων Έρωτας στο Wi-Fi Internet» που βγήκε στην δημοσιότητα πριν λίγες μέρες στην easywriter.gr. Ελπίζω το αναγνωστικό κοινό να το απολαύσει και να το αγαπήσει όπως έκανε και με τα προηγούμενα βιβλία μου.

 

Κατεβαστε δωρεαν τα βιβλια της Μαρης Ταλλα: εδω

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *