Συνεντευξη της συγγραφεως Ελενας Μ. Γκοπριαλ

interview-ghobrial-photo

“Θα ηθελα να προτρεψω ολους τους γονεις να εμπλακουν εμπρακτα στην ανατροφη των παιδιων τους και να αγκαλιασουν αυτη την εμπειρια. Να αγαπησουν τα παιδια τους για αυτο που ειναι και οχι για αυτο που θα ηθελαν να ειναι.”

Η Έλενα Μ. Γκόπριαλ είναι γεννημένη την 1η Νοεμβρίου 1984 στο Λονδίνο και μετέπειτα κάτοικος Κύπρου. Έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και μετά την γέννηση των παιδιών της, έκανε μαθήματα δια αλληλογραφίας με πανεπιστήμια στην Σκωτία και την Αμερική που αφορούσαν την κλινική ψυχολογία των μικρών παιδιών καθώς και την έκθεση τους σε τραυματικές εμπειρίες όπως βία, φυσικές καταστροφές και πολέμους. Ζει με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά τους στην Λευκωσία. Αγαπά το γράψιμο, την φύση και τα ζώα.

 

Πρόσφατα δημοσιεύσατε στο easywriter.gr το βιβλίο «Η αληθινή ιστορία της μητρότητας». Ποιο είναι το αντικείμενο του βιβλίου σας και σε ποιους απευθύνεται κυρίως;

Το αντικείμενο του βιβλίου πραγματεύεται την μητρότητα και τις προκλήσεις της. Είναι ένα βιβλίο βασισμένο στις προσωπικές μου εμπειρίες ως μητέρα αλλά και σε διάφορες έρευνες που έχουν αντικείμενο την μητρότητα και την ανατροφή των παιδιών. Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε άτομα που θέλουν να γίνουν γονείς, σε άτομα που πρόκειται σύντομα να γίνουν γονείς, καθώς και σε καινούριους γονείς. Ζούμε σε μια εποχή που όχι μόνο η κοινωνία απαιτεί από όλους να είναι οι τέλειοι γονείς, αλλά πολλές φορές και οι ίδιοι οι γονείς συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος είναι καλύτερος και ποιος χρησιμοποιεί τις καλύτερες μεθόδους διαπαιδαγώγησης. Η πίεση είναι τεράστια και οι ευθύνες αμέτρητες. Αυτό έχει πολλές φορές ως αποτέλεσμα να νιώθουμε μόνοι, αβοήθητοι, ανεπαρκείς και να ξεχνάμε τι είναι πραγματικά σημαντικό το οποίο είναι να είναι χαρούμενα και ευτυχισμένα τα παιδιά μας.

Τι είναι αυτό που σας έκανε να ξεκινήσετε τη συγγραφή του βιβλίου σας; Πώς συλλάβατε την ιδέα;

Όταν γεννήθηκε το πρώτο μου παιδί, δεν είχα κάποιο πρόσωπο από το στενό μου περιβάλλον που να ήταν στην ίδια φάση μαζί μου. Δεν είχα κάποιον να μοιραστώ την εμπειρία της μητρότητας, τις χάρες της, τις προκλήσεις της, την κούραση, την αγανάκτηση που αναπόφευκτα επέρχονται με αυτή την τεράστια αλλαγή στη ζωή μας. Επίσης δεν είχα σχεδόν καμία βοήθεια στην ανατροφή του με αποτέλεσμα να νιώθω ακόμα πιο κουρασμένη και αποκομμένη. Σκεπτόμενη ότι πολλές νέες μητέρες ίσως αισθάνονται το ίδιο, αποφάσισα να αρχίσω αυτό το βιβλίο, μέσα από το οποίο και άλλοι γονείς μπορούν να βρουν κατανόηση, να νιώσουν εμπάθεια, να αντιληφθούν ότι δεν είναι μόνοι τους, ότι υπάρχουν πολλοί γονείς εκεί έξω που ζουν αυτό το δύσκολο αλλά και λατρεμένο ταξίδι της μητρότητας. Ταυτόχρονα, το βιβλίο λειτούργησε και σαν προσωπικό ημερολόγιο στο οποίο κατέγραφα την καθημερινότητα με τα παιδιά μου, τις εμπειρίες μας και τα ορόσημα της ζωής μας.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου σας;

Ένα πολύ μεγάλο μέρος του βιβλίου, το έγραφα σε αληθινό χρόνο. Ήταν πολύ δύσκολο να γράφω έχοντας ένα νήπιο στο σπίτι και αργότερα να γράφω ενόσω περνούσα μια δύσκολη εγκυμοσύνη η οποία δεν ήξερα που θα καταλήξει. Επίσης, κάποιες εμπειρίες ήταν πολύ επώδυνες όταν έπρεπε να τις ξαναφέρω στην μνήμη μου για να τις καταγράψω στο βιβλίο. Ήθελα όμως το βιβλίο να είναι αληθινό και γραμμένο από καρδιάς, κάτι το οποίο όποιος το διαβάσει, θα το καταλάβει από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο.

Θα θέλατε να τονίσετε κάποια ιδιαίτερα μηνύματα μέσα από το βιβλίο σας;

Θα ήθελα να προτρέψω όλους τους γονείς να εμπλακούν έμπρακτα στην ανατροφή των παιδιών τους και να αγκαλιάσουν αυτή την εμπειρία. Να αγαπήσουν τα παιδιά τους για αυτό που είναι και όχι για αυτό που θα ήθελαν να είναι. Να μην κρίνουν άλλους γονείς αλλά να τους βοηθούν ακόμα και απλώς προσφέροντας να τους ακούσουν να γκρινιάζουν. Οι φίλοι και η οικογένεια πρέπει να προσπαθούν να βοηθούν τις νέες μητέρες και όχι να τις απομονώνουν εντελώς. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει να τους μεγαλώσουν τα παιδιά, αλλά για μια νέα μαμά και η πιο μικρή βοήθεια είναι μεγάλη.

Αν έπρεπε να διαλέξετε μόνο μία συμβουλή για μια νέα μαμά, ποια θα ήταν αυτή;

Να μεγαλώσει το παιδί της με όποιο τρόπο νιώθει μέσα της ότι είναι ο σωστός εφόσον δεν διακυβεύετε η υγεία καθώς και η σωματική και ψυχολογική κατάσταση του παιδιού. Να μην επηρεάζετε από τον τρόπο που μεγαλώνουν οι άλλοι τα παιδιά τους και να μην νιώθει ποτέ λιγότερο μητέρα όταν κάποτε θυμώνει ή απελπίζετε. Είμαστε άνθρωποι και η μητρότητα είναι ψυχικά και σωματικά εξαντλητική. Δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικά επικριτικές με τον εαυτό μας. Μέσα από την ανατροφή των παιδιών μας, μαθαίνουμε και εμείς καλύτερα τον εαυτό μας και πολλές φορές θα χρειαστεί να φτάσουμε στα όρια μας μέχρι να αντιληφθούμε πόσο ριζικά έχει αλλάξει η ζωή μας.

Από όλα τα βιβλία που έχετε διαβάσει σχετικά με τη μητρότητα και το παιδί, θα μας αναφέρετε το αγαπημένο σας, και τους λόγους που σας έκαναν να το αγαπήσετε;

Το αγαπημένο μου είναι το «Μαμάδες και Νήπια» της Βίκυ Αίοβαιν. Το αγάπησα επειδή είναι γραμμένο από μια μαμά τεσσάρων παιδιών, η οποία καταλαβαίνει τι περνούν οι μαμάδες και οι συμβουλές της είναι χρήσιμες και αποτελεσματικές. Όταν διαβάζεις τα βιβλία της, ξέρεις ότι έχει περάσει όλα τα στάδια που περνάς και εσύ σαν μαμά και οι συμβουλές της είναι δοκιμασμένες.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Ετοιμάζετε κάποιο καινούριο βιβλίο αυτή την εποχή;

Ετοιμάζω ένα καινούριο βιβλίο εντελώς διαφορετικό. Πρόκειται για ένα χιουμοριστικό και ρομαντικό μυθιστόρημα για μια νεαρή σύγχρονη γυναίκα, η οποία μπλέκετε σε μια ιστορία παρεξηγήσεων και προσπαθώντας να βγάλει άκρη, θα αναθεωρήσει πολλά κομμάτια της ζωής της.

 

Κατεβαστε το βιβλιο: εδω

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *