Συνεντευξη της συγγραφεως Δαφνης Τζαμαλη (Υακινθου)

Συνεντευξη της συγγραφεως Δάφνης Τζαμαλή (Υακίνθου)

“Η αναζητηση της ευτυχιας και ολα οσα συνεπαγεται αυτη ειναι κατι που με απασχολει πολυ στη ζωη μου και σ’ ολα τα βιβλια μου”

Η Δάφνη Τζαμαλή «Υακίνθου» γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Από πολύ μικρή διέθετε μια ζωηρή φαντασία και αγαπούσε να πλάθει συναρπαστικές ιστορίες. Σε ηλικία δεκατριών ετών γράφει το πρώτο της βιβλίο, διδάσκεται μόνη της το σχέδιο, ενώ παράλληλα ξεκινάει μαθήματα φωνητικής, για να ασχοληθεί με την άλλη της μεγάλη αγάπη, το κλασικό τραγούδι. Στα εικοσιπέντε, ώριμη πια, γράφει και εικονογραφεί το πρώτο της μεγάλο παιδικό μυθιστόρημα και αφοσιώνεται σταθερά στη συγγραφή. Για πρώτη φορά το 2012 εκδίδει με τις εκδόσεις Οσελότος το βιβλίο της «Αστροζαχαρένια ιστορία», που κυκλοφορεί σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία και πρόσφατα προτάθηκε για κρατικό βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού. Το 2013 ακολουθεί το δεύτερο βιβλίο της, «Το Μάθημα του Μουρμούρα», εικονογραφημένο κι αυτό από την ίδια. Η Δάφνη Τζαμαλή «Υακίνθου» είναι μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (greekibby). Σήμερα μοιράζει τον χρόνο της σε όλες τις διαφορετικές καλλιτεχνικές της δραστηριότητες και στα αγαπημένα της ζώα. Εξακολουθεί να μένει στην Αθήνα.

 

Έχετε ήδη δημοσιεύσει στην easywriter.gr τρία εξαιρετικά παραμύθια: «Ο Άλντουιν ο Σαλιγκαρούλης και η μεγάλη αναζήτηση», «Το παιδί της δροσοσταλίδας» και το πιο πρόσφατο «Θέλω να γίνω Πρίγκιπας». Ποιο είναι το αντικείμενο κάθε βιβλίου;

Προσπαθώ να συνδυάζω στο γράψιμο μου το μήνυμα με την αισθητική πληρότητα, όσο απλό και αν είναι το παραμύθι που γράφω.

Ο Άλντουιν είναι ένα παραμύθι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φιλοσοφικό. Θέτει με απλό τρόπο το ερώτημα που κάθε παιδί μπορεί να νιώσει ότι το απασχολεί σε κάποιο στάδιο της ανάπτυξης του: «Ποια είναι η θέση μου στον κόσμο;» και προσπαθεί να το απαντήσει με τρόπο που θα γεμίσει και θα ικανοποιήσει τους απαιτητικούς μικρούς αναγνώστες.

To παιδί της δροσοσταλίδας εκφράζει με διάφορα αισθητικά μέσα την αντίληψη μου ότι ένα βιβλίο πρέπει, πάνω απ’ όλα, να είναι ένας μικρός κόσμος και να εκφράζει μια ατμόσφαιρα που θα ταξιδέψει και θα μαγέψει το παιδί.

Το τελευταίο μου βιβλίο, “Θέλω να γίνω Πρίγκιπας”, είναι ένα χιουμοριστικό έμμετρο παραμύθι με ομοιοκαταληξίες. Μιλάει για την αποδοχή που πρέπει να χαρίζουμε στον εαυτό μας, όποιοι και αν είμαστε, όπως και αν είμαστε φτιαγμένοι. Είναι η περιπέτεια που ζει ένα φιλόδοξο βατραχάκι, ο Φάλτο, όταν αποφασίζει να γίνει πρίγκιπας. Το όνειρο του πραγματοποιείται αλλά με απρόσμενο αποτέλεσμα.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνονται τα βιβλία σας;

Αισθάνομαι ότι τα βιβλία μου απευθύνονται στο ανήσυχο και πάντα νεανικό κομμάτι που έχουμε όλοι μέσα μας, παιδιά και ενήλικες. Εξάλλου έχω τη γνώμη ότι δεν πρέπει να απευθύνεται κανείς στα παιδιά σαν να είναι ανώριμα ή μη αναπτυγμένα πνευματικά. Τα παιδιά είναι οι ενήλικες του αύριο και τα βιβλία που διαβάζουνε αλλά και ό,τι προσλαμβάνουνε στο ευαίσθητο στάδιο της δόμησης του εσωτερικού τους κόσμου πρέπει να δίνει τροφή για το νοητικό, ψυχικό και πνευματικό κομμάτι μιας προσωπικότητας.

Τι είναι αυτό που σας έκανε να ξεκινήσετε τη συγγραφή των βιβλίων σας; Τι σας ενέπνευσε περισσότερο;

Ξεκίνησα να γράφω από πολύ νωρίς, στα δεκατρία μου. Νομίζω ότι σε εκείνη τη φάση ήταν περισσότερο μια ανάγκη για μένα και δεν είχα πολυσκεφτεί γιατί το κάνω. Αργότερα κατάλαβα ότι τα βιβλία είναι ένα μέσο για να συλλάβεις και να εκφράσεις διαφορετικές πραγματικότητες και να ταξιδέψεις με τρόπο που δεν μπορείς μ’ ένα αεροπλάνο ή μ’ ένα τρένο. Αυτό μου έδωσε την ώθηση να συνεχίσω και σύντομα ανακάλυψα ότι είχα αρκετά πράγματα να πω, να δώσω αλλά και να κερδίσω μέσα απ’ αυτόν τον δρόμο. Όσο σκάβει κανείς μέσα του, τόσο ανακαλύπτει μηνύματα και εικόνες που αξίζει να μεταδώσει.

Θα θέλατε να τονίσετε κάποια ιδιαίτερα μηνύματα μέσα από τα βιβλία σας;

Κάθε βιβλίο έχει το δικό του μήνυμα αλλά δεν πρέπει να πιέζεις τον εαυτό σου να δώσει νόημα σ’ αυτό που κάνεις μ’ ένα τεχνητό ή ζορισμένο «πρέπει». Ελπίζω ότι οι μικροί αναγνώστες θα βρουν μηνύματα στη δουλειά μου που θα τους κάνουν πιο πλούσιους και θα τους δώσουν όπλα να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά τους προβλήματα. Η αναζήτηση της ευτυχίας και όλα όσα συνεπάγεται αυτή είναι κάτι που με απασχολεί πολύ στη ζωή μου και σ’ όλα τα βιβλία μου.

Επιμελείστε η ίδια και την εικονογράφηση των βιβλίων σας, και μάλιστα φαίνεται ότι δίνετε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό. Συνδυάζετε λοιπόν στα βιβλία σας τη φαντασία με το ταλέντο στη ζωγραφική;

Η αγάπη μου για το σχέδιο και τη ζωγραφική ξεκινάει αρκετά νωρίς στη ζωή μου. Πάλι στα δεκατρία, που ήταν μια ηλικία σταθμός για μένα. Θυμάμαι τον εαυτό μου να προσπαθεί να αντιγράψει τα σχέδια του Αστερίξ, όχι πάντα με επιτυχία, φωτογραφίες και σχέδια μεγάλων ζωγράφων, σχεδόν ποτέ με επιτυχία. Παρόλα αυτά, με τα χρόνια, αυτή μου η διάθεση ωρίμασε μέσα μου και, καθώς άρχισα να ζωγραφίζω ανεξάρτητα, διαπίστωσα ότι όλο και περισσότερο με ικανοποιούσαν αυτά που έκανα. Η φαντασία είτε εκφράζεται μέσα από τον γραπτό λόγο είτε μέσα από την εικόνα πρέπει να υπηρετεί τον κόσμο που εκπηγάζει από μέσα σου.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της συγγραφής;

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν και, φαντάζομαι, θα είναι πάντα να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στο να μένεις πιστός στην αρχική σου ιδέα και στο να μη διστάζεις να την παρακάμψεις, όταν αυτό συντελεί στο να αποδοθεί καλύτερα το νόημα του βιβλίου, όποιο κι αν είναι αυτό.

Πόσο δύσκολα και απαιτητικά θεωρείτε ότι είναι τα μικρά παιδιά, ως αναγνώστες ή ακροατές παραμυθιών;

Τα παιδιά είναι πιο ανοιχτά από τους ενήλικες γι’ αυτό και οι κεραίες τους που αναγνωρίζουν την ασχήμια ή την ομορφιά είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένες. Δε θα σκεφτούν αν θα σε πληγώσουν με μια παρατήρηση τους. Ευτυχώς δεν είχα πολλά τέτοια περιστατικά. Τα βιβλία μου φαίνεται να μιλάνε στα παιδιά και να τα οδηγούν στο να σκεφτούν: “Aυτή η κυρία κάνει για μας το καλύτερο που μπορεί”, πράγμα που είναι συγκινητικό όταν στο δείχνουν.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη ευχάριστη έκπληξη που αντιμετωπίσατε έως σήμερα στη συγγραφική σας διαδρομή;

Και πάλι η απάντηση θα πρέπει να δοθεί μέσα από τη σχέση μου με τα παιδιά. Μέσα από παρουσιάσεις που έκανα σε σχολεία και βιβλιοθήκες ένιωσα να με εκπλήσσουν συνεχώς με το επίπεδο της αντίληψης τους. Ένα κοριτσάκι ακούγοντας το βιβλίο μου “Αστροζαχαρένια ιστορία” ζωγράφισε μόνο του σ’ ένα απλό φύλλο χαρτί πράγματα που δεν είχα ζωγραφίσει ούτε περιγράψει στο βιβλίο μου αλλά που βρισκόντουσαν μέσα στη σκέψη μου. Αυτό το επίπεδο επικοινωνίας είναι αληθινά θαυμάσιο και με εκπλήσσει ευχάριστα κάθε φορά που το ζω.

Έχετε διαθέσει όλα τα βιβλία σας στο αναγνωστικό κοινό εντελώς δωρεάν. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Οι λόγοι ήταν πρακτικοί, όποιος γράφει στην Eλλάδα τους γνωρίζει. Ακόμη θεωρώ ότι έχω χρέος να δίνω δωρεάν κάποια από τα βιβλία μου στους αναγνώστες, γιατί αυτό δημιουργεί μια άλλη ξεχωριστή σχέση συγγραφέα-αναγνώστη. Είναι μια σχέση αγάπης και όχι δούναι και λαβείν και αυτό νομίζω σημαίνει κάτι.

Είσαστε μέλος στον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Θέλετε να μας μιλήσετε λίγο γι’ αυτό;

Ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φέρνει σε επαφή ανθρώπους από διάφορα μετερίζια της Παιδικής Λογοτεχνίας, συγγραφείς, εικονογράφους, βιβλιοθηκονόμους, βραβεύει βιβλία με αξία και, γενικά, προωθεί το ελληνικό παιδικό βιβλίο. Πρόσφατα μου έγινε πρόταση να συμμετάσχω σε μια Επιτροπή για τη βράβευση βιβλίων που απευθύνονται στις πρώτες τάξεις του δημοτικού και αισθάνομαι ότι θα είναι τιμή μου να πάρω μέρος σε κάτι που θα οδηγήσει στη βράβευση ενός καλού βιβλίου.

Θα μας αναφέρετε 2-3 πολύ αγαπημένα σας παραμύθια και τους λόγους που σας έκαναν να τα αγαπήσετε;

Ίσως η απάντηση μου δεν είναι αυτή που περιμένετε. Το πιο αγαπημένο μου παραμύθι ήταν από μια συλλογή που είχα μικρή. Συνδύαζε μουσική, εικόνα και κείμενο και λεγόταν “Το νεραϊδένιο λάβαρο”. Αυτή την πληρότητα θα ήθελα να έχουν και τα δικά μου παραμύθια.

Αγαπούσα επίσης τη “Mικρή μάγισσα” του Ότφριντ Πρόισλερ και ήμουνα μανιακή με τους μάγους και τις μάγισσες, πολύ πριν η μόδα του Χάρυ Πότερ κατακλύσει τα πάντα. Αυτό παίζει ρόλο στην ανάγκη που έχω να μαγεύω τα παιδιά με τις ιστορίες μου.

Επίσης μου αρέσουν πολύ τα παραμύθια από τη Νορβηγία που με φέρνουν σε επαφή με σύμβολα και πλάσματα άγνωστα στη δική μας παράδοση όπως είναι τα τρολ, τα νίσεν και τα γκρίμεν.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Ετοιμάζετε κάποιο καινούριο βιβλίο αυτή την εποχή;

Ασχολούμαι πάντα με κάτι. Αυτή τη στιγμή δουλεύω σ’ένα μεγάλο βιβλίο με αρκετά απαιτητική εικονογράφηση. Eιδικά για το easywriter.gr έχω ήδη έτοιμο ένα βιβλίο αρκετά κοντά στο Παιδί της δροσοσταλίδας που ελπίζω να φιλοξενήσετε.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα γι’ αυτή τη συνέντευξη και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία και παραγωγική συνέχεια στο συγγραφικό σας έργο. Κλείνοντας θα θέλαμε ο τελευταίος λόγος να είναι δικός σας…

Θέλω να ευχαριστήσω ολόκληρη την ομάδα του easywriter.gr για τη δυνατότητα που δίνει σε νέους δημιουργούς να μοιραστούν το έργο τους, όπως επιλέγουνε, με το κοινό και με άλλους δημιουργούς, για να ανταλλάξουν εμπνεύσεις και να βγουν πιο πλούσιοι από αυτή τη διαδικασία.

Θέλω ακόμη να τονίσω ότι κάτι που είναι δωρεάν δε σημαίνει ότι υστερεί. Εγώ αφιερώνω χρόνο και ενέργεια σε όλα μου τα βιβλία, είτε αυτά προσφέρονται δωρεάν στο κοινό είτε διατίθενται στο εμπόριο. Ελπίζω το κοινό του easywriter.gr να απολαύσει και την ιστορία του Φάλτο, όπως – πιστεύω – απόλαυσε και τα δυο προηγούμενα βιβλία μου.

 

Κατεβαστε δωρεαν τα βιβλια της Δαφνης Τζαμαλη (Υακινθου): εδω

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *