Συνεντευξη της συγγραφεως Δαφνης Τζαμαλη (Υακινθου) (Νο.2)

Συνεντευξη της συγγραφεως Δάφνης Τζαμαλή (Υακίνθου)

“Κατω απο την επιφανεια βρισκεται παντα η ουσια κι αυτη ειναι η γεννηση ενος κοσμου, η μαγεια μιας εναλλακτικης πραγματικοτητας με τους δικους της κανονες…”

Η Δάφνη Τζαμαλή «Υακίνθου» γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Από πολύ μικρή διέθετε μια ζωηρή φαντασία και αγαπούσε να πλάθει συναρπαστικές ιστορίες. Σε ηλικία δεκατριών ετών γράφει το πρώτο της βιβλίο, διδάσκεται μόνη της το σχέδιο, ενώ παράλληλα ξεκινάει μαθήματα φωνητικής, για να ασχοληθεί με την άλλη της μεγάλη αγάπη, το κλασικό τραγούδι. Στα εικοσιπέντε, ώριμη πια, γράφει και εικονογραφεί το πρώτο της μεγάλο παιδικό μυθιστόρημα και αφοσιώνεται σταθερά στη συγγραφή. Για πρώτη φορά το 2012 εκδίδει με τις εκδόσεις Οσελότος το βιβλίο της «Αστροζαχαρένια ιστορία», που κυκλοφορεί σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία και πρόσφατα προτάθηκε για κρατικό βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού. Το 2013 ακολουθεί το δεύτερο βιβλίο της, «Το Μάθημα του Μουρμούρα», εικονογραφημένο κι αυτό από την ίδια. Η Δάφνη Τζαμαλή «Υακίνθου» είναι μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (greekibby). Σήμερα μοιράζει τον χρόνο της σε όλες τις διαφορετικές καλλιτεχνικές της δραστηριότητες και στα αγαπημένα της ζώα. Εξακολουθεί να μένει στην Αθήνα.

 

Μέσα στο 2015 έχετε ήδη δημοσιεύσει στο easywriter.gr δύο εξαιρετικά παραμύθια: «Ο κρυστάλλινος ιππότης» και «Το τραγούδι του Ελαφρούλη». Ποιο είναι το αντικείμενο των βιβλίων αυτών;

Όπως συμβαίνει με αρκετά βιβλία μου, το θέμα τους λειτουργεί πολυεπίπεδα. Σε μια πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Kρυστάλλινος Iππότης είναι μια ιστορία αγάπης. Αν όμως δεις πέρα απ’ αυτό, διαπιστώνεις ότι υπάρχουν σ’ αυτήν κι άλλα στοιχεία, ίσως πολύ πιο σημαντικά.

Η Ψυχή, η πεταλούδα που αγαπάει ο ιππότης, είναι ό,τι μας σπρώχνει να γίνουμε καλύτεροι, είναι με δυο λόγια η ψυχή του ίδιου του συγγραφέα- αναγνώστη (αφού αυτοί συνδέονται μέσα από την ιστορία), που ωθεί τις ευαισθησίες μας, τον εύθραυστο ιππότη του βιβλίου, να γίνει η μεγαλύτερη μας δύναμη και ο υπερασπιστής μας, το αδύναμο κρύσταλλο να γίνει ανθεκτικό διαμάντι κι αυτό που φοβόμαστε να μας ατσαλώσει.

Το “Τραγούδι του Ελαφρούλη” πάλι είναι μια ιστορία φιλίας και λειτουργεί διαφορετικά από τον Κρυστάλλινο Ιππότη. Ο Ελαφρούλης είναι διαφορετικός και νιώθει το βάρος αυτού που τον κάνει να διαφέρει. Θέλει να απαλλαγεί απ’ αυτό, για να μοιάσει με τους άλλους. Αυτό είναι ένα συναίσθημα που σίγουρα πολλά παιδιά νιώθουν σε κάποια φάση.

Αυτό όμως που έχει αυτός ο ήρωας όπως και τα παιδιά είναι η δυνατότητα να κάνει τον κόσμο καλύτερο, να τον αλλάξει με τον δικό του μοναδικό τρόπο και, όπως ακριβώς ένα τραγούδι έχει την ικανότητα να αγγίξει τις πιο ευγενικές χορδές μας, έτσι και το παιδί έχει την ικανότητα να ξυπνήσει με την ευαισθησία του ό,τι πιο όμορφο ο ενήλικας έχει ξεχάσει με τις σκοτούρες και τις καθημερινές έγνοιες.

Αλλά, για να επιστρέψουμε στο βιβλίο, ο Ελαφρούλης σύντομα φτάνει να αναρωτηθεί μήπως αυτό που τον διαφοροποιεί δεν είναι ένα βάρος αλλά ένα δώρο, που τον κάνει να ξεχωρίζει, όπως κι ο ενήλικας μαθαίνει να μη θεωρεί δεδομένη την παιδικότητα που κατοικεί μέσα του.

Πρόκειται για δυο διαφορετικά αλλά και όμοια παραμύθια με μηνύματα που απευθύνονται σε μικρούς αλλά και σε μεγάλους.

Τι σας ενέπνευσε περισσότερο για τη συγγραφή των συγκεκριμένων βιβλίων;

Η σχέση μου με την συγγραφή έχει κάτι το περίεργο. Το έναυσμα για να γράψω κάτι είναι αρχικά πάντα η εικόνα, το να αποδοθεί ένας κόσμος, να δώσω φωνή σ’ αυτό που δεν έχει δική του φωνή για να εκφραστεί, σ’ αυτό που κρύβεται πίσω από την επιφάνεια. Καθώς γράφω, διαπιστώνω ότι αποδίδονται μηνύματα και αλήθειες που πολλές φορές δεν ξέρω από την αρχή ότι κατοικούνε μέσα μου. Έτσι φτάνω στο τελικό στάδιο, που είναι η επιστροφή στην εικόνα και η απόδοση μέσα απ’ αυτήν όλων των νοημάτων του βιβλίου. Νομίζω ότι αυτό γίνεται ιδιαίτερα εμφανές στο τραγούδι του Ελαφρούλη.

Η αναζήτηση της ευτυχίας προβάλλει ως κύριο θέμα και σ’ αυτά τα δύο βιβλία σας;

Ασφαλώς και ναι. Το κίνητρο αυτών των τόσο διαφορετικών ηρώων είναι πάντα αυτό: η αναζήτηση αυτού του δρόμου ή του σκοπού που θα τους κάνει ευτυχισμένους. Ο τρόπος όμως που το επιδιώκουνε αυτό είναι διαφορετικός, όπως συμβαίνει και σε πολλούς καθημερινούς ανθρώπους. Ο τρόπος πάντα αλλάζει, ακόμα κι ανάμεσα σε φαινομενικά όμοιους ανθρώπους, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αυτοί διαφέρουνε αρκετά.

Ο Κρυστάλλινος Ιππότης νιώθει ότι η δική του ευτυχία είναι η αντανάκλαση της ευτυχίας της αγαπημένης του Ψυχής και γι’ αυτό θυσιάζει τα πάντα γι’ αυτή της την ευτυχία, ενώ ο Ελαφρούλης αντιλαμβάνεται αρχικά την ευτυχία πιο εγωιστικά και θέλει να απαλλαγεί από αυτό που νιώθει ότι τον κάνει να διαφέρει, το τραγούδι του. Γι’ αυτό αρχικά αναζητά το σμαραγδένιο νησί όπου βρίσκει κανείς ό,τι πραγματικά θέλει. Μέσα από το ταξίδι του μαθαίνει ότι ίσως ο λόγος που το αναζητά είναι άλλος και είναι αυτή η αφηρημένη, η τόσο μαγευτική ιδέα της ιδανικής ευτυχίας.

Έχοντας πλέον δημοσιεύσει συνολικά πέντε βιβλία στο easywriter.gr, θα ξεχωρίζατε κάποιο ως το πιο αγαπημένο σας;

Θα ήταν αδύνατον να ξεχωρίσω κάποιο από τα βιβλία μου όπως ακριβώς ένας γονιός δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχωρίζει τα παιδιά του. Πιστεύω ότι όλα τα βιβλία πετυχαίνουν σε αρκετά σημαντικό βαθμό τον σκοπό τους, πράγμα βέβαια που μόνο ο αναγνώστης μπορεί να αποφασίσει τελειωτικά. Οπωσδήποτε ο Ελαφρούλης είναι το πιο πρόσφατο και το έχω δουλέψει αρκετά, γι’ αυτό και, όπως καταλαβαίνετε, έχω μια επιπρόσθετη έννοια να πάει καλά.

Ποιο βιβλίο σας ήταν περισσότερο απαιτητικό από άποψη εικονογράφησης;

Θα ήταν ψέμα να πω ότι υπάρχουν φορές που η εικονογράφηση ενός βιβλίου μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολη η χωρίς προκλήσεις. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι το τραγούδι του Ελαφρούλη, κυρίως επειδή είχα τον καιρό να το δουλέψω περισσότερο, είναι σ’ ένα επίπεδο που εμένα τουλάχιστον με ικανοποιεί αρκετά. Τελικός κριτής βέβαια είναι και πρέπει να είναι πάντα ο αναγνώστης, γιατί μόνον αυτός μπορεί να κρίνει κατά πόσο η εικονογράφηση αποδίδει το νόημα του κειμένου. Γενικά, προσπαθώ πάντα να βελτιώνω και να τελειοποιώ τις τεχνικές μου κι ελπίζω ότι στο μέλλον θα μπορώ να παρουσιάσω στους αναγνώστες πολύ καλύτερες εικονογραφήσεις με λιγότερο κόπο.

Έχετε λάβει μέχρι σήμερα κάποια μηνύματα από μικρούς ή μεγάλους αναγνώστες σας, τα οποία σας έχουν συγκινήσει;

Έχω λάβει αρκετά και συγκινητικά σχόλια από αναγνώστες του Easywriter και θέλω να τους ευχαριστήσω ολόψυχα γι’ αυτά. Ο λόγος που μερικές φορές δεν απαντάω δεν είναι ότι δεν ενδιαφέρομαι. Κάθε άλλο. Tα σχόλια αυτά με επηρεάζουν και μου δίνουν δύναμη. Απλώς δεν έχω τη συνήθεια να μπαίνω πολλές φορές στην ανάλογη σελίδα, δηλαδή εκεί που γίνονται αυτά τα σχόλια, με αποτέλεσμα να μην τα διαβάζω έγκαιρα και βέβαια, άμα έχει περάσει αρκετός καιρός, δεν έχει πια νόημα να ευχαριστήσεις τον άλλον.

Επίσης εκτίμησα ιδιαίτερα τις κινήσεις της κυρίας Γεωργίας Αγγελή που επαναδημοσίευσε την πρώτη συνέντευξη μου στο Blog της και παρουσίασε με τόσο ωραίο και ζωντανό τρόπο τα παραμύθια μου στη θαυμάσια εκπομπή της. Θέλω, λοιπόν, με την ευκαιρία αυτή να την ευχαριστήσω από την καρδιά μου και να της ευχηθώ το καλύτερο για το μέλλον.

Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον που ξεκινάει τώρα να γράφει το πρώτο του παραμύθι;

Θεωρώ ότι οι συμβουλές συνήθως μπερδεύουν περισσότερο απ’ ό,τι βοηθάνε. Παρόλα αυτά θα ήθελα να παρακινήσω τους νέους συγγραφείς να μην περιορίζονται στη δόμηση μιας πλοκής και να μην αφήνονται αποκλειστικά στο έντεχνο κτίσιμο της εξωτερικής μορφής της ιστορίας τους. Κάτω από την επιφάνεια βρίσκεται πάντα η ουσία κι αυτή είναι η γέννηση ενός κόσμου, η μαγεία μιας εναλλακτικής πραγματικότητας με τους δικούς της κανόνες, μιας πραγματικότητας που καλείσαι να μοιραστείς με τους άλλους, για να τους ανοίξεις τον δρόμο να γινουν συνταξιδιώτες σου σ’ ένα κοινό όνειρο. Ας αφήσουν, λοιπόν, τη φαντασία τους ελεύθερη κι ας πιάσουν το δικό τους άπιαστο. Μόνον όταν γράφεις μ’ αυτή τη λογική η συγγραφή γίνεται μια αληθινά ζωντανή και πνευματική εμπειρία.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Ετοιμάζετε κάποιο καινούριο βιβλίο αυτή την εποχή;

Ναι, πάντα ετοιμάζω κάτι. Αυτή τη στιγμή γράφω και εικονογραφώ με πολύ χιουμοριστική διάθεση μια ιστορία για έναν γελοιογραφικό, τρομαχτικό αντι-ήρωα ειδωμένο κάτω από ένα νέο ανατρεπτικό πρίσμα. Το περίεργο μ’ αυτήν ήταν ότι την είχα σε έμμετρη μορφή με ομοιοκαταληξίες σε μια συλλογή και δεν είχα σκεφτεί να την αναπτύξω περισσότερο. Η εκδοχή που σκέφτομαι θα περιλαμβάνει την πεζή και την ποιητική μορφή της ίδιας ιστορίας και ελπίζω να διασκεδάσει πολύ όσους τη διαβάσουνε.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα γι’ αυτή τη συνέντευξη και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία και παραγωγική συνέχεια στο συγγραφικό σας έργο. Κλείνοντας θα θέλαμε ο τελευταίος λόγος να είναι δικός σας…

Θα ήθελα για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω την ομάδα του easywriter.gr για την εξαιρετική συνεργασία. Είμαι πολύ χαρούμενη και ευγνώμων που υπάρχει αυτή η πλατφόρμα που επιτρέπει σε νέους συγγραφείς να βάζουνε χαρακτηριστικά δείγματα της δουλειάς τους και να μοιράζονται το πνευματικό τους έργο με κόσμο που δείχνει ενδιαφέρον γι’ αυτό.

 

Κατεβαστε δωρεαν τα βιβλια της Δαφνης Τζαμαλη (Υακινθου): εδω

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *