Συνεντευξη της συγγραφεως Δαφνη τζαμαλη “υακινθου” (Εντνα: πως να εκπαιδευσετε μια κακια μαγισσα)

photo-dafni4

Μπορεί μια κακιά, στριμμένη μάγισσα να στρώσει και να γίνει καλή και ζαχαρένια; Τα παιδιά της οικογένειας Ράτλεϊ είναι αποφασισμένα να αποδείξουν πως μπορεί. Οι περιπέτειες είναι πολλές και το αποτέλεσμα αβέβαιο.

Δάφνη Τζαμαλή «Υακίνθου»
Η Δάφνη Τζαμαλή «Υακίνθου» γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Από πολύ μικρή διέθετε μια ζωηρή φαντασία και αγαπούσε να πλάθει συναρπαστικές ιστορίες. Σε ηλικία δεκατριών ετών γράφει το πρώτο της βιβλίο, διδάσκεται μόνη της το σχέδιο, ενώ παράλληλα ξεκινάει μαθήματα φωνητικής, για να ασχοληθεί με την άλλη της μεγάλη αγάπη, το κλασικό τραγούδι.
Στα εικοσιπέντε, ώριμη πια, γράφει και εικονογραφεί το πρώτο της μεγάλο παιδικό μυθιστόρημα και αφοσιώνεται σταθερά στη συγγραφή. Για πρώτη φορά το 2012 εκδίδει με τις εκδόσεις σελότος το βιβλίο της «Αστροζαχαρένια ιστορία», που κυκλοφορεί σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία και προτάθηκε για κρατικό βραβείο του Υπουργείου ολιτισμού. Το 2013 ακολουθεί το δεύτερο βιβλίο της, «Το άθημα του ουρμούρα», εικονογραφημένο κι αυτό από την ίδια. Στο easywriter.gr υπάρχουν ακόμα σε ηλεκτρονική μορφή τα βιβλία της «Άλντουιν ο Σαλιγκαρούλης και η μεγάλη αναζήτηση», «Θέλω να γίνω ρίγκιπας», «Το παιδί της δροσοσταλίδας», « ρυστάλλινος ππότης», «Το τραγούδι του Ελαφρούλη», «Το ευλογημένο πριγκιπόπουλο», «Η βασίλισσα της αστραπής» «Το πεύκο και η φωτιά» και τα παραμυθάκια σε στίχους « ια αμαδρυάδα στη γλάστρα μου» και « μοναχικός χρυσόκυκνος». Επίσης έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Φυλάτος σε e-book η παιδική ιστορία «Το παραμύθι του λευκού Αρλεκίνου» και πολλά ελληνικά και αγγλικά βιβλία της κυκλοφορούν στην πλατφόρμα smashwords.
Η Δάφνη Τζαμαλή «Υακίνθου» είναι μέλος του κύκλου Ελληνικού παιδικού Βιβλίου (greekibby).
Σήμερα μοιράζει τον χρόνο της σε όλες τις διαφορετικές καλλιτεχνικές της δραστηριότητες και στα αγαπημένα της ζώα. Εξακολουθεί να μένει στην Αθήνα.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Πρόσφατα δημοσιεύσατε στο easywriter.gr το μυθιστόρημα «Έντνα: “Πώς να εκπαιδεύσετε μια κακιά μάγισσα”». Ποιο είναι το αντικείμενο του βιβλίου σας και σε ποιες ηλικίες απευθύνεται κυρίως;
Το βιβλίο αυτό είναι μια ευχάριστη ιστορία για μια σκανδαλιάρα, κακιά μάγισσα που μέσα από την φιλία της με τρία ορφανά παιδιά ανακαλύπτει τη χαρά της καλοσύνης και μια ομορφιά που κρυβόταν αθέατη μέσα της. Μέσα απ’ αυτή την ιδιαίτερη φιλία ο κώδικας αξιών που ως τότε είχε αλλάζει κι έτσι η μάγισσα ανακαλύπτει σταδιακά ότι η χαρά δεν βρίσκεται στην εξουσία και τη δύναμη αλλά στην προσφορά. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τη μεταμόρφωση της και να γελάσει με το πείσμα της και την προσπάθεια της να παραμείνει προσκολλημένη στις συνήθειες της. Είναι ένα βιβλίο για μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους αλλά και για ενήλικες που θέλουν να διασκεδάσουν ελεύθεροι από την περιοριστική σοβαροφάνεια που μας πνίγει στη δύσκολη εποχή μας.

Μετά από τα σύντομα παραμύθια που έχετε κατά καιρούς δημοσιεύσει τι σας έκανε να γράψετε ένα μυθιστόρημα;
Αυτό που πολλοί αναγνώστες δε γνωρίζουν είναι ότι το πρώτο βιβλίο που έγραψα ήταν ένα μεγάλο μυθιστόρημα πολλών σελίδων με πλήθος χαρακτήρες και συναρπαστικές περιπέτειες. Τα μεγάλα βιβλία δίνουν στον συγγραφέα και στον αναγνώστη τη δυνατότητα να χαθούν μέσα στην ιστορία, να ταξιδέψουν μακριά και να ταυτιστούν βαθύτερα με τον κεντρικό ήρωα. Αυτό το μυθιστόρημα συνδυάζει το χιούμορ με ένα αρκετά ουσιαστικό μήνυμα και ήθελα την ευκαιρία να αναπτύξω το θέμα περισσότερο και να το εμπλουτίσω με πολλά αστεία και συγκινητικά περιστατικά που ελπίζω να διασκεδάσουν και να μαγέψουν όσους διαβάσουν το βιβλίο.

Θα θέλατε να τονίσετε κάποια ιδιαίτερα μηνύματα μέσα από αυτό το βιβλίο σας;
Το βιβλίο αυτό μιλά για την μαγική μεταμόρφωση της αγάπης. Για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να μας αλλάξει η σχέση μας με τα παιδιά και να μας θυμίσει όσα έχουμε ξεχάσει. Μπορούμε να απελευθερωθούμε για λίγο από τη σκονισμένη και αραχνιασμένη οπτική του ενήλικα και να δούμε τον κόσμο με νέα μάτια ξεπερνώντας τη συνήθεια και τη ρουτίνα ανακαλύπτωντας τα πάντα από την αρχή. Δεν είναι ένα ηθικοπλαστικό βιβλίο με τη στενή έννοια, περιέχει όμως το μήνυμα ότι η καλοσύνη και η δοτικότητα ωφελούν κυρίως αυτόν που τις προσφέρει.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου σας;
Η Έντνα ήταν ένα διασκεδαστικό βιβλίο για μένα ως συγγραφέα, αλλά, όπως όλα τα βιβλία, ήταν μια πρόκληση κυρίως όσον αφορά την αισθητική διάσταση σε συνδυασμό με την ουσία δηλαδή το μήνυμα που ήθελα να μεταφέρω. Νομίζω όμως ότι τελικά πέτυχα μια ισορροπία ανάμεσα στην ψυχαγωγιά που προσφέρει ένα παιδικό ανάγνωσμα και τη χρησιμότητα ενός ουσιαστικά ωφέλιμου βιβλίου.

Είναι δύσκολη η συγγραφή βιβλίων για παιδιά;
Νομίζω ότι αυτό συνδέται ως ένα βαθμό με την επαφή που διατηρούμε με το εσωτερικό μας παιδί. Αλλά η συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου παρουσιάζει κάποιες συγκεκριμένες δυσκολίες που όλοι αντιμετωπίζουν. Πρέπει να μεταφέρουν χρήσιμα μηνύματα μέσα από τη διασκέδαση και την ομορφιά. Επομένως δεν έχει σημασία μόνο το τί λες αλλά και το πώς, δηλαδή με ποια μέσα το λες.

Πιστεύετε ότι οι ενήλικες έχουμε χάσει την επάφη με το παιδί που κρύβουμε μέσα μας;
Φοβάμαι ότι, ως ένα βαθμό αυτό συμβαίνει, κυρίως επειδή ένα ολόκληρο σύστημα εκπαίδευσης και χειραγώγησης με την ευρύτερη έννοια των όρων μας ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά το να αρνηθείς το παιδί μέσα σου σημαίνει να αποδεχτείς ως ένα βαθμό τον θάνατο ως ιδέα και ως πραγματικότητα και να εξοικειωθείς μ’ αυτόν, πράγμα που οδηγεί σταδιακά αλλά σίγουρα σε ψυχική και φυσική φθορά. Με τα βιβλία μου θα ήθελα να παρακινήσω τον ενήλικα να ξαναβρεί τον δρόμο που οδηγεί στην πρώτη αγνή πηγή φωτός μέσα του και να δει τον εαυτό του και τους άλλους κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα ζωής και δημιουργικότητας. Να ανακαλύψει ξανά την αθωότητα και τη χαρά που πολλοι έχουμε συνδέσει με την παιδική μας ηλικία.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Αυτή την στιγμή δουλεύω σ’ ένα αντικείμενο εντελώς διαφορετικό απ’ό,τι έχω κάνει μέχρι τώρα τόσο από τα παραμύθια μου όσο και από το μυθιστόρημα που μου δώσατε τη χαρά να εκδώσετε. Δημιουργώ ένα κόμικ που ελπίζω να διασκεδάσει ιδιαίτερα τους μικρούς αναγνώστες. Είναι μια εντελώς νέα πρόκληση που ανοίγει νέους δρόμους για μένα. Παρουσιάζει νέες δυσκολίες αλλά και νέες χαρές. Ελπίζω να βρεθεί τρόπος να εκδοθεί και να βρει θετική αντιμετώπιση από τους αναγνώστες, αλλά οπωσδήποτε για μένα είναι μια αληθινή ευτυχία να δημιουργώ κάτι τόσο διαφορετικό και να εμπλουτίζω το έργο μου αλλά και την ζωή μου με νέες δημιουργικές διεξόδους.

Σε ποιον/ποιους οφείλετε την μέχρι τώρα πορεία σας; Ποιοι σας στήριξαν;
Οφείλω πολλά στη μητέρα μου, η οποία πίστεψε και συνεχίζει να πιστεύει στο έργο μου. Η ενθάρρυνσή της είναι πραγματικά ανεκτίμητη. Το ίδιο και η ευρύτερη οικογένεια μου η οποία με ενίσχυσε και με ενισχύει ψυχικά. Νομίζω όμως ότι οφείλω ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στους αναγνώστες που αγάπησαν και ενδιαφέρθηκαν για τα βιβλία μου. Οι κριτικές και το ενδιαφέρον τους ήταν και συνεχίζουν να είναι οδηγός και πυξίδα για μένα που μου επιτρέπουν να συνεχίζω το συναρπαστικό ταξίδι της συγγραφής με κουράγιο, παρά τις όποιες δυσκολίες.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα γι’ αυτή τη συνέντευξη και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία και παραγωγική συνέχεια στο συγγραφικό σας έργο. Κλείνοντας θα θέλαμε ο τελευταίος λόγος να είναι δικός σας…
Αφού σας ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά που προσφέρετε τη φιλόξενη γωνιά του easywriter, για να στεγαστούν τα έργα τόσων συγγραφέων, θέλω να ευχηθώ κουράγιο και δύναμη σε όλους, για να αντέξουν την σκληρή δοκιμασία που περνά η πατρίδα μας. Θέλω επίσης να παρακινήσω όλους όσοι αγαπάνε το διάβασμα να συνεχίσουν να ελευθερώνονται μέσα από αυτή τη σωτήρια ευχαρίστηση και να ταξιδεύουν με καράβι τους ένα βιβλίο και με πανιά τα φτερά της φαντασίας σε άλλες πιο όμορφες πραγματικότητες, γιατί μας αξίζει να είμαστε ελεύθεροι, μας αξίζει να ζούμε όμορφα και ποιοτικά, όσο και αν θέλουν κάποιοι να μας πείσουν για το αντίθετο. Ευχαριστώ και πάλι .

 

Κατεβαστε το βιβλιο: εδω

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *