Συνεντευξη της συγγραφεως Χρυσης Ζαγοριδου

Συνεντευξη της συγγραφεως Χρυσής Ζαγορίδου

“Για αυτον που θεωρουμε μεγαλο, αληθινο ερωτα δεν θα μετανοιωσουμε ποτε για ολα οσα συναισθηματα εχουμε βιωσει εξ αιτιας του”

Η Χρυσή Ζαγορίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη όπου και μένει μόνιμα. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το γράψιμο πάντοτε αποτελούσε λυτρωτική συνομιλία με τον εαυτό της. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί να δημοσιεύσει σκέψεις, ξορκίζοντας ίσως έτσι το φόβο για την κάθε είδους απώλεια.

 

Πρόσφατα δημοσιεύσατε το πρώτο σας βιβλίο «Αναζητώντας τον παραλήπτη». Ποιο είναι το αντικείμενο του βιβλίου σας και σε ποιους απευθύνεται κυρίως;

Αναφέρεται σε μία αδιέξοδη κατάσταση αγάπης. Αγάπη που την πνίγουν τα κοινωνικά στερεότυπα που ισχύουν στην κοινωνία μας όσο κι αν θεωρούμε ότι αυτά έχουν εξελιχθεί στο 2014 που ζούμε. Απευθύνεται και σε γυναίκες αλλά και σε άντρες που πιθανόν μέσα από τις σελίδες του να ‘’δουν’’ τον εαυτό τους σε ανάλογη κατάσταση που βίωσαν και οι ίδιοι.

Έχετε διαθέσει το βιβλίο σας στο αναγνωστικό κοινό εντελώς δωρεάν. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Δεν μπορούσα να διανοηθώ με τίποτε ότι θα εισπράξω κάποιο χρηματικό όφελος από αυτό το πρώτο εγχείρημά μου. Επιπλέον η οικονομική κρίση που ζούμε τα τελευταία χρόνια ενίσχυσε την αρχική μου στάση για τη δωρεάν διάθεση του βιβλίου.

Τι είναι αυτό που σας έκανε να ξεκινήσετε τη συγγραφή του βιβλίου σας; Πώς συλλάβατε την ιδέα και τι σας ενέπνευσε περισσότερο;

Πάντα έγραφα τις σκέψεις μου κυρίως για τον εαυτό μου. Είναι μία ανάγκη συνομιλίας κυρίως με τον εαυτό μου. Εμπνευσή μου είναι τα βιώματά μου, τα συναισθήματά μου αλλά και άλλα βιβλία που έχω διαβάσει ακόμη και στίχοι τραγουδιών που έχω ακούσει.

Το βιβλίο σας αναφέρεται αποκλειστικά σε μυθιστορηματικά γεγονότα ή εμπεριέχει και στοιχεία μιας αληθινής προσωπικής ιστορίας;

Το βιβλίο εμπεριέχει στοιχεία αληθινής προσωπικής ιστορίας αλλά παραλλαγμένα και ίσως και με μία δόση υπερβολής, συγγραφικής αδείας πάντοτε.

Θα θέλατε να τονίσετε κάποια ιδιαίτερα μηνύματα μέσα από το βιβλίο σας;

Κάθε έρωτας φέρνει στην επιφάνεια κάποια πλευρά του εαυτού μας που δεν ξέραμε πριν. Για αυτόν που θεωρούμε μεγάλο, αληθινό έρωτα δεν θα μετανοιώσουμε ποτέ για όλα όσα συναισθήματα έχουμε βιώσει εξ αιτίας του. Ισως όχι στην αρχή αλλά στο βάθος του χρόνου νομίζω ότι δεν θα απογοητευτούμε από όλο αυτό που ζήσαμε. Αν αφουγκραστούμε πράγματι τον εαυτό μας θα το δούμε εν τέλει σαν μία θετική εμπειρία στη ζωή μας που θα μας συνοδεύει μέχρι το τέλος.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου σας;

Η πρόκληση που αντιμετωπίζει κάθε συγγραφέας νομίζω ότι είναι να δείξει όσο μπορεί λιγότερο τον εαυτό του μέσα από αυτό που γράφει. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό είναι εφικτό αφού τις περισσότερες φορές η σπίθα για τη συγγραφή είναι μία προσωπική εμπειρία.

Θα μας αναφέρετε 2-3 πολύ αγαπημένα σας βιβλία, ελληνικά ή ξένα, και τους λόγους που σας έκαναν να τα αγαπήσετε;

Το βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη ‘’ο Παλιάτσος και η Ανιμα’’. Ο λόγος που αγάπησα το συγκεκριμένο βιβλίο είναι η φράση: “Σ’ αγαπώ σημαίνει να αναζητώ να γεμίσω τις δικές σου ανάγκες κι όχι να θέλω, χρησιμοποιώντας σε, να καλύψω τις δικές μου ανάγκες.” Μαγική φράση. Περικλύει όλο το νόημα για το πως πρέπει να αγαπάμε.

Αλλο ένα βιβλίο πολύ αγαπημένο μου είναι ‘’ο Ερωτας στα χρόνια της χολέρας’’ του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές: ‘’Όχι μόνο δεν την ξέχασε -μετά από 51 χρόνια, 9 μήνες και 4 ημέρες που έχουν περάσει- αλλά δεν την ξεπέρασε ποτέ, και το ψήγμα της ελπίδας μέσα του έμεινε ζωντανό και ενεργό…’’

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Ετοιμάζετε κάποιο καινούριο βιβλίο αυτή την εποχή;

Κάτι υπάρχει στο μυαλό μου αλλά είναι in sitou ακόμη. Εχω άτακτες σκέψεις για την ώρα και σκόρπιες σημειώσεις. Δεν θέλω να προγραμματίσω κάτι άμεσα. Οταν ωριμάσουν οι συνθήκες ίσως να αποκτήσει σάρκα και οστά.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα γι’ αυτή τη συνέντευξη και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία και παραγωγική συνέχεια στο συγγραφικό σας έργο. Κλείνοντας θα θέλαμε ο τελευταίος λόγος να είναι δικός σας…

Είμαι ενθουσιασμένη που ανακάλυψα μέσα από εσάς τις αυτοεκδόσεις. Είναι τόσο λυτρωτικό όλο αυτό που κάνετε, με την αυτοέκδοση, για όσους ανθρώπους έχουν την ανάγκη να γράψουν και να δημοσιεύσουν απελευθερωμένοι από την τυπική διαδικασία ή και την απόρριψη ακόμη κάποιου εκδοτικού οίκου όπως τους ξέραμε μέχρι τώρα. Ο τελικός κριτής είναι το αναγνωστικό κοινό. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την καταπληκτική συνεργασία μας.

 

Κατεβαστε δωρεαν το βιβλιο “Αναζητωντας τον παραληπτη”: εδω

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *