Συνεντευξη της συγγραφεως Αθανασιας Κιφοκερη (Νο.3)

Συνεντευξη της συγγραφεως Αθανασιας Κιφοκερη (Νο.3)

“Φετος, δεν θελουμε βια στα σχολεια μας”

Η Αθανασία Κιφοκέρη είναι γεννηθείσα στην Αθήνα. Παιδιόθεν έζησε και μεγάλωσε στον Πύργο Ηλείας. Η αγάπη της για τα παιδιά την οδηγεί στο να σπουδάσει Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συγκεκριμένα στο τμήμα Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα ισπανικών στο ισπανικό ινστιτούτο και μαθήματα ισπανικών στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκας. Μιλάει αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά και εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια. Έχει εργαστεί ως νηπιαγωγός σε ιδιωτικά σχολεία και συνάμα έχει εργαστεί σε τοπικές εφημερίδες της Ηλείας και της Ρόδου. Αρθρογραφεί σε διάφορα ελληνικά blogs άρθρα που αφορούν την εκπαίδευση. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα κλασικής κιθάρας και θεωρίας της μουσικής στο Εθνικό Ωδείο Πύργου. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει αρκετά χρόνια παραδοσιακούς χορούς και αργεντίνικο χορό. Έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια, ενώ τον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη συγγραφή. Έχει κυκλοφορήσει παιδικά βιβλία από τις εκδόσεις bookstars και στο εξωτερικό διατίθενται από το ιστολόγιο lulu.com. Eπίσης, έχει γράψει ένα παραμύθι με τίτλο “H αγάπη του παλικαριού για την όμορφη νεράιδα” που διατίθεται δωρεάν από την ιστοσελίδα easywriter.gr.

 

Πρόσφατα δημοσιεύσατε ένα βιβλίο με τον τίτλο: Σχολικός εκφοβισμός «Η βία γεννά βία». Ποιο είναι το αντικείμενο αυτού του βιβλίου και σε ποιους απευθύνεται κυρίως;

Αναφέρεται στον σχολικό εκφοβισμό και απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς ακόμη και μαθητές.

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα αμιγώς σχολικό πρόβλημα;

Όχι. Ο σχολικός εκφοβισμός λέγεται σχολικός αλλά είναι ένα φαινόμενο ευρύτερο, ένα φαινόμενο της κοινωνίας. Τον αναφέρουμε ως σχολικό γιατί θέλουμε να πιστεύουμε πως είναι ένα θέμα κλεισμένο στους τοίχους του σχολείου και εκεί μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε από απόσταση ή ίσως το πιθανότερο γιατί τα τελευταία χρόνια μόνο το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί είχαν το θάρρος να το αναδείξουν, να το ονοματίσουν, να μιλήσουν ανοιχτά για αυτό και να μπουν στην διαδικασία να το ονοματίσουν.

Άρα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, αλλά πως;

Κατά την γνώμη μου πρέπει όχι μόνo μέσα από την επίσημη εκπαίδευση, αλλά γενικότερα μέσα από τις εικόνες, τις λέξεις, τις συμπεριφορές με τις οποίες φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή από μηδέν χρόνων να ορίσουμε από την αρχή τι είναι γενναιότητα. Και τι είναι χιούμορ. Αυτά τα δύο για αρχή. Να διαδώσουμε πως γενναιότητα δεν είναι οι πολλοί εναντίον ενός, οι ίδιοι ενάντια στο διαφορετικό. Γενναιότητα είναι να βγαίνεις μπροστά να τολμάς να υπερασπιστείς ακόμη και έναν άγνωστο, να τολμάς να πλησιάσεις το κάτι το διαφορετικό, να τολμάς να βγαίνεις από το πλήθος και να πεις ή να κάνεις αυτό που πιστεύεις κόντρα στους πολλούς.

Εκτός από συγγραφέας και εκπαιδευτικός ανήκετε στο δυναμικό ενός μεγάλου πρακτορείου μοντέλων από φέτος. Κάνετε στροφή στη καριέρα σας;

Όχι, απλώς ως άνθρωπος μου αρέσει να δοκιμάζομαι σε διαφορετικά γνωστικά πεδία.

Έχετε γράψει αρκετά βιβλία έως σήμερα εκπαιδευτικού περιεχομένου θα θέλατε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

Ένα πράγμα με έχει στεναχωρήσει ότι από μεγάλη ξένη ιστοσελίδα μπορεί κάποιος να κατεβάσει ένα παιδικό βιβλίο μου δωρεάν σε μορφή pdf χωρίς να έχω δώσει την συγκατάθεση μου. Κατά τα άλλα είμαι ευγνώμων για την μέχρι τώρα συγγραφική μου διαδρομή.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα γι’ αυτή τη συνέντευξη και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία και παραγωγική συνέχεια στο συγγραφικό σας έργο. Κλείνοντας θα θέλαμε ο τελευταίος λόγος να είναι δικός σας…

Εγώ ευχαριστώ πολύ την easywriter.gr γιατί πραγματικά δίνετε στους νέους συγγραφείς μια ευκαιρία να γίνουν γνωστά τα βιβλία τους.

Συνεντευξη της συγγραφεως Αθανασιας Κιφοκερη (Νο.3)

 

Κατεβαστε δωρεαν το βιβλιο “Σχολικος εκφοβισμος: Η βια γεννα βια”: εδω

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *