Συνεντευξη της συγγραφεως Αθανασιας Κιφοκερη

kifokeri-interview

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΝΗΜΗ: To καινούριο σας βιβλίο μιλήστε μας γι΄ αυτό.
Περιέχει πληροφορίες γενικά για την μνήμη, τι είναι, την άποψη του Piaget, την μορφή της Μνήμης ως επικοινωνίας και συνάμα την λειτουργική οργάνωση της.

Τι είναι αυτό που σας έκανε να ξεκινήσετε τη συγγραφή του βιβλίου;
Πρωτίστως με ώθησε στην συγγραφή η επιτακτική εσωτερική ανάγκη της έκφρασης, το συσσωρευμένο υλικό μέσα μου επαναστατούσε, αναζητούσε διέξοδο.

Όλα όσα γράφετε στα βιβλία σας τα έχετε ζήσει;
Οι εμπειρίες του συγγραφέα είναι ο πλούτος του. Είναι η δεξαμενή απ’ όπου αντλεί γεγονότα, χαρακτήρες, καταστάσεις, συναισθήματα, κλπ. Αυτό όμως δε σημαίνει πως ότι γράφω το έχω ζήσει. Ο συγγραφέας στα βιβλία του, σχεδόν πάντοτε, προσθέτει πρόσωπα και γεγονότα φανταστικά για να δημιουργήσει ένα κείμενο ολοκληρωμένο και διαβαστερό.

Ποιους συγγραφείς θεωρείτε πετυχημένους;
Εκείνους που έγραψαν αυτό που ήθελαν. Κι αν μπήκαν στη λίστα των “ευπώλητων”, καλώς. Αν δεν μπήκαν, πάλι καλώς. Οι ίδιοι έκαναν αυτό που ήθελαν. Και πέρασαν ωραία.

Πόσο εύκολο είναι να γράφει ένας συγγραφέας στην Ελλάδα σήμερα απερίσπαστος από τη γύρω ρευστή ατμόσφαιρα;
Εξαρτάται από τον άνθρωπο και από το πόσο είναι ικανός να αποστασιοποιηθεί από άλλες καταστάσεις που δημιουργεί η σημερινή αβεβαιότητα. Αβεβαιότητα κυρίως για το αύριο. Προσωπικά, όταν αρχίζω να γράφω, τα αφήνω όλα πίσω μου. Χωρίς την παραμικρή δυσκολία.

Κάθε μήνα εκδίδονται καινούργια μυθιστορήματα. Πώς θα ξεχωρίσει ο αναγνώστης του 2018 το λογοτεχνικό από το λιγότερο λογοτεχνικό;
Ας διαβάζει ο κόσμος, κι ας είναι ό,τι να ‘ναι. Και μόνο που πιάνεις στα χέρια σου ένα βιβλίο, είναι πράξη ευλογημένη.

Φέτος τι κάνετε επαγγελματικά;
Εργάζομαι σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών, σε Αθηναϊκό κανάλι και ετοιμάζω καινούριο βιβλίο το οποίο θα εκδοθεί προσεχώς. Θα είναι μυθιστόρημα με ωραία πλοκή.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!
Σας ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου θερμά. Εύχομαι σε όλους εσάς, υγεία, δημιουργία, όμορφες ευτυχισμένες στιγμές δίπλα σε όσους αγαπάτε.

 

Κατεβαστε το βιβλιο της Αθανασιας Κιφοκερη εδω: εδω

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *