Συνεντευξη της συγγραφεως Αγγελικης Καραγιωργου (Διακοπες στο χωριο)

222317_150130638386009_1987007_n

Οι διακοπές στο χωριό είναι κάτι που όλοι το έχουμε στην καρδιά μας συνδυασμένο με όμορφες αναμνήσεις. Την περιπέτεια του μικρού μας ήρωα στο χωριό του συνοδεύουν υπέρόχα 9 τράγουδια για να κάνουν την αναγνώση του βιβλίου ακόμα πιο ευχάριστη!

Η Αγγελική Καραγιώργου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας στο τμήμα Τουριστικών Επιχ/σεων. Παράλληλα έκανε τις πρώτες συνεργασίες της με μουσικά σχήματα της πόλης. Το 1991 ξεκινά τις σπουδές της στο Μακεδονικό Ωδείο Θες/νίκης. Πήρε το δίπλωμα της μονωδίας από την τάξη της Β. Ποζίδου, και το πτυχίο της φούγκας από την τάξη του Θ. Γκρούνη. Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου με τη Χ. Αγγελοπούλου και βυζαντινής μουσικής με το Γ. Πάρτογλου. Το 2010 πήρε το δίπλωμα της μελοδραματικής από την τάξη του Α. Τσάνταλου.
Παρακολούθησε για έξι συνεχόμενα έτη σεμινάρια κλασικού τραγουδιού και μελοδραματικής τέχνης με το ρουμάνο βαρύτονο Dan Iordachescu, το 1994 το Πανελλήνιο Μουσικοπαιδαγωγικό σεμινάριο Kodaly, το 1999 το ετήσιο σεμινάριο μουσικοπαιδαγωγικής επιμόρφωσης για δασκάλους με τη Fides Schoener και σειρά άλλων σεμιναρίων ως το 2008 (Α. Πόρτικα, Ζ. Τερζάκης, Χ. Νούλης κ.α.)
Έλαβε μέρος σε εκδηλώσεις στα πλαίσια διοργανώσεων καλλιτεχνικών δρώμενων (Βαλκανική Πλατεία, Μερκούρεια, Ρεσιτάλ νέων καλλιτεχνών Δήμου Θεσσαλονίκης. Ρεσιτάλ στο Δήμο Βοϊου στη Σιάτιστα με το μουσικό σχήμα «Tale e quale”. Ρεσιτάλ Δημοτικών Ωδείων Νεάπολης, Συκεών, Θεατρικού Εργαστηρίου «ΘΕΣΠΙΣ», ως σολίστ στην Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βασίλη Μπουλούση.)
Συμμετείχε το 1998 σε Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Όπερας (AS.LI.CO.), και στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τραγουδιού «ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ» (Β΄ Βραβείο).
Από το 2013 ασχολείται με την συγγραφή παραμυθιών και στίχων, τη μελοποίηση και την ενορχήστρωση. Ιδρυτικό μέλος του μουσικού σχήματος «Ονειρίδες» από το χειμώνα του 2015. Έκανε την παρουσίαση του Μουσικού Παραμυθιού «Διακοπές στο χωριό» στο Παιδικό πρόγραμμα της Βαλκανικής Πλατείας στις 2 Σεπτεμβρίου 2016.
Διδάσκει τις τάξεις μονωδίας στο Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών και θεατρικό τραγούδι στο Θεατρικό Εργαστήρι «ΘΕΣΠΙΣ».
Δείγματα της δουλειάς της θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://oneirida.simplesite.com/ και στη σελίδα της https://www.facebook.com/aggeliki.karayorgou καθώς και στο https://www.youtube.com/watch?v=mVM5BhCZIUY https://www.youtube.com/watch?v=WNB9sNkzRQ8

/em>

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Πρόσφατα δημοσιεύσατε στο easywriter.gr το βιβλίο «Διακοπές στο χωριό». Ποιο είναι το αντικείμενο του βιβλίου σας και σε ποιους απευθύνεται κυρίως;
Το «Διακοπές στο χωριό» είναι ένα μουσικό παραμύθι και αναφέρεται σε ένα μικρό αγόρι που έχει την τύχη να κάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές σε ένα όμορφο χωριό. Έναν ορεινό τόπο που του δίνει την ευκαιρία να έχει επαφή με τη φύση. Θα φτιάξει όμορφες εικόνες, θα γευτεί τα παραδοσιακά εδέσματα της γιαγιάς, θα γνωρίσει το γαϊδουράκι, τα τζιτζίκια, τα τριζόνια, θα ακούσει από τον παππού του θρύλους για τις νεράιδες και τα ξωτικά του χωριού και θα ζήσει μια μάλλον δυσάρεστη εμπειρία με τους φίλους του που όμως θα τον βοηθήσει να πάρει κάποιες αποφάσεις. Το παραμύθι αυτό απευθύνεται σε όλους εκείνους που ανεξαρτήτως ηλικίας νιώθουν παιδιά και αγαπούν τη φύση.

Τι είναι αυτό που σας έκανε να ξεκινήσετε τη συγγραφή του βιβλίου σας; Πώς συλλάβατε την ιδέα και τι σας ενέπνευσε περισσότερο;
Ξεκίνησα πρώτα να γράφω τους στίχους και να μελοποιώ τα τραγούδια. Στο χώρο της δουλειάς μου – ως μουσικός – συμμετείχα κατά καιρούς σε παραστάσεις μουσικών παραμυθιών άλλων συγγραφέων και κάποια στιγμή προέκυψε η ανάγκη να κάνω κάτι δικό μου. Έτσι καταπιάστηκα με κάτι που ήταν οικείο σε μένα δηλ. να γράψω για το χωριό μου. Πρόκειται για τον τόπο που γνώρισα από τις πρώτες τάξεις στο δημοτικό σχολείο και από τότε περνάω εκεί τις διακοπές μου κάθε καλοκαίρι. Όπου και να πάω επιστρέφω στο χωριό. Θεώρησα χρέος μου λοιπόν να του αποτείνω ένα φόρο τιμής για τα τόσα καλά που μου έχει προσφέρει.

Θα θέλατε να τονίσετε κάποια ιδιαίτερα μηνύματα μέσα από το βιβλίο σας;
Ναι, θέλω με τον τρόπο μου να τονίσω ότι η επαφή με τη φύση φέρνει χαρά, ισορροπία, αισθητική απόλαυση και υγεία, και το ίδιο κάνει και η μουσική. Μαθαίνουμε να τα εκτιμούμε και τα δύο. Βέβαια η ζωή δεν έχει μόνο χαρές, έχει και δύσκολες και στενάχωρες στιγμές. Οι άλλοι άνθρωποι δεν είναι πάντα φιλικοί μαζί μας, για λόγους που εμείς μπορεί να μην καταλαβαίνουμε. Όμως κατά βάθος – όπως λέει και η Ζαχαρούλα – ο κόσμος μπορεί να είναι και καλός. Απλώς… απλώς καμιά φορά το ξεχνάει.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου σας;
Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να συνδέσω την ιστορία μου με τα τραγούδια, τις φωτογραφίες και τα σκίτσα. Να υπάρξει μια συνέπεια και μια συνέχεια όπου στίχος, ιστορία και εικόνα να συνδυαστούν και να καταλήξουν κάπου. Όμως τελικά νομίζω πως κάτι κατάφερα. Αφού οι φίλοι και συνάδελφοι μου, τους οποίους αναφέρω και στις ευχαριστίες, το αποδέχθηκαν, το αγκάλιασαν και με τη βοήθειά τους έγινε μουσική και αφήγηση και είχαμε τη χαρά να το παρουσιάσουμε σε παιδική σκηνή με επιτυχία.

Το βιβλίο συνοδεύεται από 9 μουσικά κομμάτια. Τι σας έδωσε αυτήν την ιδέα;
Είμαι δασκάλα τραγουδιού, όπως καταλαβαίνετε αυτό επηρεάζει ‘δραματικά’ την καθημερινότητά μου. Εξ ου και τα εννιά τραγούδια. Για μένα η συγγραφή παραμυθιών είναι ένα σχετικά καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή μου αλλά και μια ανάγκη να βάλω το εσωτερικό μου παιδί να εκφραστεί. Ο συνδυασμός των δύο αυτών ιδιοτήτων κατά έναν τρόπο με ολοκληρώνει. Έτσι το βλέπω σήμερα.

Θα μας αναφέρετε 2-3 πολύ αγαπημένα σας βιβλία, ελληνικά ή ξένα, και τους λόγους που σας έκαναν να τα αγαπήσετε;
Ένα που ανακάλυψα πρόσφατα και μου αρέσει πολύ είναι «Η μη βίαιη επικοινωνία» του Marshall Rosenberg ο οποίος προτείνει πως «όταν είσαι πολύ απασχολημένος με το να κρίνεις τους ανθρώπους δεν έχεις χρόνο να τους αγαπήσεις.» Ένα άλλο βιβλίο που ήταν σαν ευαγγέλιο για μένα εδώ και χρόνια ήταν το «Τάο Τε Τσινγκ» του Λάο Τσε: «Δίχως από την πόρτα σου να βγεις μπορείς την οικουμένη να γνωρίζεις, γι’ αυτό ο συνετός γνωρίζει δίχως να ταξιδεύει, κατανοεί δίχως να βλέπει, δίχως να δρα εργάζεται.» Από λογοτεχνία μου άρεσε «Το άρωμα» του Πατρίκ Ζισκίντ και η «Διαβολογυναίκα» της Fay Weldon, «Ο φτωχούλης του Θεού» και η «Ασκητική» του Νίκου Καζαντάκη, «Ο ράφτης του Ποσειδώνα» της Ιωάννας Φραγκιά και από παραμύθια το αγαπημένο μου είναι η «Μόμο» του Μιχαέλ Έντε.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Ετοιμάζετε κάποιο καινούριο βιβλίο αυτή την εποχή;
Ένα ακόμα μουσικό παραμύθι είναι στα σκαριά, με ήρωα ένα παιδί της πόλης αυτή τη φορά, που αγαπά πολύ το διάβασμα και… τον ύπνο. Όνειρο και πραγματικότητα μπλέκονται και επηρεάζουν τη ζωή του αγοριού.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα γι’ αυτή τη συνέντευξη και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία και παραγωγική συνέχεια στο συγγραφικό σας έργο. Κλείνοντας θα θέλαμε ο τελευταίος λόγος να είναι δικός σας…
Θα ήθελα να σας αφιερώσω ένα στίχο που έγραψα πρόσφατα για ένα τραγουδάκι: «Ευχαριστώ από καρδιάς, ως ξόρκι κάθε αναποδιάς, μια λέξη μοναχά αρκεί να γίνει θαύμα που διαρκεί.» Σας ευχαριστώ λοιπόν και σας εύχομαι καλή συνέχεια και στη δική σας προσπάθεια που θεωρώ αξιόλογη και αξιέπαινη. Εύχομαι το έργο κάθε ανθρώπου να βρίσκει την αναγνώριση που του αξίζει.

 

Κατεβαστε το βιβλιο: εδω

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *