Συνεντευξη της ποιητριας Αννας Μετσανη

Συνεντευξη της ποιητριας Άννας Μετσάνη

“Εχω εναν πρασινωπο μεταξοσκωληκα, στην ακρη της ψυχης μου, αλλα κανω υπομονη, μεχρι να γινει πεταλουδα”

Η Άννα Μετσάνη γεννήθηκε στα Τίρανα της Αλβανίας και ζει στη Λάρισα. Έχει σπουδάσει Σχεδιασμό Εσωτερικών Χώρων και Φυσικοθεραπεία. Εξασκεί κυρίως το επάγγελμα της φυσικοθεραπείας και ασχολείται ερασιτεχνικά με τη βιολογική σαπωνοποιία.

 

Έχετε ήδη δημοσιεύσει δύο ποιητικές συλλογές στην easywriter.gr: “Φανταζόμαστε με τα χέρια” και “Μαγεμένες Ουλές”. Ποιο είναι το αντικείμενό τους και σε ποιους απευθύνονται κυρίως;

Οι συλλογές “Φανταζόμαστε με τα χέρια” και “Μαγεμένες Ουλές” αποτελούν την πρώτη μου προσπάθεια για έκδοση ενός μέρους των ποιημάτων μου. Σαφώς, αγγίζουν ευαισθητοποιημένα προς την ποίηση άτομα. Όμως, θα ήθελα τα ποιήματά μου να απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις… Σ’ όλους αυτούς που νιώθουν την αγάπη, τον πόνο, που νιώθουν τη ζωή σε όλα της τα μονοπάτια. Όσο για το αντικείμενο των ποιημάτων μου, θα ήθελα να αφήσω τους αναγνώστες μου να συλλάβουν τα νοήματα με την δική τους ψυχή…

Ποια ανάγκη σας ώθησε να εκφραστείτε μέσα από την ποίηση και τι είναι αυτό που σας ενέπνευσε περισσότερο;

Ποίηση για μένα είναι η απελευθέρωση του νου και της ψυχής μου. Να βγάλω τις ανησυχίες μου, να εκφράσω την αγάπη, τον έρωτα, τη λύπη, τον πόνο. Όλα τα αισθήματα και τα συναισθήματα που με κυριαρχούν. Μόνο έτσι απελευθερώνομαι.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της συγγραφής των έργων σας;

Η ποίηση είναι μια πρόκληση. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι οι ίδιες οι λέξεις. Που παίζουν με το μυαλό μου. Λέξεις που με ‘’μαχαιρώνουν’’ και με λυτρώνουν.

Θα θέλατε να τονίσετε κάποια ιδιαίτερα μηνύματα μέσα από τα έργα σας;

Στην συλλογή “Μαγεμένες ουλές” ανήκει το ποίημα ‘’πρασινωπό’’. Εκεί λοιπόν αναφέρω: “Έχω έναν πρασινωπό μεταξοσκώληκα, στην άκρη της ψυχής μου αλλά κάνω υπομονή, μέχρι να γίνει πεταλούδα”. Στόχος είναι να βρεθεί η ρίζα της αγάπης, η οποία με την σειρά της είναι μια αλυσίδα για τη ζωή μας, για την καθημερινότητα μας. Είναι η ρίζα που καταπολεμά τα πάντα, είναι το φάρμακο για τη ζωή.

Στη συλλογή σας “Μαγεμένες Ουλές” ορισμένα ποιήματα είναι μεταφρασμένα και στην αλβανική γλώσσα. Σημαίνει κάτι ιδιαίτερο αυτό για εσάς;

Δεν θα μπορούσα να παραλείψω από τις πρώτες μου ποιητικές συλλογές, ποιήματα τα οποία είναι στην μητρική μου γλώσσα.

Από την εποχή που γράψατε το πρώτο σας ποίημα μέχρι και σήμερα, αισθάνεστε ότι έχει αλλάξει το ύφος σας και ο τρόπος που βιώνετε το κάθε έργο σας ξεχωριστά;

Το ύφος στα ποιήματα μου προς το παρόν είναι σταθερό. Αν κάτι άλλαξε στην συγγραφική μου πορεία είναι ότι πλέον τα βιώνω όλα. Είναι τα κύτταρα μου, είναι το αίμα μου.

Υπάρχει κάποιο ποίημά σας που αγαπάτε περισσότερο;

Όλα μου τα ποιήματα τα αγαπώ. Aν τώρα πρέπει να ξεχωρίσω κάποιο θα μπορούσα να πω πως έχω μια αδυναμία στο « Ήταν… Ήμουν…».

Θα μας αναφέρετε 2-3 έργα αγαπημένων σας ποιητών, και τους λόγους που σας έκαναν να τα αγαπήσετε;

Είμαι βαθιά ταυτισμένη με τον Έντγκαρ Άλλαν Πόε και μου αρέσει αρκετά το έργο του “το Κοράκι”. Επίσης, με εκφράζει πολύ το έργο του Τάσου Λειβαδίτη “Τα χειρόγραφα του φθινοπώρου”.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Ετοιμάζετε κάποια καινούρια ποιητική συλλογή αυτή την εποχή;

Τα σχέδια δεν υπάρχουν στη ζωή μου. Όσο για το αν ετοιμάζω καινούργια ποιητική συλλογή, θα απαντήσω με το ίδιο μου το έργο, όταν με επισκεφθεί… η ξαφνική θύελλα της ψυχής…, όπως έχω ονομάσει την έμπνευση.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα γι’ αυτή τη συνέντευξη και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία και παραγωγική συνέχεια στο συγγραφικό σας έργο. Κλείνοντας θα θέλαμε ο τελευταίος λόγος να είναι δικός σας.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας, για την τιμή που μου κάνατε. Και σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την στήριξη σας στα πρώτα μου βήματα.

Συνεντευξη της ποιητριας Αννας Μετσανη

 

Κατεβαστε τα βιβλια της ποιητριας Αννας Μετσανη: εδω

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *