Παρουσιαση του βιβλιου: «τρεις ιστοριες: διηγηματα» (του χρηστου φιλιππου)

d97b99fe-d14e-48af-b3ae-f46fcf612d36

Ο συγγραφέας κάνει χρήση των ιστοριών – ιστοριών ζωής καθ’ όλα – για να μιλήσει για δυο – τρία θέματα παραπάνω και να βρεί τις ρίζες του κακού ας πούμε. Γίνεται φορέας του κακού για το νιώσει βαθύτερα πιο αληθινά και για να απαλλαγεί τελικά με όλη τη φθορά που έχει υποστεί. Το κείμενο γράφεται απλά, οι λέξεις υπηρετούν μεν το περιεχόμενο αλλά δεν βαλτώνουν την ανάγνωση. Περισσότερο χωρατεύει παρά υποχωρεί στο φόβο ή τον πόνο ή την ρηχότητα και την άγνοια, την αδυναμία ή την αδιαφορία.
Στην πρώτη ιστορία είναι ο ίδιος που ζωγραφίζει τη σβάστικα προκαλώντας τον εκνευρισμό της νέγρας συμμαθήτριάς του στην 1η τάξη του δημοτικού μόλις. Εκείνος είναι ο κακός και δεν μας μιλά για λάθος, χαριτωμένος όμως και ατίθασος και ελκυστικός μια ιδέα, ο οποίος εντέλει θα λαβωθεί από το μολύβι του κοριτσιού βαθειά στον αυχένα. Θα λυτρωθεί από το βαθύ του τραύμα 40 χρόνια μετά, ομολογώντας την φθορά του πόνου και του χρόνου όμως. Τα αφηγήματα δομούνται ακριβώς πάνω στο ιστορικό της απελευθέρωσης από τα δεινά μιας τέτοιας εμπειρίας.
Η δεύτερη ιστορία είναι μια ερωτική ιστορία του συγγραφέα με κάποια Μαρία. Με μια έννοια περιπέτειας των ψυχών τους σε παλιά – ή σαθρά – ήθη εγκλωβισμένες, σε μια αισθητική της ανάγκης και όχι της διασκέδασης. Καταλήγουν να ριχτούν στην μάχη τα σώματά τους γιατί αξίζουν κάτι καλύτερο από αυτό που μέχρι εκεί είχαν βιωμένο.
Η τρίτη ιστορία είναι αρκούντος διασκεδαστική αν ξεπεράσεις την ιδέα της βίας μεταξύ του συγγραφέα και μιας γάτας, που συγκατοικούν λόγω της συνθήκης. Εδώ δεν υπάρχει η έννοια της βίας. Εδώ ο συγγραφέας τείνει να βρει ένστικτο – να γίνει ζώο δηλαδή ο ίδιος ει δυνατό, και βεβαίως η ιστορία αναπτύσσεται στην επικράτηση μεταξύ δυο ζώων παρά μεταξύ δυο ειδών. Επειδή όμως αυτό είναι ανέφικτο για τον συγγραφέα κάπου χάνει το έλεγχο και αυτό ακριβώς προκαλεί το αστείο.

Χρήστος Φιλίππου

 

Κατεβαστε το βιβλιο: εδω

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *